Nood, ellende en leed zijn niets anders dan een gevolg van het egoïsme (3 van 6)

En hiermee komen wij bij de oude zin uit de geesteswetenschap: In een sociale samenleving moet de beweegreden voor arbeid nooit in de eigen persoonlijkheid van de mensen liggen, maar enkel en alleen in de toewijding aan het geheel. Daaruit volgt dat ware sociale vooruitgang alleen mogelijk is, als ik wat ik door mijn werk tot stand breng in dienst van het geheel doe. Met andere woorden: Mijn arbeid mag niet mijzelf dienen. Van de erkenning van dit beginsel, dat iemand de opbrengst van zijn arbeid niet in de vorm van een persoonlijke beloning wil hebben, hangt alleen de sociale vooruitgang af.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 266a –Aus den Inhalten der esoterischen Stunden – Hamburg, 3 maart 1906 (bladzijde 129)

Eerder geplaatst op 1 april 2015

Een gedachte over “Nood, ellende en leed zijn niets anders dan een gevolg van het egoïsme (3 van 6)

 1. walterhebing

  Deze vraag doemt bij mij op: “Kan de mens eigenlijk wel voldoen aan zinvolle arbeid(fysiek of psychies)?”
  Volgens mij niet! Immers de mensheid handelt nog steeds als een driedimensionale “eenheid”(vrouwelijk, mannelijk en onzijdig), terwijl er maar één dimensie is, namelijk: “Levensbewustzijn”
  Het kader waartoe Rudolf Steiner verwijst in het eerste en tweede citaat in deze reeks, echter denken is iets wat tussen de slang en Eva plaatsvond en tot op de dag van vandaag nog steeds niet ontmanteld is! Leven uit zich in levensvormen, waarvan de menselijke vorm het toppunt van is.
  In elke mens liggen alle levensvormen latent opgeslagen, opdat de mens er als een rentmeester mee om kan gaan, als hij zich er om bekommerd! Maar dat heeft de mens sinds Adam en Eva nooit gedaan en naar het er nu naar uitziet ook nooit doen, tenzij de mens nu inziet, dat niet de mens er toe doet maar al het leven op aarde. Wat Gij voor de minste van mijn scheppingen gedaan hebt, heb je voor mij gedaan!
  Immers alle pure levensvormen zijn ontstaan uit het Goddelijke Gedachte Goed en deze Goederen(mineralen, planten, dieren en mensen) zijn in de loop der tijden, door de mens vermengt tot een organische/anorganische denkbrij, te midden waarin we nu leven!
  Ik heb, toen mijn zwager het biodynamische op de boerderij van zijn ouders ging uitvoeren en wij met de hele familie zijn gewassen tegen onkruid gingen beschermen, ooit geroepen: “Je kunt beter bejaarden houden dan koeien, het brengt niet alleen meer op maar is ook makkelijker”!
  De vraag is dan: “Wat draagt de mens bij aan het levensbewustzijn op aarde?” Naar mijn beleving niets, totaal niets en toch durft Steiner honderd jaar geleden te schrijven: We hebben tijd, veel tijd, echter ik hoef maar te denken aan de geboorte van Jezus en weet waar de egoïstische mens aan denkt! Is er iets op aarde gaande wat dit denken teniet doet? Bij mijn weten niets, we geven onze kinderen gewoon een I-pad, dan blijven ze rustig.
  De mens is al heel lang op aarde en denkt nog steeds met Rudolf Steiner mee, dat hij/zij het leven op aarde overstijgen kan, in plaats van verantwoordelijkheid te nemen wat de mens, ten opzichte van het leven op aarde aangericht heeft!
  Ik kom op aarde en ervaar de mensheid als totaal vervreemd van het leven op aarde! De mens als toppunt van de Schepping, liggen sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, nog steeds onderling in de clinch. Terwijl het leven op aarde gewoon doorgaat en zie dat de mens meer door de auto gecharmeerd wordt dan door hun toekomst(kinderen). De I-pad brengt het omgekeerde!
  Kom ik bij het beginne: In den beginne was er het Woord, en het Woord was bij God, het woord was God en God schiep de(elke) mens naar zijn beeld en gelijkenis. Dus ook Jou en mij op dit tijdstip in Steiners gedachtegoed, wat maar een speldenprik in de geschiedenis van de mensheid is.
  Ik zou er niet zo begaan mee zijn geweest, als mijn zoon als twaalfjarige brugklasser van de Vrije School, niet op elf september van de weg geplukt werd, om opgenomen te worden in ’n ziekenhuis.
  Ik vind dat elk kind jonger dan zes dagen, waar ook op aarde geboren, de wijsheid in pacht heeft om het leven op aarde te dienen. Alleen we zien kinderen, zelfs ons eigen kinderen niet als out of the box denkende vermogens!
  Laat ons er allereerst op bezinnen, geen leerplicht meer, maar een plicht om het leven om je heen te verzorgen. En hoever reikt dat levensbewustzijn gegeven????
  Tot elk pasgeboren kind, waar het ook op aarde geboren, als een volwaardig lid van ons levensbewustzijn op aarde beschouwd wordt.
  Vriendelijke groet
  Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s