Wat is er ziek bij een geesteszieke?

Wat is er ziek bij een geesteszieke? Bij een geesteszieke is juist het lichaam ziek, en het lichaam kan de ziel en de geest niet gebruiken. Bij iemand van wie men zegt dat hij geestesziek is, is altijd iets in het lichaam ziek; en als de hersenen ziek zijn, kan men natuurlijk niet normaal denken. Men kan ook niet normaal voelen als de lever ziek is.

En zo komt het dat eigenlijk ‘geestesziek’ de slechtste uitdrukking is die men kan kiezen, want ‘geestesziek’ betekent niet dat de geest ziek is, maar geestesziek betekent: het lichaam is zo ziek, dat men over de geest, die altijd gezond is, niet kan beschikken.

Vóór alles moet u duidelijk inzien dat de geest altijd gezond is. Alleen het lichaam kan ziek worden en het kan dan niet op de juiste wijze over de geest beschikken. Als iemand zieke hersenen heeft, dan is dat hetzelfde als wanneer iemand een hamer heeft die bij elke slag afbreekt. Als ik tegen iemand die geen hamer heeft, zeg: ‘Je bent een luiwammes, je kunt helemaal niet timmeren,’ dan is dat natuurlijk grote onzin. Hij zou heel goed kunnen timmeren, maar hij heeft geen hamer tot zijn beschikking. Zo is het ook grote onzin om te zeggen dat iemand geestesziek is. De geest is volkomen gezond, maar zijn lichaam, zijn werktuig, laat hem in de steek.

Bron: Rudolf Steiner – GA 350 – VORTRÄGE FÜR DIE ARBEITER AM GOETHEANUMBAU – Dornach, 28 juni 1923 (bladzijde 144-145)

Eerder geplaatst op 2 juni 2013

4 gedachtes over “Wat is er ziek bij een geesteszieke?

 1. Haike

  Uit bovenstaand citaat:

  Bij een geesteszieke is juist het lichaam ziek, en het lichaam kan de ziel en de geest niet gebruiken

  Is het dan eigenlijk niet zo dat de Geest en Ziel het lichaam niet kunnen bereiken of kunnen gebruiken, dus andersom???

  1. Haike, men kan volgens mij beide wel zeggen. In het Duits staat er: ‘bei einem Geisteskranken ist nämlich der Körper krank, und der Körper kann die Seele und den Geist eben nicht benützen.’
   Het zou denk ik inderdaad wel beter zijn om te zeggen: ‘de geest en de ziel kunnen het lichaam niet gebruiken’ in plaats van ‘het lichaam kan de ziel en de geest niet gebruiken.’
   Nog beter zou misschien zijn: ‘het lichaam kan van de geest en de ziel geen gebruik maken’ of ‘het lichaam kan de geest en de ziel niet benutten.’

   1. Haike

    Dat zou kunnen natuurlijk.

    Maar de vraag komt in me op omdat wanneer Geest en Ziel, zich terug trekken uit het fysieke lichaam, we te maken hebben met een overlijden van een mens of dier, en er een fysiek stoffelijk overschot overblijft, wat langzaam uitklaar valt, iets wat zonder sturing van Geest en Ziel helemaal niet kan functioneren. Daarom vind ik het zo raar dat er gezegd wordt dat het lichaam “iets niet kan gebruiken” terwijl in mijn optiek juist het lichaam gebruikt en gevormd wordt door Geest en Ziel.

  2. henri

   Het heeft allemaal te maken met de verschillende werkingen van de IK-orgaanisatie , de astrale organisatie en het fysieke- en eherlichaam-organisatie , hoe dezen respectievelijk inwerken op elkaar .
   Er zijn drie grote groepen :
   de eerste zijn de echte visionairen zoals heilige Theresia of Mechtild von Magdeburg , waarbij de IK -organisatie het astrale té sterk naar zich toetrekt en echte werkelijke geestelijke visioenen geven kan ,men kijkt werkelijk via een droomtoestand in de geestelijke wereld . Dit zijn de echte visionairen. Voorwaarde is een sterk karmisch opgebouwd ik.

   Het tweede waarbij het astrale org te sterk het IK aantrekt en is tegenovergesteld aan eerste , geeft een verlaging of verduistering van bewustzijn .Dit gaat met bijzondere fenomenen gepaard zoals oa herinneringen van details van vroeger …

   ten derde ,de toestand waarbij het etherlichaam (en fysieke ) te sterk het Ik org en astrale org naar zich toetrekken en als het ware omhullen zodanig dat het astrale te erg binnen in de fysieke organisatie met name in de organen gaat zitten ipv zich naar de zintuigen richt zoals bij 1 ) . Dit leidt tot oa oa krampen in organen en epilepsie , een uitwissen van herinneringen en kan zover gaan tot het vertonen van twee soorten bewustzijn ( shizofrenie) .

   Meer hierover in het boek ” Spiritualiteit en pathologie” R Steiner uit Ga 318

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s