Beproevingen door het lot

Een beproeving door het lot, welke de mens doormaakt tijdens zijn leven op aarde, kan ten opzichte van de gesteldheid van de ziel tijdens dit leven iets betekenen, dat ogenschijnlijk geheel indruist tegen de menselijke wil. In het leven tussen dood en geboorte heerst in de ziel een op de wil gelijkende kracht, welke de mens op een pad brengt dat hem voert tot het beleven van een lotsbeproeving.

De ziel merkt in zekere zin dat haar een uit een vroeger aardeleven afkomstige onvolkomenheid aankleeft. Een onvolkomenheid die haar ontstaan te danken heeft aan een minder goede daad of een minder fraaie gedachte. Tussen dood en nieuwe geboorte ontstaat in de ziel een op wilskracht gelijkende impuls tot vereffenen van de onvolkomenheid. Daarom neemt ze in haar wezen de tendens op om zich tijdens het komende aardeleven in een ongeluk te storten, teneinde door het daardoor ontstane lijden een vereffening tot stand te brengen. Na de geboorte in een stoffelijk lichaam heeft de ziel die een lotsbeproeving doormaakt, er geen vermoeden van dat zij het zelf was die in het zuiver geestelijke leven vóór de geboorte zichzelf in de richting van deze beproeving heeft gestuwd. Wat dus volledig ongewild toeschijnt bezien van het gezichtspunt van het aardeleven, is door de ziel in de bovenzinnelijke wereld gewild.

Bron: Rudolf Steiner – GA 9 – Theosophie – Einzelne Bemerkungen und Ergänzungen (bladzijde 93)

Vertaling: H.G.J. de Leeuw – Overgenomen uit: Theosofie – Hoofdstuk Afzonderlijke opmerkingen en aanvullingen – vijfde druk (bladzijde 192-193)

Eerder geplaatst op 13 november 2015

2 gedachtes over “Beproevingen door het lot

 1. walterhebing

  Het zou dus zo kunnen zijn dat de Heilige Geest uiteindelijk alle zielen die ooit op aarde geleefd hebben, in het huidig tijdperk, tot de orde van van het Leven op aarde wenkt. In den beginne waren er Adam en Eva, als een androgyn wezen op aarde, maar het geschiedde dat het wezen van de mens uiteen viel in het vrouwelijke en het mannelijke en er steeds meer individuele geesten op aarde ontstonden. Zoveel geesten los van de Bron vechten sinds Adam en Eva nog steeds om de waarheid van hun geest. Terwijl nu overal op aarde blijkt hoever de mens van het Leven op aarde staat. In nood leert men bidden, hopelijk leert de mens de vaardigheden van God tijdig en kan HIij/Zij weer rentmeester van de aarde worden.
  Ik vind de aarde geen proeftuin voor de bovenzinnelijk geest, ik vind alle levende manifestaties op aarde getuige van ’n Geest, die al onze zinnen te boven gaat en toch op aarde aanwezig is.
  De aarde is toch een uniek plekje van tastbaar, zichtbaar, hoorbaar, enz, Leven in het Universum, dat kun je toch niet laten vervangen of gebruiken door bovenzinnelijke geesten
  Groetjes Walter

 2. walterhebing

  Ik vind dat de mensheid de aarde zo behoord in te richten, dat elk kind waar het ook ter aarde geboren wordt, zich veilig voelt. En dat zal nooit geschieden voordat elke vrouw zich veilig voelt op aarde. Vanuit dat perspectief gezien denk ik dat Adam Eva heeft verkracht, in plaats van dat Eva, hem heeft verleid om te eten van de verboden vrucht.
  De ontwikkelingen omtrent het begrip “#metoo ” kunnen best weleens de oplossing kunnen zijn voor de wanen van de mannelijke geest, die ten koste van vrouwen en kinderen op aarde leeft.
  En daardoor een verkeerde impuls aan ’n kind meegeeft, de mens is belangrijk op aarde niet het leven op aarde.
  En wie zijn nu de belangrijkste mensen op aarde? Er is geen enkele mens op aarde belangrijker is dan ’n kind jonger dan zes dagen op aarde, want elk kind, vanwaar ook uit de Kosmos is een geschenk voor de ontwikkeling van al het Leven op aarde en daarmee ook ons Bewustzijn voor al het leven op aarde te beginnen bij klei(mineralen) waaruit God Eva boetseerde! Klei is de voedingsboden voor het plantenrijk en wordt nu gebruikt om de mens ten opzichte van zijn medemens en tegenover de natuur te beschermen, Namelijk beton voor de bouw van schuilkelders en flats.
  Ik heb geen flauw idee wat Rudolf Steiner met dit citaat wil zeggen, ik kan er bijna in lezen dat hij in dit citaat IS als een legitieme organisatie ziet voor de bovenzinnelijke geest. Ik vind het nu nog een brug te ver, maar het lijkt er verdacht veel op.
  Tot zover
  Groet Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s