Antroposofie en socialisme (3 van 11) – Zie toch eens die kinderen, voor wie de ouders geen ontbijt hebben, die zwak, hongerig en half bevroren van de kou uitgeblust op school komen.

Men zou van antroposofische zijde zulke nobele mensenvrienden niet  moeten antwoorden door eenvoudig te zeggen, dat de antroposofie met de strijd der partijen, met de alledaagse belangen niets van doen heeft. Zeker, het kan niet de taak van de antroposofen zijn in de politieke partijstrijd direct in te grijpen. Langs andere wegen moet hij nastreven de mensheid te dienen en te helpen dan de partijen en wetgevingen het doen kunnen. Maar hij moet er ook rekening mee houden, dat hij met een wereldvreemd, voor duizenden en duizenden mensen waardeloos streven ernstig voorbij zou gaan aan de werkelijke noden.

De antroposoof spreekt van de noodzaak de edele geestelijke krachten in de kinderziel niet te laten verkommeren; hij spreekt erover dat in ieder mens de kiem van het goddelijke verborgen ligt, en dat leerkrachten en opvoeders thuis en op school het als hun taak moeten zien voor deze kiem van het goddelijke te zorgen, dat zij de ziel van het kind tot een burger in het rijk van het eeuwige moeten maken. En de sociaal voelende mensenvriend antwoordt hem: ‘Jij kunt lang praten; zie toch eens die kinderen, voor wie de ouders geen ontbijt hebben, die zwak, hongerig en half bevroren van de kou met uitgebluste zielekrachten op school komen. Is ten opzichte van hen vóór alles niet iets geheel anders noodzakelijk als te denken aan de eeuwigheid van de ziel?’

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 432)

Eerder geplaatst op 4 februari 2016

13 gedachtes over “Antroposofie en socialisme (3 van 11) – Zie toch eens die kinderen, voor wie de ouders geen ontbijt hebben, die zwak, hongerig en half bevroren van de kou uitgeblust op school komen.

 1. Hendrik Jan

  Precies hierom verstrekt SEKEM schoolmaaltijden en medische verzorging voor haar leerlingen. Pas als dat in orde is, kunnen de zielen verzorgd worden.

  1. Haike

   Eeeuuhhhh…

   Voor alle duidelijkheid ik sta er 1000% achter dat die kinderen voldoende voedsel tot zich kunnen nemen, dat behoeft geen discussie wat mij betreft. Maar gaat de menselijke Ziel pas bloeien als het fysieke deel in orde is?

   1. Leonie

    Door lijden bloei je natuurlijk ook maar heel nuchter bezien helpt het wel als je wat te eten hebt.

   2. Haike

    Hoi Leonie,

    Dat snap ik. Maar is het een voorwaarde om de Ziel tot bloei te laten komen?

   3. Ik zou zeggen, Haike, ja en nee. Wat Leonie hier in haar reactie zegt, lijkt me heel terecht. Maar anderzijds komt men door de strijd om het bestaan, door honger en armoede niet toe aan het ontwikkelen van talenten en al helemaal niet aan spirituele zaken. Maar door leed kan men wel een beter mens worden, hoewel je dit laatste vaak niet hardop kunt zeggen. Ik heb eens op de radio iemand horen zeggen: ‘Lijden loutert.’, waarop iemand anders woedend werd en schreeuwde: ‘GVD, ik heb nog nooit iemand gehoord dat hij door lijden zo heerlijk gelouterd is. ‘

   4. Haike

    OK duidelijk..

    En over dat louteren: Ik ben op de fiets naar Santiago de Compostela geweest. Heen en ook terug op die fiets, veel mensen hadden me gewaarschuwd dat vooral het terugkeren een nogal heftige inwerking op je kan hebben. Sommige krijgen daar zelfs een depressie van. Daar is ook aan de Universiteit van Leuven onderzoek naar gedaan: (of misschien nog wel steeds) Santiagogangers die daarna depressief worden. Dar behoorde ik toe. Nog nooit in mijn leven was ik depressief geweest, maar nu was er geen ontkomen aan. Was ook heftig, niet iets wat je iemand toewenst. In het programma “Kijken in de ziel van” was een serie met psychologen. Daarvan was er een die zei je kunt nog beter Kanker krijgen dan een depressie. Aangezien ik ondertussen de ervaring met beide fenomenen heb opgedaan, snap ik die uitspraak goed, waarbij ik in het midden wil laten of het een beter is dan het ander.

    Maar nu, 13 jaar na die depressie en ik daar op terug kijk, zeg ik daarvan dat die depressie een wezenlijk onderdeel van mijn tocht naar Santiago was en daar echt nog bij hoorde.

    En,.. die depressie was een loutering, een pure loutering, niet leuk maar wel waar. Ik wens hem niemand toe, maar achteraf ben ik blij dat ik het mee heb mogen maken.

 2. Leonie

  Uit ervaring weet ik dat als je armoede hebt en kinderen die moeten eten, je niet bezig bent met zoiets als het geestelijk leven. Achteraf pas, kun je zeggen, toen heb ik het leven op eigen kracht en praktisch tegemoet moeten treden.Op het moment zelf heb je deze gedachte niet ” tenminste ik had die niet ” om te filosoferen over het geestelijk leven. Zo vind ik persoonlijk nog steeds,dat geestelijk leven zich vooral in het praktische leven zich afspeelt. Het karma van ieder mens afzonderlijk, speelt daarbij ook een grote hoofdrol.

  1. Haike

   Hum ik weet het niet…

   Celine Dion zegt over de tijd dat ze nog met z’n allen thuis woonden: Er was niet veel, (Fysiek gezien) maar we waren wel rijk.

   1. Leonie

    Je maakt het er voor je kinderen het beste van en die Céline zal een bijzondere en creatieve moeder hebben gehad. Later is zij zich trouwens wel te buiten gegaan aan een grenzeloze luxe leven die bij de begrafenis van haar man wel haar hoogtepunt bereikte!
    Bij een andere persoon die ik ken en die als kind ook armoede meemaakte, werd later zo gierig dat ze boven op haar geld zat. Ik denk dat de uitwerking armoede per persoon een andere uitwerking heeft en dit heeft te maken met je geestelijke ontwikkeling hoe je daarmee kunt omgaan.

   2. Haike

    Celine leeft in luxe omdat ze gewoon heel goed is in haar vak. Dat geldt ook voor een man als Bruce Springsteen. Maar ze is niet egoïstisch, betrekt haar familie in haar weelde en deelt. Ze zegt ook dat ze haar nummers nooit zo goed had kunnen zingen als haar partner niet die kanker had gekregen, heeft een nicht aan taalslijm ziekte verloren, dus ze heeft wel wat voor haar kiezen gekregen en werd op de lagere school zwaar gepest.

    Zelf zegt ze van dit leven dat dat alleen maar kan als je de juiste mensen om je heen hebt en anders is het risico heel hoog dat je er aan onderdoor gaat. Waarop de interviewster aan haar vraagt of Micheal Jackson dat overkomen is, en haar antwoord is dat ze denkt van wel. Ook die beroemde geograaf van Micheal bevestigt dit: Micheal wist op een gegeven moment niet meer of de mensen voor hém kwamen of voor zijn geld, zelfde geldt denk ik ook voor een figuur als Amy Winehouse, en er zijn er nog wel meer denk ik.

    Terug naar Celine: Als je niet de juiste mensen om je heen hebt die tegen je zeggen “Je hebt vanavond weer de sterren van de hemel gezongen, je hebt het publiek in hun Hart geraakt, ze gaan heel tevreden naar huis, je hebt je werk goed gedaan, maar nu moet je weer mee naar huis en voor je kinderen gaan zorgen” Als je die mensen niet om je heen hebt, die je daar van je eenzame hoogte afhalen, dan redt je het niet, zegt ze zelf. Als je er zelf zo naar kan kijken en dat beseft dan heb je wel inzicht lijkt me zo…

    En die begrafenis? Ik denk niet dat ze daar zo heeft uitgepakt om de rest van de wereld te laten zien hoeveel luxe ze zich kan permitteren. Toegegeven; er zat een moment in dat een styling dame naar haar toe kwam en haar kapsel veranderde temidden van alle aanwezigen, een onhandig moment want het draaide niet om haar maar om hem. Ik vraag me ook af of ze zelf daar zo blij mee was, achteraf gezien. Maar ik denk eerder dat je die grote begrafenis kan zien als groot eerbetoon en respect aan haar partner die haar destijds ook ontdekt heeft en op het financiele vlak ook zijn nek voor haar heeft uitgestoken, dan dat een uiting was kijk mij eens. Ze kan het zich permitteren, en ze is daarna ook niet onmiddellijk weer begonnen met haar optredens, wat ook aangeeft waar ze nou echt aandacht aan wil schenken ondanks het vele geld.

   3. Leonie

    Haike, los van de persoon, wilde ik alleen maar aangeven, dat ieder kind of mens, de armoede anders wordt ervaren en uitgewerkt. Mooi dat Céline Dion zoveel heeft bijgedragen aan anderen.

   4. Haike

    Nou mooi dat je deze aanvulling maakt, maar als je eerst stel dat Celine zich te buiten is gegaan aan luxe haal ik dat er niet uit. vandaar dat ik een iets uitgebreidere uitleg heb gegeven over Dion, zodat de context en Dion wat meer tot zijn recht kan komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s