Materialisme/Spiritualisme

Pas dan ziet men de wereld juist, wanneer men haar niet materialistisch, noch idealistisch ziet, maar als men in staat is om wat zich als materialistisch openbaart, ideëel te zien en wat zich als ideëel openbaart geheel materieel te kunnen volgen.

Het geestelijke van een wereldbeschouwing betekent niet dat men zegt: Dat is het lage materialisme, dat is voor het “schuim” (Duits: den Aussatz) van de mensheid; het idealisme dat is voor de uitverkorenen – waartoe de persoon die dit uitspreekt gewoonlijk zichzelf dan ook rekent -, maar het essentiële van een werkelijk spirituele levensbeschouwing bestaat erin dat deze spirituele wereldbeschouwing in staat is, met dat wat ze kan vatten in het geestelijke, onder te duiken in het materiële bestaan, om juist het materiële bestaan dan te begrijpen, zodat het begrepen en niet veracht wordt.

Dat is de grote vergissing van vele religieuze gezindheden, dat ze het materiële bestaan verachten, in plaats van het te begrijpen, in plaats van de geest erin te zoeken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 191 – Soziales Verständnis aus geisteswissenschaftlicher Erkenntnis – Dornach, 4 oktober 1919 (bladzijde 34-35)

Eerder geplaatst op 29 januari 2017

Een gedachte over “Materialisme/Spiritualisme

  1. Dit is op wijzeouders herblogden reageerde:
    Ja, dit is wat Steiner vaker zei. Je moet de materiële wereld niet verachten. Maar ze begrijpen door er deel van uit te maken! Ik zie nu een enorme toename van mensen die de materiele wereld verachten. Vooral in spirituele kringen vind ik deze weerstand. Mensen die er afstand van willen nemen. Heimwee hebben naar de Geestelijke wereld en daar naar terug willen keren. Terwijl ze eigenlijk harder zouden moeten werken in de wereld om iets na te laten (ook al is het ‘klein bier’, zoals liefde voor je werk, kinderen en respect voor de dieren) dat in het grote geheel verschil zal maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s