Een helderziende is met geesteswezens even vertrouwd als een ander met zijn hond of kat

Zoals een gedachte in de mens leeft, is zij slechts een schaduwbeeld, een schim van haar werkelijke wezen. Zoals de schaduw op een wand zich verhoudt tot het voorwerp zelf dat deze schaduw werpt, zo verhoudt zich de gedachte welke in het menselijk hoofd opkomt, tot het wezen in de geesteswereld dat aan deze gedachte beantwoordt.

Als nu iemands geesteszintuig tot ontwikkeling is gekomen, dan neemt hij dit gedachtenwezen even reëel waar als hij met zijn fysieke ogen een tafel of stoel waarneemt. Hij verkeert in een omgeving van gedachtenwezens.

Het zintuiglijk oog neemt een leeuw waar, en het op het zintuiglijke gerichte denken ervaart de gedachte aan een leeuw slechts als een schim, als een schaduwachtig beeld. Het geestesoog evenwel ziet in de geesteswereld de leeuw als gedachte even werkelijk als het stoffelijk oog de fysieke leeuw. Zoals voor iemand die blind geboren is, na de operatie welke hem het gezichtsvermogen deed verkrijgen zijn omgeving plotseling met nieuwe eigenschappen van kleur en licht verrijkt schijnt, zo komt het iemand die zijn geestesoog leert gebruiken voor, alsof hij omgeven is door een nieuwe wereld, een wereld van levende gedachten of geestelijke wezens.

Wanneer iemand die slechts vertrouwt op zijn uiterlijke zintuigen, deze wereld van geestelijke wezens loochent en beweert dat die wezens niet meer dan abstracties zijn, welke door het vergelijkende verstand worden gevormd aan de hand van hetgeen met de zintuigen wordt waargenomen, dan is zulks begrijpelijk omdat juist zo iemand niet in staat is om iets van deze hogere wereld waar te nemen. Hij kent de gedachtenwereld slecht in haar schimachtige abstractheid. Hij weet niet  dat iemand wiens geestesoog geopend is, met die geesteswezens even vertrouwd is als hijzelf met zijn hond of kat, noch dat deze wereld een veel intensievere werkelijkheid bezit dan de zintuiglijk-fysieke wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 9 – Theosophie – Die drei Welten – III. Das Geisterland

Overgenomen uit de Nederlandse vertaling door H.G.J. de Leeuw (bladzijde 114-115)

Eerder geplaatst op 22 oktober 2015

Advertentie

2 gedachtes over “Een helderziende is met geesteswezens even vertrouwd als een ander met zijn hond of kat

 1. walterhebing

  De vraag rijst bij me op, het lijkt nu alsof de leeuw het van de mensheid op aarde wint en Jezus zei: “De mens kan beter ’n dier eten, waardoor het dier meer mens wordt dan dat het dier een mens verslindt, waardoor de mens meer dier wordt. Dit terwijl de mens het toppunt van het levensbewustzijn is, althans behoord te zijn!
  Wat heeft een geestelijke wereld voor waarde
  als daarvoor een kind gebruikt wordt, jonger dan zes dagen op aarde?
  Tot zover
  Groetjes Walter

 2. Jan Teske

  De geesteswereld ookwel de wereld achter de zon genoemd is er wel degelijk.
  Rudolf Steiner schrijft in zijn boek Theosofie uitgebreid over deze wereld.
  Rudolf schrijft over het openen van het geestelijk oog. Helderziende.

  De wijsheid van de mens welke zonder alle invloeden van buitenaf, het lichaam en de ziel, met de goddelijke wijsheid in contact komt zal niet zeggen dat hij of zij een proces in bijvoorbeeld een plant heeft ontdekt maar zal het proces bij de goddelijke wijsheid laten.
  Observeren zonder de wereldse invloeden en dat in je opnemen is de goddelijke wijsheid.

  Het openen van het geestesoog kan men stimuleren met meditatie. Vraag in een rustige ademhalings ritme zittend op een stoel met de voeten goed geaard op de grond of je de goddelijke energie via je kruin chakra mag ontvangen.
  Visualiseer een gouden trechter boven je kruin chakra daarboven de goudgele zon.
  Vraag of de energie mag doorstromen.
  Visualiseer een gouden draadje dat naar je keel chakra gaat. Zo kan je de energie naar alle chakra’s, armen, handen, benen, organen laten stromen. Ook een draadje van de stuit chakra naar de grond, aarde.

  Persoonlijk kan ik magnetiseren.
  Ik maak gebruik van de goddelijke – ookwel universele energie genoemd.

  Ook kan ik de aura’s van mensen zien. Je kan de last op de schouders zien en vele andere zaken. Bijvoorbeeld blokkades in het lichaam.
  Wanneer je in deze trilling bent is het mogelijk dat overgane zielen xich op bouwen in de stof. Wanneer dit gebeurd is het aan het medium om een goede beschrijving van de persoon te geven. De verschenen persoon heeft altijd een boodschap welke niet bekend kan zijn bij het medium echter wel bij de persoon die een vraag heeft gesteld.
  Het medium geeft de ontvangen informatie door aan de vraagsteller.
  Hier komt dan de bevestiging dat er wel degelijk een geesteswereld is.
  Daarna kan de levende persoon vragen stellen over heden, toekomst en verleden.

  Vergeet niet dat de aarde achter loopt op de beweging van de grote lichamen in de kosmos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s