Vruchtbaar na de dood is wat we als spirituele wijsheid opgenomen hebben, onverschillig of wij het zelf gezien hebben of niet

Voor de mensheid in het algemeen heeft het kunnen waarnemen in bovenzinnelijke werelden een hogere waarde als het niet kunnen waarnemen. Want wie er in waarneemt, komt in contact met de geestelijke wereld; hij kan dan niet alleen mensen, maar ook andere, geestelijke wezens onderrichten en in hun vooruitgang helpen. Daarom heeft dit helderziende bewustzijn een heel bijzondere waarde. Maar voor de individuele mens is alleen de kennis van waarde, en met betrekking tot het individuele onderscheidt de helderziende mens zich niet van degene, die alleen de mededelingen ontvangen heeft en in de desbetreffende incarnatie niet kon waarnemen in de geestelijke wereld. Vruchtbaar na de dood is wat we als spirituele wijsheid opgenomen hebben, onverschillig of wij het zelf gezien hebben of niet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 124 – Exkurse in das Gebiet des Markus-Evangeliums – Berlijn, 17 oktober 1910 (bladzijde 20)

Eerder geplaatst op 5 december 2015

4 gedachtes over “Vruchtbaar na de dood is wat we als spirituele wijsheid opgenomen hebben, onverschillig of wij het zelf gezien hebben of niet

 1. Leonie

  Nou , Ridzerd …..naar aanleiding van gisteren, is dit wel een passend citaat. Ik denk dat jij je best dan wel gedaan hebt.

 2. Dank je, Leonie. Het citaat van gisteren was overigens ook wel toepasselijk. “Alles begrijpelijk vinden in de wereld betekent eigenlijk slechts tegenover alles oppervlakkig zijn.”
  Want Arnold insinueerde dat ik de citaten hier maar klakkeloos neer zet , maar er niets van snap.
  Hij verbeeld zich geloof ik dat hij het zelf allemaal wat beter snapt.

 3. Leonie

  Het is heel ingewikkeld hoe mensen elkaar verstaan of begrijpen. Het lijkt er vaak op, dat men weet en dan dit weten gebruikt om anderen te laten weten dat men weet. Uiteindelijk weten ze dan dit op een verstandelijke manier en vallen ze door de mand als het aankomt op empathie en inlevingsvermogen wat voor mij juist ook te maken heeft met een innerlijke ontwikkeling en Christelijke weg. Dat gaat in mijn beleving samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s