Oordeelsvermogen/Herinnering in de volgende incarnatie

Om werkelijk te laten komen wat komen moet, namelijk dat in de volgende incarnaties een voldoende aantal mensen zich de huidige incarnatie herinnert, dan moeten voorzorgen genomen worden. Ontwikkel dus uw oordeelsvermogen, dan bent u een kandidaat om in de volgende incarnatie uw huidige incarnatie te herinneren. Zorg ervoor de wereld te kunnen volgen met gedachten. Want, al kunt u nog zo veel zien op visionaire wijze, het zal u niet helpen bij het terug herinneren van de huidige incarnatie.

Antroposofie is er echter om datgene voor te bereiden wat als noodzaak moet komen: dat er een voldoende aantal mensen zijn die nu werkelijk vanuit eigen weten terug kunnen zien op deze incarnatie. Hoe velen er in deze incarnatie toe komen om het geesteswetenschappelijke weten te laten samengaan met helderziende vermogens, dat hangt van het karma van het individu af.

Er zitten hier zeker velen van wie het karma zo is dat ze in deze incarnatie er niet in slagen de wereld helderziend te doorzien. Maar allen die zich dat verwerven wat in de werkelijke geesteswetenschap zo wordt gegeven dat het in de vorm van het denken wordt gekleed, die zullen in de volgende incarnatie de vruchten daarvan hebben, want ze hebben zich de grondslagen eigen gemaakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 117 – Die tieferen Geheimnisse des Menschheitswerdens im Lichte der Evangelien – Stuttgart, 13 november 1909 (bladzijde 95-96)

Advertentie

7 gedachtes over “Oordeelsvermogen/Herinnering in de volgende incarnatie

 1. Haike

  Als ik mijn vorige incarnatie kan herinneren (en dat kan ik, (niet in details)). Is er dan bij de volgende incarnatie nog wel sprake van een vrij wil, en ga je niet teveel handelen en doen nar die vorige?

  1. henri

   Volgens de geesteswetenschap mag je niet teveel bezig zijn met die vorige incarnatie ook als zou ze je daar op een hoger klasseniveau geleefd hebben dan in de huidige , bijv een koning toen en nu een bedelaar ..want het bewustzijn alleen telt , de laatste incarnatie heeft steeds het hoogste bewustzijnsniveau . Bijgevolg heb je nog steeds de vrije wil beschikbaar , en niet als je je met die vorige bezighoudt .

   1. Haike

    Dank voor je antwoord, maar in de citaten hierna krijg ik toch een beetje een ander beeld, namelijk dat het wel vruchtbaar kan zijn als je je een vorige incarnatie kan herinneren.

 2. Pingback: Begrijpen belangrijker dan helderziend waarnemen  – De grote Rudolf Steiner Citatensite

 3. cornelia54

  Het gaat om het feit dát je je het herinneren kan. Inhoudelijk is het verder niet zo van belang wie of wat je was. Het gaat om het feit dat dit vermogen ontwikkeld moet worden. De incarnaties zijn leerprocessen.

  1. Haike

   Spreek je nu uit eigen ervaring, of ben je dat bij Steiner tegen gekomen.

   Ik kan namelijk deze, huidige incarnatie veel beter accepteren toen ik er achter kwam wie ik geweest ben, in de vorige, en wat ik daar heb uitgespookt, dus ik acht dat persoonlijk juist wel van groot belang. Dat die vermogens door ontwikkeld moeten worden daar kan ik me verder geheel in vinden.

 4. Pingback: Begrijpen belangrijker dan helderziend waarnemen  – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s