Gedachten zijn realiteiten

Om door te dringen in de bovenzinnelijke wereld is denken in overeenstemming met de werkelijkheid nodig. Dat vereist dat men duidelijk voor ogen ziet hoe de dingen zijn. Gedachten zijn realiteiten en onware gedachten zijn kwade, belemmerende, vernietigende realiteiten. […]

Waarachtigheid (Duits: Wahrsein) is een ideaal dat de hedendaagse mens voor ogen zou moeten staan. Want gedachten zijn werkelijkheden. En ware gedachten zijn heilzame werkelijkheden. En onware gedachten, ook als ze nog zo zeer door de mantel van toegeeflijkheid jegens het eigen wezen toegedekt worden, onware gedachten zijn realiteiten die de wereld en de mensheid achteruit brengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn, 5 maart 1918 (bladzijde 86-87)

Eerder geplaatst op 31 mei 2017

Advertentie

Een gedachte over “Gedachten zijn realiteiten

  1. henri

    R Steiner legt ook uit dat wij toen en ook tegenwoordig ( als niet nog meer ) in de scholen alleen mmar een hoofddenken aanleren . Dit leidt tot een verkeerd inzicht in de mens en de werkelijkheid en uit zich dan ook in sociale belevingen . Om het hoofdenken in het lichaam te laten doorgronden en op te nemen is minstens driemaal zoveel tijd nodig ! Dus komt erop neer dat wat je tot je twintigste leert te denken ,je maar aan je zestigste met je lichaam ( het hartedenken ) doorgrondt. En aan het twintigste jaar stopt ook het hoofd ook met het opnemen van kennis . Het komt door het feit dat het hoofd door de kosmos is gevormd , is ook een bolvorm zoals het heelal , en de res tvan ons lichaam ,wat er aanhangt is door de erfelijkheid gevormd ; de hel uiterlijke vormgeving van de mens toont ons de mens aldus als een tweeslachtig wezen met een dubbele oorsprong tussen kosmos en aarde. ( zie verder voordr uit GA 181 ,” Contact tussen levenden en doden “ )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s