Wat met het gevoel samenhangt, keert op de een of andere manier terug

Wat met het gevoel samenhangt, keert op de een of andere manier terug. Door wat ik al dikwijls als een soort representant van deze dingen heb aangevoerd, kunt u dit misschien met uw gedachten benaderen.

Als we een kind leren bidden, dat wil zeggen gevoelsmatig daarbij een stemming van eerbied leren ontwikkelen, dan treedt ook dit weer een keer te voorschijn. Weliswaar keert het pas later, na zeer lange tijd weer terug, soms ook bij tussenpozen, maar het werkt verder en keert eens weer terug. Na lange tijd treedt het bidden weer op in de mogelijkheid van de ziel om te kunnen zegenen. Daarom zeg ik dikwijls: Geen enkel bejaard mens zal effectief in stilte kunnen zegenen, zonder als kind het bidden te hebben geleerd. Het bidden wordt gemetamorfoseerd tot zegenen. Zo werkt in het leven de terugkeer van gevoelsinhouden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 194 – Die Sendung Michaels – Dornach, 6 december 1919 (bladzijde 130)

Vertaling: W.A.C. Labberté, overgenomen uit het boek Rudolf Steiner – Michaël (bladzijde 119) – Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist

6 gedachtes over “Wat met het gevoel samenhangt, keert op de een of andere manier terug

 1. Leonie

  Gevoelens Haike…daar heb ik pas nog over nagedacht en ze beschreven in een brief aan een bevriend persoon……Soms beschouw je iets, voel je iets als een echt gevoel op dat moment dat je het ondergaat om later datzelfde gevoel niet meer terug te vinden je voelt je bedrogen door je eigen zelf, je wantrouwt jezelf. Het is of er in jou tweede persoon meeleeft die je voor de gek houd en jij jezelf gaat wantrouwen in de gevoelens die je daarna beleeft. Zijn deze dan niet wat ze zijn….een momentopname? Wat is het het blijvende van onze gevoelens? Zijn gevoelens tijdelijke illusies over alles aan menselijke belevingen? Gevoelens verdampen of je moet je steeds ermee verbinden door de herinnering te doen herleven. Nu lees ik dan bij Steiner dat ze dus terugkeren in een andere vorm? Er zijn er toch genoeg opvoedingen die de overgeleverde tradities van kerk en geloof de rug hebben toegekeerd?

  1. Haike

   Zo!! Daar geef je wel wat denkstof mee…

   Van gedachten weet ik dat het een universele kracht is, Jij en ik kunnen over dezelfde gedachte een gedachte hebben. Dus voor iedereen toegankelijk, generatie na generatie. Van Hans ten Dam weet ik dat ernstig opgelopen trauma’s nog door kunnen werken in volgende incarnatie’s, je begint niet met een geheel schone lei. Het lijkt erop dat zowel gedachten als gevoelens aan het zelfde principe onderhevig zijn…

   1. Leonie

    Mijn idee is, dat er verschillende soorten van gedachten of gevoelens zijn. Gedachten zijn geen gevoelens want gevoelens kun je niet denken? Nou Ja, ik ga jou antwoord even verder
    op mij laten inwerken.

   2. Haike

    Gevoelens zijn natuurlijk geen gedachten, maar je kunt wel met je denken een gedachte vormen over een bepaald gevoel wat je hebt; is dit gevoel terecht / onterecht, wat doet het met me, enz..

   3. Leonie

    Ja inderdaad dan ga je deze gevoelens belichten waar deze vandaan komen en dat kan een behoorlijk verwarrende toestand zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s