Waarom zou ik mij bekommeren om wat zich na de dood afspeelt?

Dat is iets wat de mens tegenwoordig maar heel moeilijk inziet. De mens denkt: waarom zou ik mij bekommeren om wat zich in de geestelijke wereld afspeelt? Als ik sterf ga ik hoe dan ook de geestelijke wereld in, dan zal ik wel zien en horen, wat daar is! – In ontelbare variaties kunt u dat horen, die gemakkelijke manier: Ach, wat zou ik mij voor mijn dood druk maken om het geestelijke! Ik zal wel zien wat daar is; want dat kan immers niets veranderen aan mijn verhouding tot de geestelijke wereld, of ik mij er hier mee bezighoud of niet! – Zo is het echter niet. De mens die zo denkt, zal een schemerachtige en duistere wereld kennen leren. Hij zal niet veel kunnen onderscheiden van wat u beschreven vindt in mijn boeken over de geestelijke werelden. Want dat de mens hier in de aardse wereld zijn geest en ziel verbindt met de geestelijke wereld, dat maakt hem pas vaardig tot zien, doordat hij zich hier daarop voorbereidt. De geestelijke wereld is daar; de vaardigheid erin te zien, moet u zich hier op aarde verwerven, anders bent u blind in de geestelijke wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 107 – Geisteswissenschaftliche Menschenkunde – Berlijn, 22 maart 1909 (bladzijde 257)

Eerder geplaatst op 7 augustus 2013

7 gedachtes over “Waarom zou ik mij bekommeren om wat zich na de dood afspeelt?

 1. Bert

  Citaat wederom een steun voor mij op het juiste moment, zoals zo vaak 🙂 Geheel mee een, helaas mijn familie niet. Dat voelt vaak wat eenzaam, zo zij het dan.
  Dank Ridzerd voor je dagelijkse citaten. Super. Ik sla geen dag over.

  1. Ineke Dons

   Er zijn miljoenen mensen op deze trieste aardkloot die alleen bezig zijn zichzelf een hun kinderen in leven te houden, anderen zijn niet slim genoeg om een spirituele wereld achter de onze te snappen. Gaan zij naar Christus woorden toch het hemelrijk binnen. ?

   1. Voor zover ik het begrepen heb, wel, maar eerst volgt na de dood de Kamaloka tijd, ook wel vagevuur of louteringsvuur genoemd. En deze tijd is voor mensen die een zwaar, moeilijk en armoedig leven gehad hebben gemakkelijker dan mensen die in rijkdom en luxe geleefd hebben. Wat men echter kan waarnemen en begrijpen in het Devachan ofwel het hemelrijk, dat hangt af van hoe men zich daar op aarde heeft voorbereid of niet voorbereid.
    Zie bijv. ook onderstaand citaat:
    https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2018/06/11/rudolf-steiner-kamaloka-2/

   1. Ineke Dons

    Je zou dan denken dat die derde wereldmensen misschien sneller een betere situatie op aarde krijgen. Maar wat moeten alle wetenschappers voor wie het spirituele gedachtengoed teveel onduidelijkheden bevat en vaak hangt in een zwerige sfeer. Ik vind het zelf heel moeilijk om door te gaan met onderzoek naar de geest als het doel me maar niet duidelijk wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s