Verband tussen wat de mens is en wat de mens produceert

De loop van de wereld gaat er naar toe dat er een samenhang ontstaat tussen wat de mens is en wat de mens produceert, wat de mens creëert. Deze samenhang zal steeds persoonlijker worden. Het zal het eerst aan de dag komen op de gebieden die een nauwere relatie tussen mens en mens met zich meebrengen, bijvoorbeeld in de behandeling van de chemische stoffen, die verwerkt worden tot medicijnen.

Tegenwoordig gelooft men nog dat als iets bestaat uit zwavel en zuurstof en waterstof, of wat voor stof dan ook, dat dan datgene wat als product is ontstaan, alleen maar de werkingen heeft die van de afzonderlijke stoffen komen. Men heeft vandaag de dag daarmee nog in hoge mate gelijk, maar de loop van de wereldontwikkeling gaat een andere kant op.

De fijne, in het wilsleven en de gezindheid van een mens liggende pulseringen zullen zich steeds meer verweven en invoegen in wat de mens produceert, en het zal niet onverschillig zijn of men een geprepareerde stof van de ene mens ontvangt of van de andere.

Bron: Rudolf Steiner – GA 172 – Das Karma des Berufes des Menschen in Anknüpfung an Goethes Leben – Dornach, 12 november 1916 (bladzijde 91)

Advertentie

11 gedachtes over “Verband tussen wat de mens is en wat de mens produceert

 1. Anoniem

  Dit ligt aan de basis van het bovenstaande:
  Wissen lernen wird man müssen, wenn man am Schraubstock steht: Wie die Funken absprühen, so werden auch die Elementargeister erzeugt, die in den Weltenprozeß übergehen und die im Weltenprozeß ihre Bedeutung haben. Das ist dumm, könnte mancher sagen, der glaubt, ganz besonders gescheit zu sein. Diese Elementargeister, die werden schon entstehen, wenn auch irgendeiner am Schraubstock steht, der gar keine Ahnung davon hat, daß sie entstehen. Sie werden schon entstehen. Aber dar-
  auf kommt es an, daß sie recht entstehen, daß sie richtig entstehen, nicht daß sie überhaupt entstehen. Denn es können also den Welten prozeß störende und dem Weltenprozeß dienende Elementargeister entstehen.
  Misschien wil je dit vertalen Ridzerd.

  1. Het is een interessant citaat, maar m.i. niet geschikt om hier op de site te plaatsen als een nieuw citaat, want ik probeer zo veel mogelijk citaten te plaatsen die mij ook geschikt lijken voor lezers, die weinig of niets van antroposofie weten. Men kan niet zomaar met een citaat aankomen, waarin staat dat er elementairgeesten verwekt of geproduceerd worden als men aan een bankschroef met een slijpmachine staat te werken of iets dergelijks. Dan denken de lezers immers dat die antroposofen knettergek zijn, wat toch al zo vaak gedacht wordt. Bovendien weten zelfs de antroposofen vaak zelf niet eens precies wat elementairgeesten zijn. Toevallig heb ik er gisteren nog iets over gelezen. Er zijn verschillende soorten, die wel een fysiek lichaam hebben, maar dit fysieke lichaam is niet zintuiglijk waarneembaar. Wie dit snapt, mag het zeggen. Er staat nog veel meer in over elementairgeesten, dat nog veel ingewikkelder is. Bovendien vertelt Steiner erbij dat elementairgeesten een heel foute benaming is, want het zijn wezens die wel een ziel en een lichaam hebben, maar geen geest.

 2. henri

  De stoffen die de mens produceert zullen onderhevig worden aan de kosmische krachten . Er zal heel wat bekend worden oa da deze mayerieel aangewende krachten een geestelijke oorsprong hebben . Er komt geweldige strijd tussen wetenschappers in de toekomst en het is een amerikaans geheim van het manipuleren van het aardmagnetisme en electriciteit over de gehele aarde om effecten teweeg te brengen , iets dat in verband staat met de ‘menselijke dubbelganger ‘ . Noord- en Zuidmagnetisme zullen aangewend worden naargelang de egoïstische motieven , men zal werken met de ‘goede kosmische krachten ,de morgend -en avondkrachten ,resp vanuit de Vissen en de Maagd komende , deze substanties zullen geen schadelijke invloed hebben op de driegeleding van God/ Xeugd/ Onsterfelijkheid . De substanties die dmv de middagskrachten en avondkrachten toebereid worden, resp vanuit de Tweelingen en de Boogschutter zullen echter wel door egoistische broederschappen met name westerse en oosterse .
  Lees hierover GA 178 ‘Wederkomst en weerstand ‘ 3de voordr .

 3. Bernard

  We hebben bijzonder sterk de neiging alles naar fysiek-materiële dimensies over te zetten. Zo zijn onze hersenen van jongs af aan, al vanaf onze eerste levensdag, gevormd. Een pasgeboren baby staat nog geheel open voor welke interpretatie van de werkelijkheid dan ook. Het is heel interessant om te proberen die optiek van de werkelijkheid los te laten, dat lukt ons natuurlijk nooit helemaal, maar je gaat dan wel iets begrijpen van bijvoorbeeld dit soort uitspraken van Steiner over elementaarwezens. De meest ver ontwikkelde natuurwetenschappers, zoals bijvoorbeeld Stephen Hawking of Brian Greene, ontdekken dat de door ons ervaren fysieke werkelijkheid samenhangt met de specifieke ontwikkeling van onze hersenen en zintuigen, en dat is natuurlijk niet voor niks zo. Maar het is dus blijkbaar zo dat dezelfde fysieke realiteit die wij kennen, op een totaal andere manier ervaren zou kunnen worden, en dat er fysieke realiteiten bestaan die wij met onze zintuigen niet kunnen ervaren.

  1. Ja, de reacties van Henri zijn goed en interessant genoeg, daar gaat het niet om, maar ik vrees wel dat menig onvoorbereide lezer zal denken dat de antroposofen een tik van de molen hebben gehad. Nu geven veel losse passages van Steiner er ook wel aanleiding toe om dat te denken. Maar men hoeft maar een paar bladzijden van zijn hoofdwerken te lezen, bijv. de Geheimwissenschaft im Umriss, om tot de conclusie te komen dat hier absoluut geen knettergekke fantast aan het woord is.

  2. Beste Rudzerd,
   Het is niet Henri die een steekje los heeft maar de rest van de mensheid is dermate van de pot gerukt dat ze de binding met de aarde en de realiteit zijn kwijtgeraakt. Dus hulde aan de zelfstandige denkers, die echt denken.
   Ik zou je willen wijzen op een paar ongebruikelijke gedachtegangen; Weet je wie Heliopolis vertegenwoordigd en wie de volgers van Satan zijn (leuke link of niet) Dan weet je misschien wat onze zon vertegenwoordigd?
   Weet je dat de maan ons elektrisch veld verstoord, waardoor we veel van onze spirituele gaven zijn kwijtgeraakt.
   Je moet weten dat er veel krachten op ons inwerken voor wie deceptie een van hun eigenschappen is en die zijn de laatste jaren erg succesvol en de wereld er anders laten zien dan hij werkelijk is. Als je als antroposoof je schaamt voor je mening (resp. de mening van Steiner wat je al hebt laten zien) dan is de realiteit nog veel erger/Waarbij ik respect heb voor wat je doet.

   1. Ik heb niet gezegd dat er bij Henri een steekje los zit. Ik wil alleen maar zeggen dat velen denken bij bepaalde teksten van Steiner dat er bij de antroposofen een steekje los zit. En mij schamen voor mijn mening, daar heb ik het niet over gehad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s