Antroposofie en socialisme (9 van 11) – Materialistische denkwijze/spiritueel inzicht

Het is ongelukkig dat in deze tijd waarin sociale kwesties zo nijpend zijn, tegelijk een materialistische denkwijze de massa, en vooral haar leiders in de greep heeft. Alleen in het licht van een idealistische, geestelijke manier van beschouwen kunnen de maatschappelijke vraagstukken gedijen. Onder invloed van het materialistische denken hebben de karaktereigenschappen van de leidende persoonlijkheden in onze tijd zich ontwikkeld, zodat niemand meer de hogere wetten van de menselijke natuur begrijpen wil, dat niemand meer werkelijk leren wil wat boven de louter zintuiglijke realiteit uitgaat.

Maar niemand kan een werkelijk gunstige invloed op het lot van de mensheid uitoefenen, die niet weet welke de ware wetten van dit lot zijn. En het geestelijk inzicht is de weg om deze wetten te leren kennen. Het is de weg om de zielen van degenen die de materiële ontwikkeling richting willen geven, met de juiste gezindheid te doordringen. Zoals een smid niets aan zijn gereedschap heeft, als hij de werking ervan niet kent, zo baten de “wereldzaligmakers” alle economische maatregelen niet, als zij niet vanuit hun ziel toegang winnen tot de mensenzielen.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 438-439)

Eerder geplaatst op 10 februari 2016

3 gedachtes over “Antroposofie en socialisme (9 van 11) – Materialistische denkwijze/spiritueel inzicht

  1. Leonie

    Als je weet hebt van een geestelijk leven, hoef je bij uitstek geen sociaal wezen te zijn. Er zijn mensen, die geen weet hebben van een geestelijk leven en toch puur menselijk en sociaal zijn. Goedheid , sociaal zijn,bestaat in mijn weten, niet alleen uit een geestelijk weten. Zekan ook een ontwikkelde kwaliteit zijn die vrij staat van een geestelijke stroming.

    1. Mee eens, Leonie, maar het lijkt me wel aannemelijk dat iemand die in dit leven totaal niet religieus of spiritueel ingesteld is, dit in een vorig leven wel was. Het geestelijke is dan als het ware in dit leven in het onderbewustzijn aanwezig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s