Men hoeft het niet te geloven, slechts te overdenken

Als iemand zegt: ‘Hoe kan ik op goed geloof aannemen, wat de onderzoekers van de Geest beweren, waar ik het toch niet zelf kan zien?’ dan is dit geheel en al ongegrond. Want het is volstrekt mogelijk om door enkel hun gedachtegangen te volgen tot de vaste overtuiging te komen: Wat meegedeeld wordt, is waar. En indien iemand zich deze overtuiging niet door het volgen van die gedachtegangen kan eigen maken, dan is de reden hiervan niet, dat men onmogelijk aan iets kan ‘geloven’, wat men niet ziet. Maar het vindt zijn oorzaak uitsluitend hierin, dat men met het volgen van de gedachtegangen nog niet onbevooroordeeld, omvattend, grondig genoeg is te werk gegaan. Om op dit punt tot klaarheid te komen, moet men bedenken, dat het menselijk denken, indien het zich energiek innerlijk inspant, meer kan begrijpen, dan het doorgaans zou wanen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 13 – Die Geheimwissenschaft im Umriss – Hoofdstuk Die Erkenntnis der höheren Welten (bladzijde 340-341)

Overgenomen uit de vertaling van F. Wilmar – bladzijde 207-208

Eerder geplaatst op 26 november 2015

Advertentie

Een gedachte over “Men hoeft het niet te geloven, slechts te overdenken

 1. walterhebing

  Leven is niet in een begrip te bevatten noch in een stelsel van begrippen, opgenomen worden in een begrippen stelsel(begrijpen), betekent dat je door de ogen van dit stelsel naar het nu kijkt en daardoor geen deel meer uit maakt van het kosmisch Nu Beleven op aarde.
  “Wat meegedeeld wordt, is waar” Woorden kunnen de waarheid niet omvatten, alleen in stilte is de waarheid en wat is stilte te midden van al het natuurlijk leven aarde? Onmetelijk onhoorbaar actief vermenigvuldigt zich het leven op aarde, maar niet dankzij de mens, maar ondanks de mens.
  De mens zet organische stoffen in een steeds toenemende snelheid om in anorganische stoffen, ik denk dat onderwereldse geesten de overhand hebben op de bovenwereldse geesten op de mensheid op aarde. Het wordt tijd dat de mensheid de balans opmaakt van zijn aanwezigheid op aarde. Tot zover
  Vriendelijke groet
  Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s