Uit een wereld, waarin geen gedachten zijn, kan men geen gedachten halen

Het eerste wat aanwezig moet zijn bij iemand die een werkelijk praktisch denken wil ontwikkelen, is dat men geloof en vertrouwen heeft in de werkelijkheid, in de realiteit van de gedachten. Wat betekent dat? Uit een glas waarin geen water is, kan men geen water halen. En uit een wereld, waarin geen gedachten zijn, kan men geen gedachten halen. Het is het meest absurde als men gelooft, dat de hele som van onze gedachten en voorstellingen alleen in onszelf aanwezig is.

Als iemand een klok uit elkaar haalt en nadenkt volgens welke wetten deze samengesteld is, dan moet hij aannemen dat de klokkenmaker de onderdelen van de klok eerst volgens deze wetten samengevoegd heeft. Niemand mag geloven dat men uit een wereld die niet volgens gedachten ontworpen en gevormd is, een gedachte halen kan. Alles wat wij ontdekken over de natuur en haar gebeurtenissen is niets anders, als wat eerst in deze natuur en haar gebeurtenissen gelegd moet zijn. Er is geen gedachte in onze ziel, die niet eerst buiten in de wereld geweest is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 057 – Wo und wie findet man den Geist? – Berlijn, 11 februari 1909  (Bladzijde 251)

Eerder geplaatst op 16 september 2013

2 gedachtes over “Uit een wereld, waarin geen gedachten zijn, kan men geen gedachten halen

 1. Haike

  Een tijd terug las ik een al wat eerder verschenen boek over natuurwezens. De auteur, een vrouw woonde op de Veluwe en zag dat de natuurwezens massaal wegtrokken richting het Noorden naar Scandinavië en wel om de simpele reden dat als wij het hier beter weten hoe om te gaan met de natuur en hoe landbouw te bedrijven, we dat dan maar lekker zonder hun moeten doen.

  Nou speelt er natuurlijk ook een discussie of deze wezen echt bestaan: Elfjes, Silven, Kabouters, Dwergen, Trollen, Gnomen, Reuzen, Eenhoorns en noem maar op.

  Misschien vraag je je al af wat dat in Godsnaam te maken heeft met dit citaat. Wel nu, de auteur komt een jongetje tegen van een jaar of 7, 8. En ze komen in gesprek over dit soort wezens, dan stelt dat jongetje haar de volgende vraag: Als het zo is dat deze wezens niet bestaan, (en vele zijn natuurlijk die mening toegedaan en zeggen dat ook) dan kun je het er überhaupt niet eens over hebben, laat staan ze een naam te geven.

  Want:

  Uit een glas waarin geen water is, kan men geen water halen.

  Voor een toen 7 jarig oud jongetje vind ik dat wel een vlijmscherpe opmerking.

 2. Zwerver

  Steiner lijkt hier te verwijzen naar de mentale oorsprong van de natuur. Je zou kunnen zeggen dat onze gedachten(wereld) een reflectie is op de wijze waarop wij de natuur waarnemen. Natuur is hier het geheel van mensen, planten, dieren, kosmos, gebeurtenissen, toestanden enzovoorts. Natuur bestaat uit polariteiten en ook zo onze gedachten. Niemand kan de berg denken zonder het bijbehorende dal. Dat is een reflectie van onze waarneming.

  Praktisch denken is dat je zelf ook een van die polariteiten bent. Als blanke kan je niet bestaan zonder anders gekleurde mensen. Jouw politieke mening kan niet bestaan zonder de tegenovergestelde mening.

  Terug naar de natuur. Als deze mentaal van oorsprong is werkt deze volgens vaststaande wetten. Wij als mens kunnen deze wetten achterhalen en zo zien hoe de klokkenmaker de klok gemaakt heeft. Polariteit is een vaststaande wet welke werkt in de natuur en in ons denken. Maar in de zoektocht naar het goddelijke in ons worden de polariteiten geneutraliseerd terwijl ze wel blijven bestaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s