Erfelijke belasting (3-slot)

Wat dit betreft kan men zich er niet vanaf maken door alleen maar te zeggen: Degenen die zulke beweringen doen, vergissen zich nu eenmaal. We hoeven degenen die zulke theorieën opstellen niet heftig te veroordelen. De individuele vertegenwoordigers van de wetenschap moeten hier nooit aangevallen worden; liefdevol kan het begrepen worden dat zij door hun manier van denken tot zulke vergissingen moeten komen. […]

Maar als geheel moet op dit fenomeen van de huidige tijd opmerkzaam gemaakt worden, omdat hier de wetenschap begint niet alleen maar onjuiste theorieën te verspreiden, maar de mensen de levensbevorderende middelen uit de handen slaat, die als geestelijke levensbeschouwing het leven van kracht voorzien moeten, en die alleen in staat zijn, tegenover de macht die anders de mensen zal overweldigen, tegen het fysieke in het geweer te komen. Dit fysieke is alleen een overweldigende kracht zolang de mens in zijn geest geen kracht daartegen uitoefent. Ontwikkelt hij deze kracht, dan zal in hem een strijder tegen al het fysieke ontwaken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 116 – Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewußtseins – Berlijn, 22 december 1909 (bladzijde 55-56)

4 gedachtes over “Erfelijke belasting (3-slot)

  1. Zwerver

    Waar Steiner m.i. op doelt is dat normaliter de menselijke geest een enorme invloed uitoefent op het fysieke lichaam. Dit vinden we terug in allerlei ziektes. De kunst is om vanuit de geest een stadium van strijdloosheid te bereiken. (in zijn geest geen kracht daartegen uitoefent) Wie daar in slaagt, die zal bemerken dat datgene wat men ‘stress’ noemt verdwijnt. De mens meent te moeten strijden met van alles en nog wat (andere mensen, andere ideologieën, andere godsdiensten etc). Maar in werkelijkheid strijdt de mens met zichzelf. (dan zal in hem een strijder tegen al het fysieke ontwaken.)

    1. Haike

      Dan snap ik het wel, en heb het ook in de praktijk gebracht. Ik heb “Het Onze Vader” specifiek voor “de kanker” uitgesproken, niet “mijn” kanker. In een flits zag ik daarna als Geestbeeld het natuurwezen wat daarmee verbonden is, het was een hele ontroerende ontmoeting. De Antroposofische werkende oncoloog in Dornach zei toen ik hem dit vertelde dat ik de derde was met een dergelijke ervaring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s