Invloed van melancholische leraar

Wanneer de leraar zich overgeeft aan zijn melancholische temperament, wanneer hij met zijn melancholische temperament teveel met zichzelf bezig is, zodat, je zou willen zeggen, de verbinding met geest en ziel van het kind voortdurend verbroken dreigt te worden, de verbinding met het gevoelsleven verkilt, dan is de invloed van de melancholische leraar op het kind eigenlijk zo, dat het kind zijn gevoelsbelevingen voor zich houdt en in plaats van deze te kunnen uiten, in zichzelf laat verzinken.

Daardoor wordt het zich laten gaan door de leraar met het melancholische temperament voor het latere leven van een kind, dat een melancholische leraar tegenover zich had staan zo, dat adem en bloedsomloop onregelmatig worden. Degene die nu als leraar niet alleen de kinderperiode voor de pedagogiek in ogenschouw neemt, of als arts, wanneer de mens een bepaalde ziekte heeft, niet alleen die leeftijd bekijkt waarmee hij nu te maken krijgt, maar samenhangend het hele mensenleven kan overzien, zal de oorsprong van vele hartkwalen die in het veertigste, vijfenveertigste levensjaar optreden, moeten zoeken in heel die sfeer die door de melancholische leraar die zich laat gaan in het individuele opvoeden en lesgeven teweeg gebracht wordt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 308 – Die Methodik des Lehrens und die Lebensbedingungen des Erziehens – Stuttgart, 8 april 1924 (bladzijde 18)

Vertaling: Pieter H.A. Witvliet – De gehele vertaalde voordracht is te vinden op zijn weblog VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN Rudolf Steiner over pedagogie(k) – GA 308 – voordracht 1 (bladzijde 18)

Eerder geplaatst op 27 november 2016 

Advertentie

14 gedachtes over “Invloed van melancholische leraar

 1. Guttegut,het wordt al weer gecompliceerder Ridzerd, ik denk dat het leven van een antroposoof vol van gevaren is op het pad. Al met al, ik heb het overleeft met een zwaar melancholische ouder alhoewel ? Ademen…..doe ik dat wel diep genoeg?

 2. Gezien het citaat van gisteren denk ik, wat een uitwerking hebben we op elkaar.
  Dit is wel een heel kras voorbeeld ‘de hartkwaal door de melancholische onderwijzer ‘.
  Het zal in alle gevallen van het zich laten gaan door opvoeder /onderwijzer wel gelden.
  Wat ik me afvraag zou zo’n hartkwaal te genezen zijn.
  Nu worden medicijnen voor het leven noodzakelijk.
  En de medicijnen hebben vaak vele andere of bijwerkingen.

  1. Haike

   Ik denk dat als je de vraag stelt aan meneer Janssen die in de leeftijd van 45 is, in de sfeer van: “Goh meneer Janssen wat is er met u gebeurt dat uw Hart een moordkuil is geworden?”

   Alles is door hetzelve geworden
   en niets van het gewordene is anders
   dan door het Woord ontstaan.

   Joannes 1:5

   Als je niet congruent bent op wat je zegt, of erger: beliegt er op los, dan geeft dat een fysieke spierverzwakking en die is duidelijk meetbaar. Je kan het ook zien, mensen die oprecht zijn, vanuit waarheid spreken, staan plotseling fysiek meer rechtop en laten zich gelden..

   1. @Haike

    Iemand die kan liegen dat ie het zelf gelooft.
    Blijft vaak fier rechtopstaan en misleid daardoor velen.

    Een hartkwaal kan ook ontstaan door veel leed en tegenslag.
    Maar de bestrijding is met meestal dezelfde medicatie.

    Ik vraag me gewoon af zijn er nog andere mogelijkheden tot genezing in plaats van bestrijding van de kwaal.
    En die bestrijding is dan voor de rest van het leven.

   2. Haike

    Ok.

    Misschien heb ik mezelf niet duidelijk uitgedrukt. Het enige wat ik naar voren wou brengen is dat je via het gesprek fysiek genezend kan werken. En verder kan ik me helemaal vinden in wat je schrijft; op zoek gaan naar de bron is vele malen een zinvollere aanpak dan symptoombestrijding. Reguliere medicatie maakt inderdaad geen onderscheid in klachten die je oploopt via de Geest en zich vervolgens fysiek uiten..

    Ik denk dat dat allemaal is terug te voeren op de katholieke kerk die in het Concilie van Constantinopel (869 na Chr.) maar besloot dat de Geest moesten worden afgeschaft bij de mens, en reïncarnatie ook niet een wezenlijk bestaand onderdeel van het leven is..

    Maar zelfs bij degene die gelooft in zijn eigen leugens en die mensen zijn er, is de spierverzwakking meetbaar..

   3. Beste Jeungdieng,

    De geest moet uit de fles,een van die geesten is de kerk die adoreert Saturnus Steiner heeft daar ook nog interessante opmerkingen over.
    Tweede opmerking als er geen mannelijke melancholische leraren zijn dan zijn het nu de vrouwen, omdat er maar soorten van temperamenten )volgens Steiner) zijn,

   4. Haike

    Moeten we nog wel ff die fles vinden…. Wat zouden die katholieke jongens met die fles hebben gedaan? 🤔

 3. Beste jeundiengst,
  Je vind hier twee zaken die je aan het denken moet zetten;
  Er zijn bijna geen mannen voor de klas maar wel melancholische vrouwen,
  De gezondheidszorg zoekt niet naar dit soort verbanden, vooral omdat ze doen aan symptoombestrijding en zoeken niet naar de bron Steiner zoekt die wel

  1. @Arnoldvdp

   Helemaal mee eens Rudolf Steiner leert ons de naar de bron van de kwaal te zoeken.
   Die melancholische vrouwen die volgens u heden voor de klassen staan daar heb ik geen zicht op.

 4. Beste M. L Heine,

  Er zijn 4 soorten van temperament een ervan is melancholie . Dat ik man vervang door vrouw is voor jou voldoende om daar een schuldvraag aan te verbinden, misschien moet je Steiner nog eens lezen. Want in de tekst voorhanden staat impliciet dat ook het leven en karma van het kind een rol in dit geheel heeft en ja zowel een vrouw als een man mits de randvoorwaarden daar aanleiding voor geven leiden tot hartkwalen. Een van de belangrijkste reden waarom weinig mensen Steiner lezen is vanwege zijn moeilijke schrift. Een schrift die met zijn nuances mensen afstoot. Ik heb decennia lang volgehouden met liefde, nu werken mijn ogen niet meer echt mee daarom zijn deze quotes voor mij heel goed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s