Sport

Het is om uit je vel te springen (Duits: aus der Haut zu fahren) als men al die moderne sportaangelegenheden zoals bijvoorbeeld voetbal enzovoort ziet, hoe ze de mensen mechaniseren en hem niets geven (Duits: einfügen) van wat in hem geestelijk is, hoe zeer men zich dat ook inbeeldt. Alles wat men daar nastreeft is een bespotting van het geestelijke, hoe goed het ook bedoeld is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 156 – Okkultes Lesen und okkultes Hören – Dornach, 7 oktober 1914 (bladzijde 97-98)

P.S. Dit is nu weer zo’n uitspraak van Steiner, waarbij ik denk: ‘Potverdomme, wat moet je hier nu mee? Bij hem is ook alles verkeerd.’ Miljoenen, ja misschien zelfs miljarden mensen beleven veel plezier aan voetbal, maar dat telt bij Steiner zeker niet.

Advertenties

30 gedachtes over “Sport

 1. Ritzerd, ik ben niet zo dol op sport, en bij voetbal stoort me vooral de agressie zowel op het veld als bij het publiek. En dan nog al dat extreem vele geld wat er mee gemoeid gaat.
  Het teamwork en de behendigheid vind ik wel mooi.
  Maar goed teamwork is vaak ver te zoeken.
  Nu weet ik niet hoe het in Steiners tijd was.
  Eigenlijk zou ik de diepere betekenis van deze uitspraak van hem wel willen weten.
  Misschien kan iemand van jullie het verder toelichten.

 2. Een waar woord!
  Altijd heb ik sport al verafschuwd, met name voetbal. Voetbal=oorlog immers?
  ALs kind stond ik altijd al achter aan in de rij, werd vaak als laatste gekozen. Had geen mentaliteit voor de sport. Boeide me niet. Ik was een dromer… later reed ik wel paard, het contact met het dier beviel me juist wél.
  Het hoogste goed in sport is vaak de beker/ medaille winnen.
  Wat is hier voor geestelijks aan?
  Voel me zeer aangesproken door deze tekst.

 3. Haike

  Ridzerd als je het voetbal of een andere teamsport als uitgangspunt neemt, dan doet zich het volgende fenomeen voor; op een voetbalveld kunnen er per club maar elf spelers worden opgesteld. De twaalfde staat niet in het team, maar zit op de reserve bank. Het risico dat die twaalfde speler gaat denken “Ik ben niet goed genoeg, anders zat ik nu niet op de bank” is niet onaanzienlijk. Het systeem is dat van een pyramide, er kan er maar een de beste zijn, de rest zit daar allemaal onder.

  Je hoort ook veel over dat alle plaatsen in het veld dubbel bezet zijn in het veld,”Wij hebben een ruime selectie” hoor je dan een trainer zeggen, en het is goed dat de spelers met elkaar concurreren.

  Concurreren…. mensen die met elkaar concurreren inplaats van liefdevol samenwerken met elkaar… En als duizend toeschouwers iedere keer weer die zienswijze voorgeschoteld krijgen, moet je het niet gek vinden dat ze er ook in gaan geloven… en een dergelijke zienswijze zich ook in andere delen van de maatschappij gaat voor doen.

 4. Hendrik Jan Bakker

  Ik meen dat Steiner er in de lerarencursus uit 1919 iets over gezegd heeft. Het schoppen tegen de bal heeft iets van afstoten, het je juist niet verbinden met de ander (niet voor niets heet het ‘tegenstander’). Over turnen en teamspel zonder bal was hij wat positiever. Later (of toen al?) is de Bothmergymnastiek ontwikkeld. Dat is een interessant fenomeen.

 5. Dat er allerlei schaduwzijden aan sport kleven, zie ik ook wel, maar goede kanten zijn er ook genoeg. Denk eens aan alle kinderen die nu urenlang aan de computer of smartphone zitten. Veel beter zou het voor hen zijn om aan sport te doen.
  En men kan nu wel zeggen dat er niets geestelijks aan is, maar om bijvoorbeeld goed te voetballen, daar is ook heel wat verstand voor nodig. Wat wil Steiner dan? Dat alle sportliefhebbers gaan mediteren of aan euritmie doen?

  1. Haike

   Zoals Steiner zelf ook al zegt er zitten altijd meerdere kanten aan een zaak, en bij voetbal zit ook goede dingen. Want links en rechts hoor je ook een individuele speler zeggen: “Als ik in dienst van het team ga spelen en niet alleen in mijn eigen belang, dan is de kans op een goed resultaat (overwinning) hoger”. Met een dergelijke uitspraak kom je volgens mij dicht in de buurt van de sociale basiswet. Als mijn handelen voortkomt uit de nood die ik bij een ander zie, of als iemand zijn eigen belang ondergeschikt maakt aan de noden en wensen van de groep er veel meer kan gebeuren en het leven veel rijker wordt.

  2. Philip Huizer

   beste Ridzerd, heeft Herr Doktor je geraakt met het citaat over sport ? ik vond nog een ander zitat uit Rhythmen im Kosmos und im Menschenwesen – Wie kommt man zum Schauen der geistigen Welt DRITTER VORTRAG Dornach, 6. Juni 1923 ,waar gesproken wordt over turnen en waaruit blijkt dat Steiner niet zo van sport hield hij spreekt over Praktischer Darwinismus::
   “Daß wir allmählich auch das Turnen bloß sinnlos gemacht haben, zu einer Tätigkeit, die bloß dem Leibe folgt, das war eine Begleiterscheinung des materialistischen Zeitalters. Daß wir es gar erhöhen wollen zum Sport, wo wir nicht bloß sinnlose Bewegungen, bedeutungslose, bloß vom Leibe hergenommene Bewegungen sich auswirken lassen, sondern auch noch den Widersinn, den Gegensinn hineinlegen – das entspricht dem Bestreben, den Menschen nicht nur bis zum materiell denkenden Menschen, sondern ihn herunterzuziehen bis zum viehisch empfindenden Menschen. Übertriebene Sporttätigkeit ist praktischer Darwinismus. Theoretischer Darwinismus heißt behaupten, der Mensch stamme vom Tier ab. Praktischer Darwinismus ist Sport und heißt, die Ethik aufstellen, den Menschen wiederum zum Tiere zurückzuführen.”

   en over voetballen schreef Rudolf Kischnick een Waldorf-Sportleraar:”Das Torhüterspiel ist eine Art niederer Aspekt des Erkenntnisweges. Auch dieser führt hin zum Hüter, aber nicht, indem man das Symbol des Kosmos, den Ball, mit den Füßen tritt, sondern indem man sein eigenes Gedankenleben bis zur Wertigkeit der kosmischen Wesenssubstanz umgestaltet. Im Grunde genommen verachtet man die kosmische Welt, die Welt der ordnenden und tragenden Kräfte, indem man den Ball schlägt und stößt, wie es einem gerade paßt. Unerlöste Sympathiekräfte und ungestillte Geistsehnsucht finden im Torhüterspiel ihren dämonischen Niederschlag.”

 6. By the way: Het gebruik van de handen is bepalend geweest voor de ontwikkeling van het menselijk intellect. Het is juist bij voetbal verbóden de handen te gebruiken (dat heet ‘Hands’ en dan ben je úit!) Analyse van een psychiater , schrijver van de Metabletica Jan van den Berg.

 7. Als Steiner in Engeland voor pedagogen spreekt en de vraag op ‘sport’ (hockey, cricket) komt, zegt hij dat je dat vooral moet doen als dat ergens een gewoonte is. Je moet de kinderen niet vervreemden van hun leefomgeving.
  Dat is ‘wat behaagt, wat fijn, lekker is’, zoals de worst die je “beter kan eten dan kan denken’. Het citaat van deze dag hierboven is meer van het kaliber ‘wat IS’, Zo beschrijft hij de ‘Olympische Spelen’ als decadent, omdat ze niets meer te maken hebben met de oorspronkelijke spelen. Sport heet soms ‘praktisch Darwinisme’, of is er gekomen ‘omdat de religie geen betekenis maar had voor het fysieke’; lees ook eens GA 350 vanaf blz 15 of in de buurt. Ik heb het gelezen, ik weet het, en toch kijk ik heel graag naar allerlei sporten, want ja, ook bij mij : Ach, zwei Seelen in (m)einer Brust……..

 8. A.L.A.M.van Rooijen

  Dit voetbalcitaat is voor mij het eerste citaat waarbij ik mij afvraag wat Steiner ermee bedoelt.
  Ik begrijp uiteraard wel de tekst,maar is deze mogelijk uit een bepaalde context gehaald?
  In mijn jonge jaren heb ik zelf ook gevoetbald.En ik herinner mij wel dat het samenspel met
  vrienden doorgaans een goede band smeedde.
  Ik denk dat de vervuiling in het voetbal -hetgeen in Steinerstijd nog niet speelde- met name
  samenhangt met het ontstaan van betaald voetbal.Dan werken totaal andere machten een bepalende rol .Je kunt het zelf zien als een markt waar vroeger de slaven werden verkocht.De phenomenen zijn weliswaar verschillend,maar in feite komt het er wel op neer.
  Het betaald voetbal is een markt waar de mens 100% als koopwaar wordt behandeld.
  Dit is de schaduw van het hedendaagse voetbal,waarmee niet gezegd is dat er nergens
  meer gezond en sportief voetbal wordt gespeeld.
  Ik ben van mening dat een gezonde sportbeoefening een weldaad kan zijn voor de mens,
  en zeker voor de schooljeugd.

  1. Gezonde sportbeoefing…jawel, maar uit mijn onderwijspraktijk noem ik de kreten van voetballeerlingetjes zoals : “we gaan ze inmaken vanmiddag!” of “We are the champions” en meer van dat soort uitspraken doet mij hevig twijfelen aan het gezonde sfeer van het voetballen o.h.a.

   1. A.L.A.M.van Rooijen

    bejaardenvoetbal goed maar de citaten-boel ZEKER NIET!!!
    dank je wel,
    Anton

  2. Anton, de link naar de voordrachten waaruit dit citaat komt, staat onder het citaat. Je kunt dan op GA 156 klikken, dan kom je bij de bladzijden waar het staat. Hij houdt hier een nogal langdradige verhandeling over Herman Grimm. Enkele zinnen voorafgaande aan het citaat zijn de volgende: ‘In wunderbarer Weise sieht man gerade in Herman Grimm diese Tendenz der Menschheit nach dem Geistigen hin, dieses Herausbilden eines Organs für das Verständnis des Geistigen. Und ich muß immer wieder und wiederum, gerade wenn ich den Kulturwert unserer Eurythmie bedenke – ja, vielleicht darf ich so sagen -, an den äußeren Gestus im Leben Herman Grimms denken. Ich muß immer wieder schauen, wie bei Herman Grimm im äußeren Gestus alles eins war, und nicht jene Disharmonie vorhanden war, die ja insbesondere innerhalb des materialistischen Lebens auftritt, wo man so gar nicht sieht, wo das Geistige in das Körperliche übergeht.’

   Tja, ook hier snap ik niet veel van. Misschien gooi ik de boel er maar bij neer en ga mij opgeven voor bejaardenvoetbal. 😉

 9. Anoniem

  De vraag is in wezen: Wat is het nut van de mens op aarde? Steiner neemt dit niet als uitgangspunt van zichzelf op aarde, maar volgt allerlei studies om zijn ervaringen en gedachtes te kunnen verwoorden. Ik heb al eerder verwoord, dat elke dag meer biedt dan de mens vermag! Ik vind hetgeen gedurende mijn leven op aarde, tussen mensen onderling en tussen mens en natuur, bepaald niet getuigen van ontwikkeling.
  Het thema Adam en Eva onderdrukt nog steeds de ontwikkeling onze nazaten, zoals destijds Kaïn en Abel! Kaïn als IS en Abel als de rest op aarde!
  Immers de mens is het toppunt van hetgeen op aarde is, en niet verantwoordelijk voor hetgeen er was en hetgeen er nog komen gaat. De mens is enkel en alleen verantwoordelijk voor hetgeen nu op aarde gebeurd,. want elke dag overstijgt het kosmisch bewustzijn van het eeuwige leven!
  Steiner doet er wel een gooi naar, met zijn tempel en opvoedkundige woorden, maar volgens mij zit alles opgesloten in de letter U, wat het verschil maakt tussen God en Goud en een Hoefijzer, wat je als u of als n aan de muur hangt. Mij interesseert het geen moer, maar beide dimensies, hebben de mens,als uitgangspunt, wat maar één dimensie is! Namelijk leven op aarde!
  Tot zover
  Groetjes Walter

 10. Jan binnekade

  Helemaal mee eens, vooral professionele sport is gebaseerd op egoisme, nationalisme en voegd niets toe aan de wereld. Luister eens naar journalisten in gesprek met sporters, ze hebben niets te vertellen.Er zijn sporters die zwaar teleurgesteld zijn als tweede worden met eenhonderste verschil met de nummer een. Radio 1 laat andere programmas vallen als er sport is. Blijkbaar is de nieuwe religie belangrijker dan al het andere. Ik hoop dat we geen wereldkampioen bierviltjes gooien worden, anders gaan we daar weer een week over leuteren

 11. De antroposofen moeten maar hard blijven roepen hoe waardeloos en verachtelijk sport wel niet is. Dan krijgen we de naam van een clubje snobs dat zich ver verheven waant boven anderen, als we die naam al niet hebben.

  1. Anoniem

   Ridzerd, je hebt gelijk. Je kan van mensen die niet thuis zijn in de Antroposofie verwachten dat ze iets snappen van dit onderwerp.
   Voor ons is het al zo moeilijk.
   Het is een lange weg van ontwikkeling.

  2. A.L.A.M.van Rooijen

   De antroposofie heeft m.i. in de basis als taak het belichten,het inzicht verschaffen in de
   wereld om ons heen.Dat wil zeggen de geestelijke kant ervan.Antroposofie heeft geen
   mening omdat deze geesteswetenschap objectief werkzaam is,hetgeen geen ruimte biedt aan sympathie en antipathie.Als we dan hierdoor tot snob worden verheven dan zij dan maar zo.
   Anton

  3. Haike

   Ho ho.

   Ik weet niet welke Antroposofen dat doen, ik ken er geen een, maar dat kan aan mij liggen. En zelf doe ik dat ook niet. Daar komt bij dat het destijds bij mij op de Vrije school wel werd aangemoedigd, je kreeg er ook gewoon gymles, we speelden basketbal of volleybal dus iets genuanceerder mag wel denk ik zo. Ik heb als klein kind al nooit iets aan voetbal gevonden. Ik heb redelijk lang geroeid maar nooit op wedstrijdniveau, dan komt het geheel in een ander daglicht te staan. En trektochten op de fiets en ’s avonds op een camping je tentje opzetten, leuke gesprekken met andere reizigers hebben, dat heeft wel wat.

   Ik zou ook niet weten wat er mis is met iemand die naar een fitnesscentrum gaat, om iets aan beweging te doen, of vanwege een te hoog lichaam gewicht, daar kan sport best een bijdrage in leveren, de oplossing ervoor is het niet. Sterker nog: de zoon van een redelijk bekende Antroposoof heeft hier in Amsterdam een fitnesscentrum, en ik ben daar ook wel eens binnengewandeld.

   1. Haike

    Als je de bijdragen die Jending hier op deze site post, en je de moeite had genomen om eens te kijken welke dat door de jaren zijn geweest, dan had je een redelijk beeld kunnen krijgen, en misschien ook wel een antwoord op je vraag, inplaats van er meteen zo op in te hakken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s