Inspanning

Vandaag de dag zouden de mensen, die wellicht vanuit een of ander onbestemd instinct de drang hebben om iets te ervaren van de bovenzinnelijke wereld, het liever hebben dat men hen het vermogen om de bovenzinnelijke wereld waar te nemen kon bijbrengen door een mystieke handoplegging of iets dergelijks. Dat geloven immers heel wat mensen. Maar zo is het niet. Wat voor ons de spirituele wereld opent, is innerlijke inspanning van de ziel (Duits: seelische Arbeit).

Bron: Rudolf Steiner – GA 072 – Freiheit/Unsterblichkeit/Soziales Leben – Bern, 18 oktober 1917 (bladzijde 29)

Eerder geplaatst op 21 maart 2016

6 gedachtes over “Inspanning

 1. Haike

  Goed; laat ik ff advocaat van de Duivel spelen..

  Dus als iemand een flinke stap in zijn/haar ontwikkeling kan/mag door maken doordat hij wel door een handoplegging contact kan maken met die andere wereld…
  Want het wordt voor ons mensen hoog tijd dat we dat gaan doen, vermoed ik, contact maken met de Geestelijke wereld, en de elementair wezens hier op Aarde, want ik vraag me sterk af of we het anders wel gaan redden…

 2. Leonie

  Het is niet zo zwart wit. Als alles ontwikkeling is, dan gelden deze met name op alle gebieden en we kunnen er aan wakker worden zoals iedere beleving en ervaring ons kan wekken. Deze krachten zie ik als heilzaam en ik heb mensen meegemaakt die deze met een dankbaar en wakker bewustzijn konden overdragen.

 3. henri

  Er zullen in de nabije toekomst vele arhimanische scholen ontstaan waarbij de leerling vrij snel vele occulte krachten zal leren beheersen ,doch al hun schouwen zal tussen hen onderling verschillen en zij zullen niet hetzelfde schouwen als degenen die het zoals in dit citaat van Steiner door de eigen inspannig heeft verworven , en de ware wederkomst van Christus in de etherische wereld zullen schouwen .

  1. Leonie

   Ja maar dit koppel ik persoonlijk niet vast aan deze gave…….Ik voel mij zeer verbonden met de Antroposofie maar ik heb er moeite mee als er altijd onder antroposofen wordt beweerd dat dit verouderende krachten zijn. Alleen zij weten wat en hoe die vernieuwende krachten behoren zijn! Maar iemand is hiermee geboren net zoals iemand anders een ander talent heeft voor zingen of schilderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s