Praktische denkscholing

Er zijn drie dingen in aanmerking te nemen als de mens werkelijk een scholing in de zin van praktisch denken op zich wil nemen: ten eerste moet de mens interesse ontwikkelen voor de hem omgevende uiterlijke werkelijkheid, interesse inzake feiten en objecten. Interesse in de wereld om ons heen, dat is het toverwoord voor de denkscholing. Lust en liefde voor wat we doen, dat is het tweede. En voldoening in hetgeen waarover we nadenken, dat is het derde. Wie deze drie dingen inziet: belangstelling voor de omgeving, lust en liefde voor wat we doen en plezier in het nadenken, die zal spoedig vinden dat dit de belangrijkste eisen zijn, die aan een praktische ontwikkeling van het denken te stellen zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 057 – Wo und wie findet man den Geist? – Berlijn, 11 februari 1909 (Bladzijde 252)

Eerder geplaatst op 5 september 2013

Advertentie

30 gedachtes over “Praktische denkscholing

 1. Leonie

  Nou ja, ik bedoel…..ust en Liefde en dit uit de mond van ene Rudolf Steiner…..Ik ervaar hem niet als een lustige persoon alhoewel….hij had toch ook wel verschillende vrouwen maar of het daar lustig aan toe ging?

  1. Dat heb ik me ook wel eens afgevraagd,Leonie. In een brief, ik weet zo niet welke brief, schrijft hij een en ander over seksualiteit. Maar wat hij daar schrijft, zal menigeen heden ten dage als zeer vreemd en misschien zelfs wel bespottelijk voorkomen. Hij ziet seks als een plicht om mensenzielen de kans te geven om op aarde geboren te worden. Als men zich van deze plicht onthoudt, zou men een andere dienst aan de mensheid moeten schenken. Hij ziet het dus als een dienst aan de mensheid. Overigens schrijft hij ook vaak genoeg dat seks een drift is die de mens over het algemeen niet of met de grootste moeite kan beheersen. Maar of hij zelf aan seks deed, weet ik niet. Ik vermoed van niet.
   Ik heb nogal wat aarzeling om dit hier te schrijven, want zowat iedereen zal hierbij denken: ‘Is het hier de zwartekousen kerk? Gaan we terug naar de tijd van: Alles was verkeerd, want dat had je geleerd?’

   1. Leonie

    Het is mij ook een raadsel,misschien de tijd waarin hij leefde dat dat meespeelde? En dat een mens zich zou ontrekken van deze zogenaamde plicht ?
    Nou, hij vervuld deze nog steeds van harte :)Het is een bekend gegeven de seksualiteit in het geestelijke leven als iets lagers te beschouwen. Hoeveel zijn niet ten prooi gevallen toen men deze trachtte te miskennen. Juist deze is belangrijk om te komen tot de vergeestelijkte liefde . Verder…..laat ze ze denken dat doen zowieso wel daar zit ik niet mee.

   2. Haike

    Ik wist niet dat Steiner dat zo zag, maar herkennen doe ik het wel bij mezelf. Mijn vader was destijds wel in voor het feestje bij mijn moeder die een aantrekkelijke vrouw was. Hoe het ook zij, (Mijn vader heeft mijn moeder beschuldigt dat zij hem erin heeft geluisd) ik werd geboren en daarin heeft hij verder niet zijn verantwoording genomen, totdat via de rechterlijke macht werd afgedwongen.

    Maar ik ben zeg maar heel dankbaar dat er een dergelijke bijna onweerstaanbare kracht bestaat, (en dus ook mijn vader) want dat gaf mij wel de mogelijkheid om opnieuw te incarneren, en ik denk ook dat dat de enige reden was waarom mijn biologische vader kortdurend in ons leven aanwezig is geweest.

    In het boek “Veronika’s Drievoudig Licht” van Manfred Kyber ergens begin vorige eeuw verschenen, wordt er over een dergelijke situatie gesproken. Het karakter “Oom Johannes” is er van overtuigd dat de vader van Veronika alleen maar aanwezig is geweest om haar de mogelijkheid te geven opnieuw te incarneren op Aarde.

    Als wij niet meer de mogelijkheid hebben om opnieuw te incarneren zou het wel eens zo kunnen zijn dat de gehele ontwikkeling van mens en Aarde en misschien wel de gehele Geestelijke wereld tot stilstand komt.. vermoed ik. Ik denk ook dat het daarom zo’n bijna onweerstaanbare kracht is, juist om dat te voorkomen.

    En denk nou niet dat dit een verkapte manier is om te zeggen dat je dus zomaar bij een vrouw met een kort rokje aan zomaar als man alles mag gaan doen. Zeker niet!! Als mens/man heb je de mogelijkheid om te leren om te gaan met die kracht, waarvan ik denk dat dat vele malen sterker geldt voor mannen dan voor vrouwen, en lukt het je om tot een zuivere relatie te komen tot die fysieke kracht, dan zal zich dat ongetwijfeld zich uitbetalen in een positieve Geestelijke ontwikkeling.

    En tot die tijd: “Laat ons mensen maken, naar mijn evenbeeld” 😇

   3. Haike

    Waarom moet het onderwerp afgesloten zijn? Mag hoor! daar niet van, maar misschien zijn er nog meer mensen die een bijdrage willen doen?

   4. Haike

    Nee er waren 3 zussen voor mij, maar van een andere vader dan de mijne. Daar was mijn moeder mee getrouwd, en ook weer gescheiden, lang voor ze mijn vader ontmoette. (Hij was dus zo’n typisch slachtoffer van die onweerstaanbare kracht, hij kon het niet laten) De jongste van die drie is 10 jaar ouder dan ik, de oudste heeft 24 jaar geleden het tijdige alweer verwisseld voor het eeuwige.. maar daar heb ik wel een heel goed contact mee 👍👍

    Dus ja.. die onweerstaanbare kracht heeft ook een keerzijde.. In de film Rob Roy uit ’95 komt een verkrachtingsscene voor, gespeeld door Jessica Lange, wanneer de vader erachter komt, zegt hij “Laten we het kind in liefde opvoeden” als je dat kan opbrengen denk ik dat je aardig sterk tegenover die (on)weerstaanbaare kracht staat.

   5. Haike

    Mannelijke rokkenjagers die met elke vrouw die ze het bed in kunnen krijgen en dan aan de gang gaan, zijn slachtoffer van die onweerstaanbare seksuele kracht. Als je die beheersing niet kan opbrengen om vrouwen met rust te laten, of erger nog; geweld op ze toe te passen, zijn uitermate zielig, en zwak. Ze kunnen die seksuele kant van die kracht want die kracht is veel meer dan seks, niet of maar heel moeilijk weerstaan. Het leed wat ze aanrichten kan nog in generatie’s daarna doorwerken, ook al worden ze geconfronteerd met hun daden via een rechtsgang en worden ze weggenomen uit de maatschappij om die tegen dergelijke mannen te beschermen.

   6. Dus toen je werd geboren had je al drie (half)zussen waarvan de jongste 10 jaar ouder was dan jij.
    Een heel aparte jeugd eigenlijk. Zelf kom ik uit een gezin van negen kinderen waarvan ik de derde was.

   7. Haike

    Ja maar karmisch gezien heb ik alleen maar iets met de oudste denk ik. Met de middelste heb ik niks en zij niet met mij. Het feit dat je (gedeeltelijk) uit dezelfde (fysieke) familie komt, wil niet zeggen dat je automatisch dezelfde dingen doet of onderneemt. Ik denk wel dat deze ouders mijn zussen en mij het meest beste fysieke lichaam konden bieden voor deze incarnatie..

 2. Haike, doorgaan met kindjes op de wereld zetten hè.
  Wij hebben daar geen bijdrage aan geleverd, maar als pianolerares kan ik weer een ander soort bijdrage leveren en met bijzonder veel plezier.
  Overigens is die gedachte ook wel eens door mijn hoofd gegaan…dat je een ziel de gelegenheid geeft te incarneren als je een kindje krijgt.
  Prachtige gedachte.

  1. Haike

   In mijn specifieke geval gaat dat denk ik niet meer gebeuren, ben al 35 jaar vrijgezel. En ik kom uit een familie die totaal uitklaar uiteen geslagen is door de wereldgeschiedenis. Mijn Grootmoeder heeft als 18 jarig meisje in 1917 moeten zien hoe haar vader werd vermoord door de kozakken in Riga, Letland, met als enige reden dat hij van adel was, en bankier. Haar moeder mocht haar niet, mijn grootmoeders jongste zuster was de lieveling, maar die stierf vroeg. Mijn grootmoeder trouwde, maar mijn grootvader werd beschuldigd dat de bank waarvoor hij werkte door hem was opgelicht, pas veel later bleek dat niet zo te zijn, maar toen was het leed al geschied, ze moesten scheiden. Mijn grootmoeder kon haar 3 kinderen niet onderhouden dus die werden uit huis geplaatst. Mijn moeder de oudste van die drie, trof het daarbij niet, ze werd van pleeggezin naar pleeggezin verplaatst, kwam bij een dominee te wonen, en als puber, of jong rijpe vrouw keek hij ’s avonds voor hij naar bed ging ff bij haar onder de dekens. (Daar heb je weer die bijna onweerstaanbare kracht) Toen brak WO II uit in ’39 en de Russen vielen de 3 Baltische landen binnen, maar het communisme heerste natuurlijk al volop in Rusland. Dus mensen die een eigen huis hadden waren hun leven niet zeker, weliswaar had mijn moeder dat zelf niet, maar haar grootouders wel, en dat telde voor de Russen.

   Dus als 16 jarige moest ze vluchten; werd ze van de ene dag op de andere weggerukt van haar roots en nooit meer terug kunnen keren, en daardoor is ze getraumatiseerd. Deels is ze eroverheen gekomen maar ze is er ook heel bitter over. En ik ben blij dat ik geen kinderen heb waaraan zij of ikzelf dat kan doorgeven.. Soms moeten dingen ook stoppen.

   1. Haike

    Iedereen heeft een verhaal. Ik ken het jouwe niet, en dat geeft ook niet 😊.

    Maar ik weet zeker dat je er een hebt. Degene die daar al een boek over geschreven heeft is Alexander Munninkhof; “De Stamhouder” Zijn geschiedenis en die van mijn moeder hebben wel raakvlakken, ze hebben elkaar ook ontmoet om daar over te praten. Op de vlucht hebben mijn moeder, haar zus, en broer en mijn grootmoeder lang in Poznan vertoeft, (dat was toen lang in Duitse handen) zowel Alexander Munnikhof als mijn oudste zus zijn daar geboren. Mijn moeder was toen bijna 21. Die broer is in de laatste maanden van de oorlog opgeroepen voor de militaire dienstplicht in het Duitse leger hij behoorde tot die generatie die uit wanhoop door Hitler werden opgeroepen, en was toen 15, of 16 jaar oud. Mijn moeder heeft me vertelt dat ze samen met mijn grootmoeder hem naar de trein bracht, en hem hebben uitgezwaaid, terwijl hij achterop het balkon van een coupe stond, dat is het laatste wat wat ze nog van hem gezien hebben, daarna is er nooit meer iets van hem vernomen.

 3. Een vreselijke tragedie van de broer van je moeder. Je weet eigenlijk aardig wat over je moeder en familie. Ik eigenlijk niet. Mijn ouders praatten zelden of nooit over hun verleden. Mijn vader is in de oorlog wel dwangarbeider geweest in Duitsland in een fabriek, maar daar wilde hij nooit over praten.

  1. Haike

   Ja dat zijn dingen die er heel hard in beuken bij mensen, en nog generaties daarna doorweken, zowel de Bijbel als in de Koran hebben het daar ook over..

   De zeer sumiere dingen die ik van mijn vader weet is dat hij ook te werk is gesteld in de oorlog. Tijdens een razzia in Haarlem opgepakt en meegenomen, samen met een van zijn broers. Maar daar ook weer is ontsnapt. Ergens in een boek verteld de auteur dat hij dan in Haarlem plots weer de gebroeders … tegenkomt zonder papieren. Ik weet alleen niet welk boek dat is..

 4. Zwerver

  Lust en liefde voor wat we doen lijkt mij niet specifiek op seksualiteit slaan.
  Steiner bedoelt dat in algemene zin. Dus seksualiteit wordt ook niet uitgesloten.
  Maar als wij aan seks doen (!), adviseert hij om dat met lust en liefde te doen.
  Het laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s