Een kamer zonder licht

Alles wat we bedenken en ook praktisch kunnen invoeren aan externe instellingen, en wat we nog meer uitdenken in de vele programma’s (Duits: Schemen) die er vandaag de dag zijn over het sociale leven, dat lijkt voor iemand die moraliteit in het licht van spirituele kennis ziet zodanig dat hij zegt: De sociale kwestie behandelen zonder de morele kwestie is alsof  men een kamer zonder licht heeft en de objecten daarin moet zoeken zonder dat er licht in is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 218 – Geistige Zusammenhänge in der Gestaltung des menschlichen Organismus: Erziehungs- und Unterrichtsfragen – Londen, 19 november 1922 (bladzijde 241)

P.S. Met andere woorden: Men krijgt nooit een betere, socialere wereld als de mensen zelf niet verbeteren.

4 gedachtes over “Een kamer zonder licht

 1. Bernard

  Dit lijkt mij geen goede vergelijking – zo zou je iemand die blind is moeten vergelijken met iemand die geen moraliteitsbesef heeft, terwijl een blinde echt zijn of haar best doet om wat er is te kunnen onderscheiden, zij het op de tast of met geluidssignalen.

  1. Bernard, ik kom niet goed uit je redenatie, maar volgens mij klopt er iets niet. Steiner vergelijkt hier niet een blinde met iemand die geen moraliteitsbesef heeft. Hij bedoelt volgens mij dat moraliteit niet kan worden ontwikkeld zonder een spirituele ontwikkeling, net zo min als zien kan worden ontwikkeld in een kamer zonder licht. Dat een blinde op den duur toch wat kan vinden op de tast of het gehoor, daar gaat het m.i. hier niet om.

 2. Haike

  Misschien dat Lievegoed dan wel hier heel goed op aansluit..

  Hij zei: “Als je in een pikdonkere ruimte staat, waarin je jezelf of delen van je eigen lichaam niet eens kan zien en alleen maar kan voelen, en die ruimte is ook nog eens reuze, reuze groot, dan heb je maar een klein kaarsje nodig om die ruimte te verlichten zodat je weg kan komen…” Maar nog belangrijker zei hij: ” Zorg ervoor dat jijzelf dat kaarsje wordt..”

 3. Ad Stam

  Is het niet zo dat juist in deze tijd vanuit de sociologie en psychologie van allerlei feiten en wetenswaardigheden naar buiten worden gebracht los van een diep moreel besef. Juist dat diepe morele besef is nodig van waaruit je een helder licht kan laten schijnen op de sociale vragen. Moreel besef geeft de mogelijkheid om de werkelijkheid te zien, te doorzien. Ad Stam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s