De waarheid moet “eenvoudig” zijn

Iedereen die slechts een beetje geleerd heeft hoe de dingen mechanisch samenwerken, zal toegeven een uurwerk niet te begrijpen zonder de samenhang van de radertjes te bekijken. Over de mens echter praat iedereen zonder een dergelijke eis te stellen, en iedereen gelooft ook over het hoogste wezen van de mens te kunnen praten, en hij beroept zich dan heel vaak op de uitspraak: Ja, de waarheid moet “eenvoudig” zijn -, en dan komt hij met het verwijt aan de geesteswetenschap dat er altijd in bestaat, dat de geesteswetenschap toch veel te gecompliceerd is.

Het menselijk verlangen mag er weliswaar naar uitgaan om in vijf minuten of misschien in helemaal geen tijd te verwerven wat voor de kennis van het hoogste wezen van de mens nodig is. Maar de mens is nu eenmaal een gecompliceerd wezen. Juist daarin bestaat zijn grootte in de wereld dat hij een gecompliceerd wezen is, en men moet de neiging tot gemakzucht in de kennis overwinnen, als men werkelijk in het wezen van de mens wil doordringen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 181 – Erdensterben und Weltenleben – Berlijn, 29 januari 1918 (bladzijde 42)

Eerder geplaatst op 27 mei 2017

Een gedachte over “De waarheid moet “eenvoudig” zijn

 1. Anoniem

  Niet de mens is een complex wezen, maar hetgeen de mens zich uit angst of hebzucht voor het transparante(Goddelijk) kinderleven op aarde ontwikkeld heeft!
  Jezus wist het al, laat kinderen tot mij komen en ik zal ze de weg naar mijn Vader wijzen. Althans zo is het, via het geschrift tot me gekomen en zo wordt het nog steeds overgebracht naar kinderen,
  Terwijl Gibran Kahlil ten tijde van Steiner al schreef: “Kinderen zijn je kinderen niet!”: Steiners oeuvre zet heel de mensheid op non actief, een soort ark van Noach.
  Ik stel “net” als IS dat elk menselijk bouwsel in Woord of daad in het verleden op aarde is gerealiseerd, een sta in de weg is, om zuiver op aarde als mens te kunnen leven met mineralen, planten en dieren.
  Tot zover
  Vriendelijke groet
  Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s