Waarom misdadigers goed slapen en morele mensen vaak slecht slapen

Er is onlangs in de kranten een bericht geweest over iets dat ook de natuurwetenschap al onderzocht heeft, de vraag waarom misdadigers zo’n goede slaap hebben, terwijl morele mensen met een goed geweten juist vaak slecht slapen. […] De mens die een sterk geweten ontwikkelt, die dus een diepvoelend (Duits: innig) mens is, een moreel bewust mens, bij die gaat in de ziel het morele voelen zo diep, dat hij het in de slaap meeneemt, en dan slaapt hij slecht omdat hij gelooft veel verkeerds te hebben gedaan.

Wie echter een slecht mens is, die geen sterk ontwikkeld moreel geweten heeft, die neemt niets aan gewetenswroeging in de slaap mee. En dan heeft hij een open geestelijk oor voor de influisteringen van Ahriman, die hem het kwaad juist als goed voorstelt. Daarom is een misdadiger zo tevreden in zijn slaap.

Bron: Rudolf Steiner – GA 218 – Geistige Zusammenhänge in der Gestaltung des menschlichen Organismus: Teil IV: Erlebnisse der Menschenseele im Schlafe und nach dem Tode in der geistigen Welt – Londen, 12 november 1922 (bladzijde 133)

15 gedachtes over “Waarom misdadigers goed slapen en morele mensen vaak slecht slapen

   1. Haike

    Maar misschien is jouw moraliteit en geweten nog een stuk beter ontwikkeld dan het mijne..?

 1. Denk meer dat het een kwestie is van leeftijdsverschil, Haike. Ik weet overigens niet precies hoe oud je bent, maar ik meen ongeveer 50, ik ben bijna 68. Je hoort heel vaak dat bij het ouder worden het slapen minder wordt.

  1. Haike

   😇 Ik ben nu 57.. Maar als ik zo uit het hoofd een citaat erbij pak wat jij ooit eens geplaatst hebt, heeft Steiner het er over dat inderdaad oudere mensen ook minder slapen en minder slaap nodig hebben, omdat ze ervarener zijn en zich op een efficiëntere manier zich door de Geestelijke wereld bewegen en daar dus minder lang verblijven… / minder tijd nodig hebben…

 2. ritavervoir

  Wanneer ben je eigenlijk een misdadiger? Zijn wij niet allemaal misdadigers? We zijn mensen! Toch…
  En als je dan ook slecht geslapen hebt? Dan ben je slecht gemutst? Wie helpt je daar dan weer uit? Rita

   1. Haike

    Sorry maar dat vind ik wat kort door de bocht Rita.

    Natuurlijk zijn er in mijn huidige leven dingen gebeurd waarop ik terug kijk en achter mijn oren krap en denk: “Had je dat niet anders aan kunnen pakken Haike?” Maar ik ben geen dief, als ze in mijn stamkroeg vergeten goed bij te houden hoeveel koffie ik heb gedronken zeg ik dat gewoon dat er een koffie te weinig op de rekening staat.

    En ik heb geen vrouwen onzedelijk betast of weet ik wat. Ik blijf met mijn poten van andermans spullen af, ik room de kas niet af, wat in de winkel waar ik werk heel makkelijk kan, ben niet geïnteresseerd in vuurwapens, of andere vormen van geweld, vind niet dat mensen die een ander geloof aan hangen, dan waar ik mee sympathiseer “Fout” zijn enz.. Maar ik kan duidelijk niet tegen onrecht en soms zit ik er dan als een vlieg die afkomt op de stroop bovenop… of als een Bok die bovenop de haverkist springt. Das wel eens lastig ja, dat geef ik onmiddellijk toe en in die felheid kan ik de ander wel eens heftig raken…

    Maar ja zoals al hier boven al geschreven, er zijn dingen gebeurd waar wel degelijk spijt van heb, en die ik met het inzicht van nu graag anders had aangepakt. Maar ik kan ook sorry zeggen, als ik inzie dat het niet deugt wat ik doe.

    Maar maakt dat alles mij, (of een ander) tot een misdadiger?

   2. ritavervoir

    Ja, misschien is dit ook wel zo. Ik plaats het zwart/wit. Ieder zal best voor zichzelf uitmaken welke ook zijn graad van ‘mis- of fout handelen’ is.
    Trouwens R. Steiner doet dit vaak ook vb. i.v.m. karma toestanden., alcohol gebruik… Daar schrik ik soms van.
    Misschien vannacht eens rustig proberen slapen met Alice Nahon:

    ‘t is goed in ‘t eigen hert te kijken
    Nog even voor het slapen gaan
    Of ik van dageraad tot avond
    Geen enkel hert heb zeer gedaan.
    Of ik geen ogen heb doen schreien
    Geen weemoed op een wezen lei
    Of ik aan liefdeloze mensen
    een woordeke van liefde zei.
    En vind ik in het huis mijns herten
    Dat ik één droefenis genas
    Dat ik mijn armen heb gewonden
    Rondom één hoofd, dat eenzaam was…
    Dan voel ik, op mijn jonge lippen
    Die goedheid lijk een avond-zoen…
    ‘t is goed in ‘t eigen hert te kijken
    en zo z’n ogen toe te doen.
    Alice Nahon

   3. ritavervoir

    Sorry voor mijn ‘hardheid’. Was niet zo bedoeld. Geniet van de nacht…
    Een hartelijke groet, Rita Vervoir

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s