Destijds scheen de publicatie van dit boek mij een waagstuk

Destijds (1909) scheen de publicatie van dit boek (Die Geheimwissenschaft im Umriss) mij een waagstuk. Want ik wist immers, dat juist diegenen de vereiste onbevangenheid niet kunnen opbrengen, die de natuurwetenschap als beroep uitoefenen, en evenmin al die talrijke personen, die in hun oordeel van hen afhankelijk zijn.

Maar voor mijn ziel stond juist dit feit, dat in de tijd, waarin zich het bewustzijn van de mensheid het verst van de wereld van de Geest had verwijderd, de mededelingen uit deze wereld van de Geest in de hoogste mate dringend noodzakelijk waren.

Ik rekende erop, dat er ook mensen bestaan, die de verwijdering van al het geestelijke zo zeer als een levensbelemmering gevoelen, dat zij met een innerlijk verlangen naar mededelingen uit de wereld van de Geest grijpen.

En de volgende jaren hebben dat wel ten volle bevestigd. De ‘Theosophie’ en de ‘Geheimwissenschaft’ hebben als boeken, die bij de lezer een goede wil vooropstellen om op een moeilijke stilering in te gaan, een grote verbreiding gevonden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 13 – DIE GEHEIMWISSENSCHAFT IM UMRISS – VORREDE ZUR SECHZEHNTEN BIS ZWANZIGSTEN AUFLAGE – Goetheanum, 10 januari 1925 (bladzijde 28)

Deze vertaling is van F. Wilmar

Eerder geplaatst op 20 maart 2017

7 gedachtes over “Destijds scheen de publicatie van dit boek mij een waagstuk

  1. Dank je , Michel. Ik heb de laatste tijd ook veel hulp van een antroposoof uit Libanon. Die stuurt mij vrij vaak heel goede Engelstalige citaten. Die zoek ik dan ook op in het Duits en vertaal ze dan ook in het Nederlands. Bijvoorbeeld die twee citaten van gisteren en eergisteren over Moraal prediken had hij mij in het Engels gestuurd.
   Ook heb ik veel te danken aan Nesta Carsten-Krüger, want ik stuur haar geregeld citaten die niet in RS Archive staan. Die vertaalt ze dan in het Engels.

  2. Dat is ook weer waar. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik anders ook vrijwel niets doe. Niet dat ik de hele dag bezig ben met lezen Steiner en bloggen, zeker niet, want zo veel werk is het nu ook weer niet, maar daarnaast doe ik vrijwel niets behalve dan de huishouding, boodschappen enzovoort. En mijn dochter en kleinzoon komen hier bijna elke dag te eten.

 1. henri

  Ik denk dat vandaag de dag ook veel mensen zullen zeggen wat voor een fantast is die R Steiner !? “ Ik bedoel hiermee als je iets verteld aan iemand .
  Ik heb de grootste t moeilijkheden om iets bijvoorbeeld uit te leggen aan mensen en vnl aan mese aan wie ik nu juist wel iets zou willen mededelen omdat …, zelfs lukt het niet als ze al iets hebben met het boven-natuurlijke / helderziendheid wat in geesteswetenschappelijke termen nog iets erg materieel is .
  Hoe pak ik dit aan ? is de grote vraag .
  Het antwoord hier misscihien een zin die ik wat onlangs las “ De antroposofiee zal zichzelve uiteindelijk waarmaken . Betekent dit dat er zovele (erge zaken ) gaan gebeuren vooralleer dit zal gebeuren ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s