Over meditatie en slaperigheid

Het belangrijkste kenmerk van het gewone denken is dat elke activering van het denken het zenuwstelsel beïnvloedt, met name de hersenen; het vernietigt iets in de hersenen. Iedere alledaagse gedachte betekent een klein afbraakproces, in de cellen van het brein. Om deze reden is de slaap noodzakelijk voor ons, zodat dit vernietigingsproces weer kan worden hersteld. Tijdens de slaap herstellen we wat in ons zenuwgestel gedurende de dag door het denken afgebroken werd. Dat wat we bewust waarnemen in een gewone gedachte, is in feite een afbraakproces dat in ons zenuwstelsel plaatsvindt.

Nu proberen we de meditatie te ontwikkelen, doordat we ons bijvoorbeeld aan de volgende beschouwing overgeven: De wijsheid leeft in het licht. Dit idee kan niet afkomstig zijn van zintuiglijke indrukken, omdat het voor de uiterlijke zintuigen niet het geval is dat de wijsheid in het licht leeft. In dit geval houden we door de meditatie de gedachte zo ver terug dat hij zich niet met de hersenen verbindt. Als we op deze wijze een innerlijke denkactiviteit ontwikkelen, die niet met de hersenen is verbonden, dan zullen we door de werkingen van een dergelijke meditatie op onze ziel voelen dat we op de goede weg zijn.

Doordat we bij het meditatieve denken geen afbraakproces in ons zenuwgestel oproepen, maakt dit meditatieve denken ons nooit slaperig – al wordt het ook nog zo lang voortgezet -, wat ons gewone denken gemakkelijk doen kan. Het is waar dat vaak juist het tegenovergestelde gebeurt, als men mediteert, want de mensen beklagen zich vaak dat ze bij de meditatie meteen inslapen. Maar dat komt doordat de meditatie nog niet volkomen is. Het is heel natuurlijk dat we bij de meditatie in eerste instantie de wijze van denken gebruiken waaraan we anders altijd gewend waren. Slechts langzamerhand wennen we eraan om met het uiterlijke denken op te houden. Als we dit punt bereikt hebben, dan zal het meditatieve denken ons niet meer slaperig maken, en zo zullen we weten dat we op de goede weg zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 152 – Vorstufen zum Mysterium von Golgatha – Londen, 1 mei 1913 (bladzijde 25-26)

Eerder geplaatst op 1 januari 2017

6 gedachtes over “Over meditatie en slaperigheid

 1. ‘De wijsheid leeft in het licht.’

  Er gaat me een lichtje op
  Een lichtend voorbeeld
  Ergens je licht over laten schijnen

  Oude gezegden wat wisten ze veel onze voorouders.

 2. henri

  De wijsheid leeft in het licht
  De wijsheid schittert in het licht
  De wijsheid straalt in het licht

  ‘In hetzelve was het Leven ,
  en het Leven was het Licht der mensen ,
  En het Licht scheen in de duisternis
  en de duisternis heeft het niet begrepen ‘[ Johannes ]

  R Steiner ( uit GA 291 LICHT EN DUISTERNIS ) :

  “Doordat wij denkende mensen zijn leven wij in het licht .
  Het licht is in onszelf ,alleen verschijnt het daar niet als licht omdat we er in leven en het in onszelf tot’ gedachte’ wordt ,wanneer we ons ervan bedienen .¨[…]

  U werkt er in, Uw denken is een handelen in licht . U bent een lichtwezen.
  U weet niet dat u een lichtwezen bent omdat u in het licht leeft .
  En wanneer u het denken van buitenaf beschouwt ,dan ziet u alleen maar licht . […]

  In het heelal is licht dat met de zintuigen wordt gezien .
  Treden we nu buiten het heelal, bekijken we het heelal van buitenaf , hoe verschijnt het dan ? Als samengesteld uit gedachten ! Het heelal: innerlijk licht , van buitenaf gezien als gedachten .
  Het menselijke hoofd : innerlijk gedachten , van buitenaf gezien als licht . “

  1. henri

   Als je de geestewetenschap als leidraad neemt zal je met denken geen kwaad kunnen , dat zijn logische en gezonde gedachten met het Christusbewustzijn in hun midden .

 3. walterhebing

  Het belangrijkste kenmerk van het gewone denken is dat elke activering van het denken het zenuwstelsel beïnvloedt, met name de hersenen; het vernietigt iets in de hersenen. Iedere alledaagse gedachte betekent een klein afbraakproces, in de cellen van het brein.
  Ik sta nog steeds achter mijn reactie op dit citaat van 1 januari 2017, met dit verschil, de cellen in mijn brein zijn wijzer geworden in het logisch denken.
  Blijkbaar denkt Steiner niet volgens het Logo, leven op aarde, maar volgens het Logo, ’n vrije geest op aarde! Dit in navolging van Jezus! Geen kinderen zelf op aarde baren maar wel menen te weten, hoe je ze moet opvoeden!
  Gemiddeld vertoefd elk kind komend van het Kosmisch licht, gedurende negen maanden in de duisternis van ’n baarmoeder, om zich te kunnen transformeren tot de dichtheid(wijsheid) van alles wat is!
  Ik heb geen flauw idee wat gedurende die negen maanden met mijn zaad in het lichaam van mijn vrouw gebeurd? Ik vind dat gebeuren transparant moet worden, alvorens we ’n kind kunnen opvoeden!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s