Verwoestende krachten

In onze tijd moest de bovenzinnelijke kennis terugtreden; dat moest zo zijn om de grote veroveringen op het fysiek-zintuiglijke gebied mogelijk te maken, om volkomener te worden in de beheersing van de materiële wereld. Nu is de tijd nabij waarin de mensheid zich weer spiritueel moet verdiepen. De mens koerst tegenwoordig op het fysieke vlak naar een stadium dat niet zou kunnen worden verdragen, als het spirituele leven zich niet weer ontwikkelde.

Een voorbeeld hoe nodig het voor de mensheid is om zich spiritueel te verdiepen: U kent de ontzaglijke vooruitgang van bijvoorbeeld de elektriciteitsleer; met deze krachten is een ongelooflijke kracht verknoopt, die het mogelijk zal maken dat de mens deze krachten misbruikt. De mens zal, en wel in een niet al te verre tijd, heer zijn over vreselijke krachten, die hij op het fysieke gebied zal laten werken. Hij zal bijvoorbeeld ontploffingen, explosies op ver afgelegen locaties kunnen ontketenen, zonder dat iemand in staat zal zijn de aanstichter te identificeren.

De mensheid zal macht hebben. En wee als de mens dan moreel niet op het niveau staat om deze verschrikkelijke krachten alleen en uitsluitend voor goede doeleinden te gebruiken! Deze tijd hebben de leiders van de mensheid voorzien en het is de missie van de antroposofie om de gemoederen voor te bereiden op wat gaat komen, ze te waarschuwen, hen de weg en het doel te tonen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 89 – Bewußtsein/Leben/Form – Berlijn, 3 april 1905 (bladzijde 295-296)

Eerder geplaatst op 24 mei 2017

2 gedachtes over “Verwoestende krachten

 1. henri

  Deze krachten zijn de onderfysieke of onderaardse afspiegelingen van respectievelijk : bovenste Devachan , de onderste Devachan,en de astrale wereld .
  In deze onderfysieke afspiegeling geven zij resp de wereld van Lucifer nl. magnetisme, de wereld van Ahriman nl. de electricitiet ,en de wereld der Asoeras nl de vreselijkste vernietigigskrachten waar Steiner hier naar verwijst ,de kernkrachten en kernenergie .

  In1930 maakte Marie Curie de weg open naar kernenergie door met Radium te experimenteren .

  R Steiner waarschuwde in zijn tijd al voor deze vreselijke vernietigingskrachten , nl volgend citaat :

  ” Als men dat ,wat leeft in de sferenharmonie ( bovenste Devachan of Levensether) nog verder naar onderen stoten tot aan de Asoeras ,dan komt er een nog vreselijker kracht vrij , die niet lang meer geheim gehouden zal kunnen worden . Het ware te wensen ,als deze kracht komt, die we ons veel , veel sterker moeten voorstellen dan de sterkste ontladingen en die in elk geval komen zal – dat , voordat deze kracht der mensheid door een uitvinder ons gegeven wordt , de mensen niet meer in staat zijn iets immoreels te doen . ” ( uit vragenbeantwoording van voordracht 1 okt 1911 )

  1. henri

   errata1 ste zin :
   Deze krachten zijn de onderfysieke of onderaardse afspiegelingen van respectievelijk : de astrale wereld ( licht-ether) , de onderste Devachan (chemische -ether) , de bovenste Devachan ( Levens-ether) .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s