Hier op aarde is antroposofie om zo te zeggen een soort theorie en het ontgaat de mensen voor het bewustzijn in waaktoestand wat spiritueel actief is, wat echter objectief aanwezig is. Na de dood is de mens rechtstreeks waarnemer hoe de krachten, die hij met de spirituele leringen tijdens het leven op aarde opneemt, feitelijk organiserend werken, activerend, krachtgevend werken op datgene in zijn wezen dat daarna er zijn kan, wanneer hij zich weer op een nieuwe incarnatie voorbereidt.
Zo worden de spirituele leringen in de mensheidsevolutie opgenomen. Als echter deze spirituele onderrichtingen niet opgenomen zouden worden – tegenwoordig is het nog voldoende, als weinigen het opnemen, maar meer en meer mensen moeten het in de toekomst opnemen -, dan zouden langzamerhand de mensen, als ze weer naar een aarde-incarnatie terugkeren, niet genoeg levengevende krachten hebben, die ze dan nodig hebben. Er zou decadentie, een verkommering in de latere incarnatie optreden. De mensen zouden snel verwelken, vroeg rimpels krijgen en zo meer. Een decadentie, een wegkwijnen van de fysieke mensheid zou optreden, als de spirituele krachten niet zouden worden opgenomen.
Bron: Rudolf Steiner – GA 141 – Das Leben zwischen dem Tode und der neuen Geburt im Verhältnis zu den kosmischen Tatsachen – Berlijn, 10 december 1912 (bladzijde 89-90)
Eerder geplaatst op 10 juli 2017
Decadentie…..
Ik vraag me vaker af – de toenemende vervuiling van oceanen, lucht, rivieren, natuur, woon en leefomgeving en al wat erbij hoort – in ogenschouw nemende; hoe lang de mensheid nog heeft. Alles roert zich, aarbevingen, tsunami’s, watervloed, orkanen, nucleaire rampen zoals kerncentrale Japan, enorme vissterfte, bijen-sterfte en extreme gedachtegangen binnen de bevolking, oorlogen die steeds grimmiger worden en leiders die hun dubbele agenda’s al nauwelijks meer kunnen verbergen. Kinderporno, pedofilie, geweld, corruptie die geen weerga kent, gifstoffen gebruikt door de voedingsindustrie, zogenaamde veiligheids-maatregelen om terroristen op te sporen, angst- en haat en dus verdeeldheid zaaiers….. enzovoort, enzovoort
Het zijn geen geruchten meer over oorlogen en ziekten enzo, het is real life en het klopt aan de voordeur. We hebben met ons allen een wereld gecreëerd waarin de wortel van het kwaad niet wordt aangepakt, integendeel, deze groeit steeds dieper en verder in de samenlevingen van de huidige mensheid
Die decadentie is er dus al, op alle fronten
Terwijl aan de ene kant wel groepjes werken aan bewustzijn en een tegengeluid laten horen mbt het vele misbruik van deze planeet en haar bewoners [planten en dieren en mensen] gaan overheden stelselmatig door met naar elkaar wijzen en zaken vooruit schuiven naar de lange termijn. De overheid wijst naar de burgers en leggen daar de verantwoordelijkheid en de lasten neer, de burgers wijzen naar de overheid en morren maar ondernemen niets omdat ze niet geloven in een ander collectief dan dat van de massa-hysterie bij popconcerten en voetbalwedstrijden. Spiritualiteit, heeft vreemdsoortige, wanstaltige vormen aangenomen waarin het ‘roze’ gehalte en vooral het denken dat je maar positief moet blijven, overheerst. Het kwaad wordt ontkent want…… zo zegt men dan ….. ‘ik geloof in het goede van de mens’. En zo slaapt de mens verder, terwijl depressies en psychiatrische ziektebeelden toenemen en steeds meer namen krijgen met daarbij behorende ‘medicatie’ die nooit een oplossing zal bieden voor de totale onbalans van ziel en lichaam en verstand… Ze spekt slechts de rijk gevulde kassa’s van farmaceuten en overheden…. De mensheid is ziek, en zo haar wereld. De mens, die de hoeder van elkaar en andere levende organismen zou moeten zijn, stevent onwetend af op iets zoals in WOII de kamikaze piloten hun zelfmoordmissies uitvoerden in het geloof dat dit voor de goede zaak was. Zelfzucht, egocentriciteit, machts-lust, biedt geen ruimte voor werkelijke goodwill en altruïsme…
Goed stuk, Baldu. Zou zo als column in een of andere krant of tijdschrift kunnen.
Hoi Ridzerd.
Dank je op de 1e plaats 🙂
Als columnist ben ik niet zo geschikt. Bovendien heb ik al lang niet meer de illusie dat veel mensen gehoor zouden geven aan een dergelijk stuk door een stukje zelf-reflectie.
Vaak vallen dergelijke zaken namelijk niet echt in ‘goede aarde’ maar wordt het als bangmakerij en ook als kritiek gezien.
Een verweer wat je dan kunt verwachten is bijvoorbeeld: ‘wat doe je er zelf aan’
Overigens wel een terechte vraag als ze echt bedoeld is als vraag, maar in de meeste gevallen stelt de vrager deze vraag niet met de bedoeling te luisteren…… ik zie dan iets heel anders gebeuren.
Het is zo dat ik gemerkt heb dat juist in de groep die zich spiritueel noemt, de meeste weerstanden ontstaan. Alles komt immers goed, en het licht overwint…
Imitatie-spiritualiteit !
Helaas voor de ‘lichtwerkers’: want wat is goed? Terwijl al in de oude wijsheidsleringen te vinden is dat je het kruis in jezelf zult moeten oprichten en niet moet roepen “Jezus heeft het al voor mij gedaan”
Velen daarvan leunen achterover en wachten af, onder het genot van een glas wijn, immers: het licht overwint. Over welk licht ze het hebben is vaak gokken.
Voor mensen die enigszins thuis zijn in de antroposofie zal vaak wel duidelijk zijn dat juist onwetendheid een van de bronnen van het kwaad is dat uit gedachte, woord, daad en gewoonten voortkomt. Dus laten we het maar klein houden, we hebben genoeg aan onszelf wat veranderen en herkennen en erkennen van onkruidzaden betreft
groet, Baldu
@Baldu
Er is hoop.
Gelukkig…………….
Zeker, er gebeurd iets………… en heel fijn dat er jonge mensen zijn die verfrissende ideeen hebben
Maar als je na decennia pas gaat opruimen betekent dat dat je slechts aan de oppervlakte dus, de zaken aan het oog onttrekt
Natuurlijk is dat ook al wat
Terwijl onder het wateroppervlak veel ziedieren van de binnenkant al verzadigd zijn van plastic, polymeren, en parasieten
De visvangst miljarden vissen en andere diertjes binnensleept, die het ecologisch systeem nog een beetje intact houden….
Wij moeten immers verse zalm, heilbot, zeebaars, krab en kreeft en de mossel op onze rijke dis zien.
Er zijn stranden en wateren die zo vervuild zijn, dat de mens net zoveel tijd nodig zal hebben dit visueel op te schonen dan de tijd waarin het ontstaan is
Intussen gooien vele hondenbezitters die verplicht zijn de drol in een zakje te doen, de drol met zakje en al tussen de struiken
Een sierraad voor het oog
Het probleem is dus nog altijd en ook: de hedendaagse mens, die eerst naar zijn behoeften kijkt en ongevoelig is voor wat hij zelf veroorzaakt….
Aan de hemel zie je op zonnige dagen met een strakblauwe lucht, ineens vele strepen in rastervorm verschijnen……. Chemtrails ……….. wat niet weet – wat niet deert
Gewapend met een smart-Phone [waarom smart?] staren vele doden aan de bushalte of op t perron naar een klein beeldscherm. Zombies van alle leeftijden staan naast elkaar en merken elkaar niet op. De sigaret in de andere hand gaat driftig de mond in en uit, en een glimlach verschijnt soms. Wat een leuke app, wat een leuk filmpje, kijk eens wat ik gedownload heb… Fantasie, creativiteit, gesprekken, contact, luisteren naar elkaar…… het wordt steeds schaarser. Waarom weet je niet echt, ‘ze’ hebben namelijk al virtueel contact met mensen die niet aanwezig zijn…. Elke dag weer, de smartphone gaat mee uit eten, mee aan tafel, mee naar het toilet, mee naar het werk, en als we op bezoek gaan is de smartphone onze gesprekspartner. Iemand heeft een uitvinding gedaan en wordt miljardair…….. omdat velen het moeten hebben, om waar-bij te horen?
Misschien zijn we de drempel allang over, misschien worden we er gewoon overheen gesleurd
Hoort bij deze tijd
@Baldu
Dat we met z’n driemiljoenen naar ‘De Luizen moeder ‘. Kijken is dat niet leuk. Een beetje lachen om geen zoete snoep meer op de scholen maar fruit.
Biologisch katoenen kleding bij Aldi, HEMA, C&A, AH, H&M en nog andere verkoopadressen.
In plaats van één of twee reform zaken meerdere biologische supermarkten.
Een partij die het opneemt voor de dieren (niet mijn partij) maar toch.
Geen TV meer in huis maar TV kijken op de smartphone.
😎
Ja Jen, de Luizenmoeder is werkelijk een geweldig leuke serie. Wat de smartphone betreft heeft Baldu natuurlijk gelijk, maar aan de andere kant moet ik zeggen dat ik veel plezier beleef aan de smartpnone. Ik kijk er tegenwoordig ook zowat elke avond tv op. En verder heeft zo’n apparaat zo veel mogelijkheden dat ik er erg blij mee ben. (muziek luisteren, whatsapp, nieuws lezen, boeken lezen, agenda, rekenmachine, wikipedia encyclopedie, woordenboeken, notitieboekje, foto- en videocamera, boodschappenlijstje, bankieren, wekker en nog wel meer).
1.‘Datgene in zijn wezen dat daarna er zijn kan’ als hij zich weer voorbereidt op een nieuwe incarnatie.
2. ‘Niet genoeg levengevende krachten’.
Kunnen we concluderen dat spirituele kennis ons etherlichaam voedt?
Lijkt me inderdaad wel een goede conclusie, Truus. Overigens heeft interesse voor de wereld, zowel de zichtbare als de onzichtbare, altijd een gezondmakende invloed, als ik tenminste Steiner goed begrepen heb.
Dank je, Ridzerd, wist ik niet; ik ervaar die interesse eerder als uitputtend, maar ben bereid een andere bril op te zetten, dan word ik vast 100.
Benieuwd of die twee interesses gelijkwaardige gezondmakende invloed hebben?
Hoe bedoel je, Truus, wat ervaar je als uitputtend? Zelf moet ik zeggen, dat er veel dingen zijn die mij eigenlijk niet interesseren. En als ik me daar wél voor zou moeten interesseren, dat is dan inderdaad wel uitputtend.
Wat interesse voor de zichtbare wereld betreft, zie daarvoor bijv. dit citaat:
https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2016/11/18/belangstellinggezondheidkarma-2/
Dank je, Ridzerd. Toch lees ik in het stuk waarnaar je verwees een herhaling van het citaat van vandaag. Inderdaad interesse voor de omgeving in het leven tussen geboorte en dood, garandeert gezondheid in het volgende leven.
Vandaar mijn verrassing dat het ook direct in het huidige leven al zo zou werken.
(Als antwoord op jouw vraag, maar niet zo van belang dacht ik: Ik bedoel heel concreet dat ik ervaar dat een grote belangstelling uitputtend is. Niet alleen om bij te blijven, of om concreet iets te doen, maar ook in het beheer van het bewaren van de balans: steeds prioriteiten stellen, afwegingen maken, grenzen bewaken en toch niemand tekort doen. Kan me niet voorstellen dat je dat niet kent. Is het leven in het noorden dan zo anders dan in het westen? En hoe kun je anders met zulke diverse relevante citaten komen als je belangstelling niet breed is?
Ik bedoel niet dat je je ergens voor zou móeten interesseren, dat is helemaal funest 😞. Gewoon geïnteresseerd, dus. Het is maar goed dat ik nu weet dat ik in het volgend leven beloond ga worden, dank je wel! Keeps me going 👍🏻. Alleen die info over muziek zit me nog niet lekker 😄)
Misschien is mijn belangstelling toch wel breder dan ik zelf dacht, Truus, maar er zijn zelfs in de antroposofie veel dingen waar ik geen interesse voor heb, bijv. eurithmie. En de mysteriedrama’s van Steiner vind ik ronduit gruwelijk. Ook de biologisch-dynamische landbouw zou ik mij niet graag in verdiepen, hoewel ik wel het grote belang ervan inzie.
Ik weet bijvoorbeeld ook heel weinig van het menselijk lichaam, hoewel ik toch veel citaten hier heb geplaatst over gezondheid en ziekte.
Dit past ook wel bij het citaat van vandaag. Zeer komisch.