Verwoest Europa

Als er dertig jaar lang nog op de tegenwoordige manier gedoceerd wordt aan de universiteiten, nog zó over sociale aangelegenheden wordt gedacht, dan hebben we over dertig jaar een verwoest Europa. U kunt nog zoveel idealen op welk gebied ook lanceren, u kunt uw mond stuk praten over allerlei aparte eisen van deze of gene groep mensen, u kunt spreken vanuit het geloof dat door al die indringende eisen iets gedaan wordt voor de toekomst van de mensheid – alles zal tevergeefs zijn, als de verandering niet plaats vindt vanuit het fundament in de mensenzielen: een denken dat deze wereld verbindt met de geestelijke wereld. Als dit denken niet tot stand komt, dan breekt de morele zondvloed uit over Europa.

Bron: Rudolf Steiner – GA 194 – Die Sendung Michaels – Dornach, 14 december 1919 (bladzijde 197)

Vertaling W.A.C. Labberté uit het boek Michael (bladzijde 188)

Eerder geplaatst op 24 november 2015

2 gedachtes over “Verwoest Europa

 1. Cisca

  En deze woorden zijn geuit in 1919, direct na de eerste wereldoorlog.
  En nu leven we in de eerste helft van de 21 ste eeuw – 100 jaar later – en wat is er waar te nemen tav “een denken dat deze wereld verbindt met de geestelijke wereld”?
  Er wachten ons volgens mij zeer ongewone, ingrijpende gebeurtenissen om inzicht en doorzicht te laten “doorbreken”.
  Ridzerd, heel goed om dit citaat juist nu te plaatsen.
  Ik heb al eens verwezen naar “de korte vertelling van de antichrist” van Solovjov – 1899 – (Steiner haalde hem diverse keren aan), die bepaalde gebeurtenissen ook voorzag.
  Cisca

 2. Geen Ciska en je hebt gelijk er is geen verbinding meer met het geestelijk leven, zelfs hier is het politiek denken belangrijker dan de opmerkingen van Rudolf Steiner. Ik volg liever de opvolgers van Edgar Casy dan die PC volgers die zeggen dat de Steiner volgen. Hoewel Steiner bij mij ver bovenaan staat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s