Zo waar er niets zonder oorzaak is, even zo waar is er niets zonder gevolg

Zo waar er niets zonder oorzaak is, even zo waar is er niets zonder gevolg. Ook al word ik in nood en ellende geboren, ook al heb ik weinig talenten: wat ik ook doe zal zijn werking hebben, en wat ik mijzelf bijbreng door vlijt en moraliteit, zal zeker een werking uitoefenen op volgende levens. Het kan mij bedrukken dat ik mijn lotsbestemming zelf verdiend heb, maar evenzeer kan het mij verheffen dat ik zelf kan timmeren aan mijn toekomstig leven. Wie deze wet in zijn denken en voelen opneemt, zal zien wat voor een kracht en zekerheid in het leven hij wint. Het is niet zo belangrijk dat men deze wet tot in de details doorgrondt, dat komt pas op de hogere trappen van het helderziende inzicht. Veel belangrijker is het dat men in de zin van deze wet de wereld bekijkt en ernaar leeft. Doet men dat in alle ernst jaar na jaar, dan zal deze wet zich vanzelf in het gevoel nestelen. Haar waarheidsgehalte wordt duidelijk door ze toe te passen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 27 augustus 1906 (bladzijde 60)

Eerder geplaatst op 19 juni 2013

Een gedachte over “Zo waar er niets zonder oorzaak is, even zo waar is er niets zonder gevolg

 1. Anoniem

  Zo waar er niets zonder oorzaak is, even zo waar is er niets zonder gevolg! Een waarheid als een koe, maar wie of wat kan een dergelijke waarheid verifiëren. Mijns inziens nooit de mens, want de mens doet alsof hij boven het leven op aarde staat, en gebruikt via talige instrumenten alles wat op aarde leeft te ordenen naar zijn/haar beeld over Het Leven. In wezen is in elke mens de blauwdruk van het leven op aarde latent aanwezig, elke mens is als hij/zij op aarde geboren wordt, gedurende zes dagen, het toppunt van het levensbewustzijn op aarde.Daarna moet elke pasgeborenen zich schikken naar de normen en waarden van het land waarin het(hij/zij) geboren is.
  Ik kan dit gegeven niet rijmen met de gedachtegang van Rudolf Steiner of Jezus van Nazaret, want de mensheid is al zover ontwikkeld, dat men een vrucht(mens in wording) op hun bruikbaarheid door de huidige “menselijke” culturen al of niet geaborteerd wordt.
  Ik kan geen menselijke ontwikkeling op aarde ontdekken, sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, materieel is er van alles op aarde ontwikkeld! Behalve de relatie tussen man, vrouw en kind.De relatie tussen Adam en Eva en dan de relatie met hun kinderen ten opzichte van alles wat op aarde leeft
  tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s