Hoe denkt de antroposofie over geestesziekten? (2 – slot)

De samenhang tussen hersenen en gedachte ligt echter niet in de fysiek-zintuiglijke wereld. Deze ligt in een hogere wereld. En hoewel de fysieke hersenen, die onze ogen in de fysieke ruimte zien, niet direct beïnvloedt kunnen worden door de inhoud van het denken, zoals het eveneens aan de fysieke wereld gebonden verstand deze kent, zo bestaat er toch een – voor de fysieke waarneming verborgen – samenhang tussen de hogere geestelijke wetten, waaruit de hersenen enerzijds, de gedachten van deze hersenen anderzijds stammen.

En wie deze samenhang zien kan, voor die is – onder bepaalde voorwaarden – de zin zeker juist: De mens maakt zichzelf door zijn verkeerde gedachten waanzinnig, dat wil zeggen hersenziek. Een dergelijke zin moet men echter eerst begrijpen, voordat men hem bekritiseert. En de hedendaagse medische wetenschap – natuurlijk niet alle medici – missen de middelen om hem te begrijpen. Men zou nu als antroposoof in zulke gevallen beslist tolerant moeten zijn. Met alleen maar de veroordeling van de geneeskunde en haar materialisme is helemaal niets gedaan. De antroposoof zou moeten inzien waarom de hedendaagse arts hem niet kan begrijpen; terwijl hij toch zeker wel in staat is deze arts te begrijpen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS 1903-1908/GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE – juli 1904 (bladzijde 364 -365)

Eerder geplaatst op 25 januari 2017

4 gedachtes over “Hoe denkt de antroposofie over geestesziekten? (2 – slot)

 1. henri

  “De mens maakt zichzelf door zijn verkeerde gedachten waanzinnig, dat wil zeggen hersenziek. ”

  Wat men tegenwoordig geestesziek noemt is dus hersenziek , want wetenschappers denken dat alles in de hersenen zit . De organen kennen ze helemaal niet, die zitten slechts los van elkaar in een vleselijk lichaam en dienen elk apart behandeld te worden . .
  Nu herinner ik me dat Steiner ergens vertelt dat onderzoek van de fysieke hersenen ivm criminaliteit heeft uitgewezen dat er inderdaad aan bepaalde hersendelen /kwabben hun fysionomie kan zien dat het er anders zou uitzien bij mensen met een criminele aanleg, doch waarschuwt hij dan , een goede opvoeding kan zulke aanleg weerom tenietdoen . Wat betekent dat inderdaad het denken , een zeer grote invloed heeft op de fysiek organen . Want opvoeding staat immer gelijk aan “leren deken”
  Een kind leert denken volgens zijn ouders het hem leerde, maar achteraf leert het vanuit zijn eigen IK denken . Alles hangt af van hoever het willen ,voelen en denken reeds ontwikkkeld zijn door voorafgaande levens .

  1. henri

   Wat moeten die wetenschappelijke boeken ook saai zijn ,lees liever over de Zon en Kosmisch Goud bij Steiner ! Uiteindelijk brengt het de mens nog verder af van de geest en de waarheid al die wetenschappelijke maya !

   1. @Henri

    Dat doe ik zeker Henri, boeken van Rudolf Steiner lezen

    Ook de ontwikkelingen in de wetenschap boeien mij ook al ben ik een leek op dat gebied.
    Neem nu Het Eureka moment van Erik Verlinde.
    Misschien zijn er naast steeds kleinere deeltjes kunnen vinden.
    Ook momenten van ontmoetingen, in de toekomst, tussen de verschillende wereldbeelden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s