Julius Robert Mayer

De ontwikkeling van de wetenschap is soms merkwaardig. In Heilbronn staat tegenwoordig een monument dat nogal afschuwelijk is als kunstwerk, maar evengoed staat het er; het stelt Julius Robert Mayer voor. Als u vandaag de dag ergens in de wetenschap de naam Julius Robert Mayer hoort, dan leert u dat hij – doordat hij in de jaren 40 van de vorige eeuw de aard van de werkingen van warmte onderzocht heeft – een baanbrekend genie was.

Julius Robert Mayer werd in Heilbronn geboren, werkte als arts in Heilbronn en werd in die tijd niet bijzonder opgemerkt. De wetenschappers van die tijd schonken geen aandacht aan hem. En het is hem overkomen dat hij – hoewel hij nu als geniale baanbreker van de wetenschap, als geniale pionier van de natuurkunde wordt beschreven – in de tijd dat hij in Tübingen zijn doctoraal examen deed hierbij mislukte. Zoals we overigens ook hier het merkwaardige feit kunnen zien dat de meeste mensen die later genieën zijn geworden, bij hun examens gefaald hebben.

Zo is het ook met Julius Robert Mayer gegaan. Met hangen en wurgen kwam hij nog door het examen en werd arts. (Duits: Mit Ach und Krach konnte er die Geschichte noch machen und wurde Arzt.) Maar niemand heeft hem tijdens zijn leven opgemerkt. Integendeel: hij was zo enthousiast over zijn ontdekking dat hij er overal over sprak. Toen heeft men over hem gezegd: Hij heeft een tik van de molen gehad (Duits: er hat Ideenflucht), en heeft hem naar een krankzinnigengesticht gebracht. Dus toentertijd heeft men hem in een gesticht opgesloten, het nageslacht beschouwt hem als een groot genie en heeft een standbeeld van hem neergezet in zijn geboortestad.

Bron: Rudolf Steiner – GA 354 – Die Schöpfung der Welt und des Menschen – Dornach, 18 september 1924 (bladzijde 208-209)

P.S. Wat de opname van Julius Mayer in een krankzinnigengesticht betreft, is het wel wat anders gegaan dan Steiner hier vertelt. Althans in Wikipedia staat heel wat anders, namelijk:

In 1848 overleden von Mayers twee kinderen kort na elkaar, waarna zijn zenuwen het volledig begaven. Op 18 mei 1850 deed von Mayer een zelfmoordpoging, waarna hij werd opgenomen in verschillende psychiatrische inrichtingen in Esslingen am Neckar en Winnenden. In de jaren daarna leefde hij als een gebroken man. Pas in 1860 vertoonde hij zich weer meer in het openbaar, maar ondertussen had hij wel meer naam gekregen. In 1871 kreeg hij van de Royal Society de Copley Medal. Tijdens de laatste jaren van zijn leven was von Mayer werkzaam als arts.

Steiner zal vast wel gelijk hebben dat Mayer door wetenschappers toen niet voor vol werd aangezien, maar dat hij om die redenen naar een psychiatrische inrichting is gebracht, lijkt mij onwaarschijnlijk. Dat iemand krankzinnig wordt als zijn beide jonge kinderen kort na elkaar overlijden, dat kan iedereen wel begrijpen

Het lijkt dus dat Steiner hier nogal wat afwijkt van de feiten. Men moet er echter wel rekening mee houden dat Steiner enkele dagen na deze voordracht zelf ingestort is, niet om psychische reden, maar wegens totale uitputting en een buikziekte.

De Duitse arts en natuurkundige Julius Robert von Mayer (1814-1878) was een van de grondleggers van de thermodynamica. Hij formuleerde in 1841 de Wet van behoud van energie en kwam daarna met de eerste wet van de thermodynamica.

13 gedachtes over “Julius Robert Mayer

  1. Truus

    Ik lees niet dat steiner schrijft dat von Mayer instortte door onvoldoende erkenning, maar door de tik van de molen. Overexcited, over-enthousiasme. Bekend bij genieën, net zoals moeite met examens en schoolcarrière.

    1. Truus, dat ‘tik van de molen’ is mijn vertaling. In het Duits noemt Steiner het ‘Ideenflucht’.

      ‘Da hat man von ihm gesagt: er hat Ideenflucht – und hat ihn ins Irrenhaus gesetzt.’

  2. Anoniem

    Je weet nooit wie afgeweken is van de ‘feiten’, en wat zijn ‘feiten’?
    Als Steiner en Wikipedia in bepaalde opzichten elkaar tegenspreken hoeft het niet zo te zijn dat Wikipedia meer aan de kant van het gelijk staat, en ook niet dat dit bij Steiner het geval is. Ik houd het dan liever op 2 versies, en vraag me dan af “is het relevant voor de mensheid?”

    Dan kan ik het laten voor wat het is, want ik denk dat het niet relevant is

    groet, BTheunissen

  3. Bernard

    Het lijkt mij niet tegenstrijdig. Steiner heeft het alleen niet over de dood van zijn 2 kinderen en de zelfmoord poging.
    Het beeld wat uit deze incomplete informatie bij mij opdoemt, is wellicht iemand met een bipolaire stoornis, die dan ook vrij snel tot psychiatrische problematiek kan vervallen, maar ook geniaal kan zijn.

    1. Inderdaad, Bernard, Steiner heeft het niet over de dood van zijn 2 kinderen en de zelfmoordpoging. Dat had hij echter naar mijn idee wel moeten doen, want dat Mayer daardoor ernstige psychische moeilijkheden kreeg, lijkt mij wel veel meer waarschijnlijk dan doordat de geleerden van die tijd zijn ideeën raar of gek vonden. Maar het is best mogelijk dat Steiner het helemaal niet zo precies heeft gezegd als het hier staat, omdat bijna al zijn voordrachten zijn opgetekend door stenografen. Er wordt dan ook altijd bij de voordrachten in het voorwoord geschreven dat er hoor- of weergavefouten in de teksten kunnen voorkomen.

      1. henri

        Ridzerd,
        Wat Wiki schrijft is soms ver van de waarheid enmeestal deskeptisch en materialistische versie .. Iedereen die twee familieleden verliest wordt daarom niet gek . Mijn buurvouw maakte dat ook mee . Een illusiewerd,of iedeeënvlucht (psychose)lijkt veel waarschijnlijker . Nu zullen bij het geval Mayer wel meerder combinerende factoren een rol hebben gespeeld .

      2. Henri, het kan inderdaad wel zijn dat Wikipedia geen gelijk heeft met de bewering dat ‘zijn zenuwen het volledig begaven’ na de dood van zijn twee kinderen, maar het is heel goed mogelijk. Ik weet niet welke familieleden jouw buurvrouw dan verloren heeft en hoe oud die dan waren. Want het maakt ook verschil of een kind vlak na de geboorte overlijdt of na enkele jaren. In ieder geval is het verliezen van een jong kind een verpletterend verdriet. Niet iedereen hoeft daar gek van te worden, maar de kans erop is wel groot.

      3. Haike

        Wikipedia is ronduit onbetrouwbaar. Ik heb daar persoonlijk ervaring mee. Wat betreft de pagina “Antroposofie” waar ik op de overlegpagina een aantal kritische noten had geplaatst. Werd daar zonder opgave van redenen al mijn tekst verwijderd inplaats daar inhoudelijk op in te gaan. Je bent daar overgeleverd aan de goodwill van degene die de pagina beheert. De objectiviteit of het zogenaamde wetenschappelijke gehalte waar toch mee gezwaaid wordt, is ver te zoeken.

        En als ik daar kan posten, kan ieder ander dat ook, bij FB moet je tenminste nog eerst een eigen pagina aanmaken…. (overigens is dit niet een verkapt advies om dan maar op FB te gaan zitten)

        Zo stond er destijds over Steiner dat hij zichzelf benoemd had tot pedagoog, suggererend dat daar de Vrije Scholen uit waren voortgekomen… Dat is dus ver bezijden de waarheid.

      4. Dar kan ik van meepraten,Haike. Ik heb op de Antroposofie van Wikipedia eens een link geplaatst van mijn Steiner citatensite. Toen ik een paar dagen later weer eens keek, was mijn link verdwenen. Ook zonder opgave van reden. Na lang speuren vond ik toch ergens bij Wikipedia een motivatie voor de verwijdering van de link, namelijk: ‘Het is een hobbysite.’ Nogal kleinerend eigenlijk.

      5. Haike

        Das een mooie omschrijving… Hobby. Een hobbyist kan toch doen en laten wat hij/zij wil? Nou die indruk wekt de heren en dames van Wikedingens bij mij ook….

  4. henri

    Een psychose van een uit de hand gelopen geniale (materialistische) wetenschapper . R Steiner omschrijft vernoemde ‘Wet van behoud van energie ‘ als ,
    citaat :” Deze wet laat de om de mens aanwezige krachten voortbestaan : doch de materie zal allemaal vergaan . Alleen hetgeen in de mensengeest ontstaat vormt de toekomst . Genoemde energie-wet is het bedrieglijkste , verraderlijk wat men zich kan indenken . “….” De mens had de aarde nodig ; zonder de aarde kon hij zich jiet ontwikkelen . Dat is de werkelijkheid . En zoals de geheime oude boeken der wijsheid dit ieder in hun eigen taal zeggen en wijzen naar het bekende woord van Jezus Christus : “ Hemel en aarde zullen vergaan , maar mijn woorden zulle niet vergaan “. Alles wat materiële wereld is zal wegzinken , maar wat uit de diepte vand egeest en ziel komt – en uitgesprken wordt – overleeft de ondergang der wereld en zal in de toekomst leven . ….. ( GA 205 , Het ontwikkelingsproces van de mens, 2 juli 1921 , Zevenster 1992 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s