Waarom zouden wij ons eigenlijk met filosofie inlaten?

Waarom zouden wij ons eigenlijk met filosofie inlaten, als zij zich toch slechts met een vergeefse moeite der mensheid bezighoudt? Ja, zo is de zaak toch niet, zo is het werkelijk niet! Hetgeen wij doen, als wij ons in deze vanuit een zeker gezichtspunt beslist tevergeefse worsteling verdiepen, is niettemin van oneindige betekenis, iets, dat door niets anders vervangen kan worden. Voor de kennis van de onsterfelijke ziel, voor de kennis van de geestelijke wereld en ook van de goddelijke wezens zal de filosofie zeker altijd onvruchtbaar blijven, maar ze zal niet onvruchtbaar blijven voor de ontwikkeling van zekere menselijke krachten, voor de ontwikkeling van menselijke vermogens.

Bron: Rudolf Steiner – GA 156 – Okkultes Lesen und okkultes Hören – Dornach, 19 december 1914 (bladzijde 155-156)

Eerder geplaatst op 14 oktober 2015

Een gedachte over “Waarom zouden wij ons eigenlijk met filosofie inlaten?

 1. Anoniem

  Tja wat valt hier op te beantwoorden, men kan dan wel het eeuwige leven(bewust ervaren) nastreven, maar als men geen ervaring heeft met het leven op aarde tot in de finesses kan men noch filosofisch of geestelijk het leven op aarde doorvoelen, iets wat elk kind jonger dan zes dagen ten tijde van Jezus Christus wel kon.
  In wezen heeft onze beschaving de angst van Koning Herodus ten opzichte de Koning van het eeuwige leven(Jezus) op aarde, overgenomen. Steiner plaatst de mens in tijdsgewrichten, terwijl elke mens de ultieme uitdraging van het leven op aarde is,
  Daar zijn geen woorden voor nodig, een enkel doorvoelen van ons huidig menselijk bestaan op aarde en tot de conclusie komend, dat we gewoon afhankelijk zijn van het leven op aarde, dit terwijl de Bijbel ons rentmeester van het leven op aarde ziet.
  Met andere woorden: Sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben is er niets veranderd in het bewustzijn van de mensheid, de Heilige drieëenheid, nameljk: moeder/kind/vader relatie, wordt nog steeds uitgebuit door de geesten op aarde, blijkbaar geen besef hebbend van hun bestaansrecht, want het enig besef is tussen de vader(verleden), moeder(heden) en kind(toekomst)!
  De aarde heeft bewustzijn en heeft ons via mineralen, planten en dieren doen ontstaan, laten we het bewustzijn van die ingrediënten van ons bestaan in ons bewustzijn mee genereren opdat we stil kunnen staan bij de dag, die meer biedt dan de mensheid vermag.
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s