Alle leven hier op aarde verhoudt zich tot het leven na de dood als droom tot werkelijkheid

Het bewustzijn dat de mens bij al deze beschreven ervaringen na de dood heeft, is veel helderder en wakkerder dan wij het op aarde in het normale leven hebben. Het is buitengewoon belangrijk dat wij duidelijk weten: bij het dromen is het bewustzijn dof, als we wakker zijn is het helder, het bewustzijn na de dood is nog helderder en wel zo helder, dat alle leven hier op aarde zich verhoudt tot het leven na de dood als droom tot werkelijkheid. Maar bij het bereiken van elke nieuwe etappe wordt het bewustzijn nog wakkerder, nog klaarder.

Bron: Rudolf Steiner – GA 231 – Der übersinnliche Mensch anthroposophisch erfaßt – Den Haag, 17 november 1923 ‘s avonds (bladzijde 130)

Vertaling door M. Macintosh, overgenomen uit Rudolf Steiner – Tussen dood en nieuwe geboorte – 1979 Uitgeverij Vrij Geestesleven Zeist (bladzijde 128)

Eerder geplaatst op 23 januari 2017

Foutje: Dit citaat was eigenlijk bedoeld voor 30 oktober, maar ik ben vergeten de datum in te vullen.

7 gedachtes over “Alle leven hier op aarde verhoudt zich tot het leven na de dood als droom tot werkelijkheid

  1. Haike

    Maar bij het bereiken van elke nieuwe etappe wordt het bewustzijn nog wakkerder, nog klaarder.

    Kan je ook zeggen, dat het bewustzijn toeneemt in een volgende incarnatie? (waarschijnlijk afhankelijk van hoe vorige incarnatie’s zijn verlopen) of blijft dat op hetzelfde niveau?

  2. Ik zou er nog aan toe willen voegen, dat het bewustzijn behalve vooruit ook achteruit kan gaan. Dat heeft denk ik veel met moraliteit te maken. Een goed mens zal met een helderder bewustzijn worden wedergeboren dan een crimineel, denk ik.

  3. Bernard

    Ik heb ooit een droom gehad – na de meest ingrijpende ervaring in mijn leven ooit, het onverwachts overlijden van en dierbare geliefde – waarin het bewustzijn onbegrijpelijk helder was; maar ik had dat in die droom zelf niet door. In het proces van ontwaken kwam langzaam het normale bewustzijn terug, maar dat was een zwaar teleurstellende ervaring, hoewel het een zonnige ochtend was. Toen ik echt wakker was, leek het alsof ik in een grauwe schemertoestand verkeerde, zo’n groot verschil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s