Vorige levens vindt men niet door verstandelijk overleg

Van het moment, dat men van het ene leven op aarde terugwijst op een voorgaand, houdt al het verstandelijke willen begrijpen op. Men kan alleen waarnemen. Een laatste rest van verstandelijk begrijpen kan nog bestaan, als het gaat over het verband tussen wat beleefd werd tussen vorige dood en laatste geboorte, dus over wat er in de ziel omging, voor ze weer op aarde kwam; dat kan nog tot op zekere hoogte verstandelijk begrepen  worden. Het terugvoeren van het ene aardeleven op een ander kan alleen in verteltrant geschieden, omdat daarbij het waarnemen hoofdzaak is.

Als men zulke onderzoekingen doet, moet men alle vooroordeel opzij zetten. Als men zich verbeeldt dat men door na te denken kan zeggen dat iemand in een vorig leven zo en zo moet zijn geweest, omdat men een bepaalde mening heeft over dit huidige leven of (als de betrokkene niet meer leeft), over het laatste aardeleven dan heeft men het gewoonlijk niet bij het rechte eind: in elk geval kan men zich daarin gemakkelijk vergissen. Zo’n oordeel vellen over een vorige incarnatie langs verstandelijke weg zou net zoiets zijn als wanneer men voor het eerst in een huis is: men kijkt op het noorden uit het raam en ziet daar buiten bomen staan en nu zou men willen concluderen uit die bomen daar op het noorden, hoe de bomen eruit zien, die voor de ramen aan de zuidzijde staan. Dan moet men naar de ramen aan de zuidzijde gaan en de bomen daar volkomen onbevangen bekijken.

Alles wat met verstandelijk overleg te maken heeft, moet men uitschakelen als het erom gaat de imaginaties te begrijpen, die eenvoudig optreden als imaginaties van vroegere levens van de betrokken personen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 235 – Esoterische Betrachtungen karmischer Zusammenhänge – Band 1 – Dornach, 9 maart 1924 (bladzijde 134-135)

Vertaling A. Goedheer-de Keizer en H.L. Veltman-Arntzenius, overgenomen uit Geesteswetenschappelijke beschouwingen van het karma /deel 1  

Eerder geplaatst op 4 juli 2013

6 gedachtes over “Vorige levens vindt men niet door verstandelijk overleg

  1. Cisca, ik heb gezocht in de lijst van e-mailvolgers. Daar sta je niet bij. Hoe het komt dat je daar niet meer bij staat, is mij een raadsel. Maar ik heb je nu een mail gestuurd met een uitnodiging om je opnieuw aan te melden.

 1. En toch denk ik dat er pogingen zouden moeten zijn om via bepaalde beschikbare vermogens (herinneringen – oefeningen – geheugen – hartewarmte – liefde e.d.) of om nog langs te exploreren gebieden naar vroegere levens te kunnen terugkijken om op zulke wijze alles in een grootser perspectief te mogen zien.
  Is daarover nog wat beschreven in de werken van R. Steiner?
  Een hartelijke groet Rita Vervoir

 2. Rita, ken je het boekje ‘Reïncarnatie en karma – Oefeningen en beschouwingen’? Ik weet niet of het nog verkrijgbaar is, de uitgave die ik heb is van 1981, uitgeverij Vrij Geestesleven. Daarin beschrijft Steiner het een en ander over hoe men kan komen tot herinneringen of beter gezegd vermoedens over vorige levens. Maar ik denk toch dat herinneringen van vorige levens voor het merendeel van de mensen in deze tijd niet is weggelegd. Ik weet in ieder geval totaal niets van mijn vorige levens. Het komt wel voor dat mensen denken iets te weten over hun vorige levens, maar hierbij liggen vergissingen levensgroot op de loer.

 3. Bedankt Ridzerd! Ik heb het werk intussen hier gevonden.
  Ook was er eentje bij van W.F. Veltman : Karma en Reïncarnatie : Zijn ‘weder belichaming’ en lotsbeschikking exponenten van een christelijke benadering van de zin van het mens-zijn?
  Je hebt mij op weg geholpen. Mijn dank. Rita Vervoir

  1. Voor jou doe ik het graag, Rita. Dat boek van W.F. Veltman heb ik ook, zou ik weer eens moeten lezen, ben de inhoud grotendeels vergeten, maar ik herinner mij wel dat ik het een goed boek vond. Hartelijke groet, Ridzerd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s