Alles begrijpelijk vinden in de wereld betekent eigenlijk slechts tegenover alles oppervlakkig zijn

Wie alles begrijpelijk vindt, die behoeft natuurlijk niets te begrijpen van deze of gene diepere oorzaken. Maar dit begrijpelijk vinden is immers slechts schijnbaar, want alles begrijpelijk vinden in de wereld betekent eigenlijk slechts tegenover alles oppervlakkig zijn. En verwonderd staan blijven kunnen bij de onbegrijpelijkheden van het meest alledaags bestaan, dat is eigenlijk pas het begin voor een werkelijke zoektocht naar kennis.

Bron: Rudolf Steiner – GA 236 – Esoterische Betrachtungen Karmischer Zusammenhänge – deel 2 – Hoofdstuk 5, Dornach 27 april 1924 (bladzijde 82)

Eerder geplaatst op 11 november 2011

Een gedachte over “Alles begrijpelijk vinden in de wereld betekent eigenlijk slechts tegenover alles oppervlakkig zijn

 1. Haike

  Ik weet niet meer of ik het verhaal al eens eerder hier heb vertelt, maar het gaat als volgt:

  De Engelen in de hemel konden maar niet begrijpen waarom God de Duivel had geschapen. Maar ze durfde het hem niet te gaan vragen, totdat het allerkleinste Engeltje al zijn moed bij elkaar schraapte, en naar God ging en hem de vraag stelde waarom hij nou in Godesnaam de Duivel had geschapen, want die maakte immers alles kapot wat God en de Engelen hadden geschapen…

  Het antwoord was: Opdat de mens kan kiezen tussen goed en kwaad. Waarop het Engeltje vroeg: “Stel nou dat de Duivel niet deze verschrikkelijk ondankbare taak op zich had willen nemen, wat dan?”

  Tja zei God, en keek het Engeltje peinzend aan, dan had ik waarschijnlijk een nieuwe, andere Duivel moeten scheppen die die taak wel op zijn schouders had willen nemen..

  Met andere woorden denk ik dan maar, God en de zijnen begrijpen het misschien ook niet altijd helemaal, onmiddellijk. Mij stelt dat wel gerust 😇

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s