Moraliteit/Schoonheid/Lelijkheid

Hier op aarde dragen we een lichaam gevormd van botten, spieren, bloedvaten enzovoort. Dan, na de dood, vormt zich een onstoffelijk lichaam, dat uit onze morele waarden gevormd is. Een goed mens krijgt een schoon stralend (Duits: schönleuchtenden) moreel lichaam, een slecht mens een lelijk uitziend (Duits: übelleuchtenden) moreel lichaam. Dit vormt zich terwijl we terugwaarts door ons voorbije leven gaan.

En dat is eigenlijk slechts een deel van wat nu – als ik het zo uitdrukken kan – ons geesteslichaam is, want een deel van wat we nu in de geestelijke wereld als een geesteslichaam krijgen, vormt zich uit onze morele waarden, een ander deel wordt voor ons eenvoudig uit de substanties van de geestelijke wereld, om zo te zeggen, geweven als een kledingstuk.

Bron: Rudolf Steiner – GA 226 – Menschenwesen Menschenschicksal und Welt-Entwickelung – Kristiana (Oslo), 17 mei 1923 (bladzijde 31)

Eerder geplaatst op 1 maart 2017

Een gedachte over “Moraliteit/Schoonheid/Lelijkheid

 1. De mens werd in den beginne met klei door God gemodificeerd als Beeld en als Zijn Gelijkenis, God zag dat het maar een eenzaam fysiek bestaan van Adam op aarde was en nam een rib uit het lijf van Adam(man) om Eva(vrouw) als metgezel van het intens genieten van het leven op aarde te delen.
  Voor mij is het een door mannen verzonnen tekst, om zich te vrijwaren van het leven op aarde, in plaats van zich erom te bekommeren! Echter geen enkele man kan het bewustzijn van ’n dag verwerken, laat staan het bewustzijn van de rib, waaruit zijn fysieke wederhelft(vrouw) geschapen is.
  Als mens voel ik me verbonden met alles en in detail met alles op aarde en heb vele vragen over mijn aanwezigheid op aarde! Immers ik ben als mens toppunt van al het leven op aarde en er tevens verantwoordelijk voor.
  Het hot item tussen man en vrouw is nog steeds Moraliteit, Schoonheid en Lelijkheid, terwijl ik en mijn vrouw worstel met alles wat tussen ons op aarde gematerialiseerd is, in plaats vergeestelijkt opdat we samen zouden kunnen opgaan in onze beider oorsprong het Goddelijke in ons beide, het leven per dag dienend!
  Tot zover.
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s