Een universum waarmee de grootsheid van de fysieke wereld zich in de verste verte niet kan meten

Aanschouwelijk beleven de menselijke ziel en geest in hun vooraardse bestaan de geestelijke kiem van het menselijk lichaam, waarin een waarlijk universum aanwezig is dat op zich niet minder gevarieerd en veelvormig is dan de fysieke omgeving van de zintuigen. De intuïtieve kennis kan zelfs zeggen dat wat de mens als hem onbewuste wereld in zich heeft en wat in het fysieke mensenlichaam is samengebald, een universum is waarmee de grootsheid van de fysieke wereld zich in de verste verte niet kan meten.

Bron: Rudolf Steiner – GA 025 –  Drei Schritte der Anthroposophie:  Philosophie, Kosmologie, Religion –  Dornach, 11 september 1922 (bladzijde 49-50)

Deze vertaling is van Michel Gastkemper.

Ik plaatste dit citaat eerder in mijn eigen vertaling op 13 januari 2014 en 4 december 2011.

3 gedachtes over “Een universum waarmee de grootsheid van de fysieke wereld zich in de verste verte niet kan meten

 1. Leonie

  Een persoonlijke beleving die ik met enige schroom deel….Het hele universum zit in de mens zijn onderbewustzijn.
  Ik had jaren geleden een wonderlijke ervaring.
  Het was in de tijd dat ik mij intens bezieg hield met het onderzoeken en bestuderen van eetbare kruiden en planten. Het was nu op een avond dat ik ten rustte ging en ik tussen het inslapen en waken en kloppen waarnam waar ik eerst van dacht dat het van buiten kwam. Dat kloppen bleek van binnen in mij te komen het leek op het kloppen van een hart wat steeds intenser werd. Het bleek het hart van moeder aarde ,ik rook de vruchtbare aarde, de humus en ik was die aarde en uit die aarde ontsproot een plant en ik was die plant.Daarna ontwaarde ik dieren en ik was het dier en toen ontspande het het hele heelaal met Alles wat daar leefde en ik was ook daar in aanwezig.
  En alles ontstond uit een spiralende energie die ik ook had waargenomen in de plant. Dit citaat riep deze beleving weer op.

 2. Haike

  Gerard Copijn leerde ons in de biologieles (moge hij een goede vlucht hebben tussen zijn bijen) destijds dat de menselijke organen en hun relatie onderling, niets anders zijn dan een af- weerspiegeling van de kosmos. Als voorbeeld noemde hij de maandelijkse Ei-sprong bij de vrouw; hij zei daarvan dat dat overeen kwam met het uittreden van de Maan destijds uit de Aarde. Dit voorbeeld is voor mij de enige manier om een beetje vat te krijgen op bovenstaande citaat.

  @Leonie.

  Mooie ervaring Leonie ! Ben wel een beetje jaloers, ik zou dat ook wel willen meemaken, ervaren..

  1. Leonie

   Haike, dit kan jij ook! Mijn ervaring is, als je je werkelijk intens met iets verbind….dan gaan de dingen tot je spreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s