Waarom komt men zo veel ruzie, conflicten, haat tegen? (7 van 10)

Zeker kan iemand tegenwerpen: maar wie geeft dan de zekerheid dat in de antroposofie werkelijk de gezondmakende waarheid aanwezig is; hebben dan niet alle mogelijke geestesrichtingen de beste resultaten van zichzelf beloofd? Antwoord daarop kunnen slechts degenen geven die met het antroposofische streven bekend zijn gemaakt. Men zal dan zien hoe deze geestesrichting juist de weg naar waarheid zoekt doordat zij geen eenzijdige mening huldigt of een zodanige mening opdringen wil. Zij kan de ware tolerantie tegenover iedere mening hebben zonder daardoor in onverschilligheid te vervallen. Want waarachtig eigen streven naar waarheid leert ditzelfde ook in anderen ten enenmale waarderen.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 178-179)

Eerder geplaatst op 4 oktober 2011

Advertenties

3 gedachtes over “Waarom komt men zo veel ruzie, conflicten, haat tegen? (7 van 10)

 1. Haike

  Ik ben toch bang dat Steiner dat te optimistisch inzag, aangezien te weinig mensen met het antroposofisch streven bekend waren. Want na zijn dood brak de pleuris uit in Dornach.. En werden Ita Wegman en de gehele Nederlandse afdeling eruit gezet.

  1. Daar heb je denk ik wel gelijk in. Maar er is toch wel een verschil met andere levensbeschouwingen. Antroposofen slaan elkaar of andersdenkenden niet de kop in. Dat is bijvoorbeeld bij communisten en bij religies vaak wel anders.

   1. Haike

    Je vergelijken met een ander, wil niet zeggen dat je jezelf of de organisatie waar je deel van uit maakt verbetert hebt. Verbetering bereik je niet door een vergelijking te maken. Daar moet vaak heel hard en vaak ook heel lang voor gewerkt worden. Verder valt het vol te houden wat je schrijft; Vele religieuze stromingen zijn met geweld onder de mensen gekomen; ook het Christendom kwam Europa op die manier binnen.

    Antroposofie is niet met geweld in de wereld gezet. Maar zonder kleerscheuren ging het niet. Steiner werd destijds de Theosofische beweging uitgezet, omdat daar beweerd werd dat ze de incarnatie van Christus hadden gevonden in de vorm van de toen 9 jarige Krishnamurti. Iets waar Steiner zeer duidelijk over was: Christus zal nooit meer als mens op aarde incarneren, dat was een eenmalige aangelegenheid. Einde voor Steiner als hoofd van de Duitse Theosofische beweging, en dus riep hij de Antroposofie in het leven. Daarnaast heb ik wel meegemaakt dat mensen daar willens en wetens psychologisch zwaar werden aangepakt, dat laat vaak meer sporen en wonden na dan een fysiek pak slaag… en hebben generatie’s daarna er ook nog mee te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s