Parfums, er zit een luchtje aan

Wanneer de mens zijn ogen richt op een mooie, een zuivere en edele zaak, dan wordt een gedachte (Duits: Vorstellung)  in hem opgewekt; wanneer hij zijn ogen richt op een onreine (Duits: schmutzige), onedele zaak, dan wordt een andere gedachte in hem opgewekt. Doordat nu door de uiterlijke indrukken een gedachte in de ziel opgeroepen wordt, sluipen tegelijkertijd Saturnusgeesten, de goede en de slechte, bij de mensen binnen. En door alles wat de mens door louter sympathie of antipathie voor zijn omgeving als door wat hij ziet en hoort en ruikt, om zich heen ontvouwt, stelt hij zich aan het insluipen van deze of gene Saturnusgeesten bloot. Door de ogen en oren en door de hele huid trekken ze binnen. Het is bijvoorbeeld voor de bovenzinnelijke waarneming ronduit ongehoord wat voor woeste geesten in veel parfums, die in het menselijk gezelschap zeer gewaardeerd worden, insluipen bij de neuzen van de mensen, die in de omgeving ervan zijn, geheel afgezien van wat insluipt bij de neuzen van hen die zelf zulke parfums op zich dragen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 102 – Das Hereinwirken geistiger Wesenheiten in den Menschen – Berlijn, 6 januari 1908 (bladzijde 25)

P.S. Titel is niet van Steiner, maar van mezelf.

Advertentie

33 gedachtes over “Parfums, er zit een luchtje aan

 1. Goh, er kruipt heel wat in ons als je eens om je heen ruikt. Niet alleen parfums maar ook van die onnatuurlijke luchtverfrissers en huisparfums.
  Ben er niet meer zo dol op. Gewoon je huis schoonmaken met bv Sonett, goed ventileren en verder niks.

  1. Ja, ik word er eerlijk gezegd wel eens wat wrevelig van, want het lijkt wel soms in de antroposofie dat zowat alles verkeerd of in ieder geval bedenkelijk is. Alcohol, vlees, bioscoop, populaire muziek, autorijden, sport en wat al niet meer. En die duffe troep van de mysteriedrama’s en eurithmie moeten we dan blijkbaar mooi vinden. Nu sorry, hoe grote bewonderaar en liefhebber van Steiner ik ook ben, van die laatste twee genoemde dingen moet ik niets hebben.

   1. Ik vrees ernstig, Ridzerd, dat jij voor straf in een volgende incarnatie euritmist moet zijn en jawel, eurithmie moet doen in de ……..mysteriedrama’s!

   2. Beste Bernard,

    ” Als de mens niet kon afdwalen, zou hij nooit tot vrijheid kunnen komen . . . . .”. En: “We moetren er alleen voor zorgen dat de klaagzang ‘Ach, dat is luciferisch, dat moeten we mijden; dat is ahrimanisch, dat moeten we mijden, geen vat op ons krijgt, maar dat we ons op de juiste manier tegenover deze reële machten opstellen, wetend dat we Lucifer niet moeten mijden, maar dat we de krachten van Lucifer moeten veroveren omwille van de voortgang van de menselijke cultuur; dat we Ahriman niet moeten mijden, maar dat we de krachten van Ahriman moeten veroveren voor de voortgang van de menselijke cultuur, dat we ze naar binnen moeten halen.”
    Hoe veroveren we de krachten van Ahriman en Lucifer?

   3. Haike

    Als ik hem tegen zou komen, zou ik vragen of-ie koffie met me wil gaan drinken.

   4. Anoniem

    @ Arnold we veroveren ze niet. Hooguit overkomen, maar eerder uit balanceren met de Christus impuls

   5. Ik denk van niet, Arnold. Alleen staan de reacties soms wat door elkaar, omdat sommige reageerders bij een reactie van een ander niet op Beantwoorden klikken, maar de reactie plaatsen als een nieuwe reactie.

 2. Ik dacht dat er over de ‘werking van geuren’ nog niet veel gekend was.
  Het thema van het werk ‘Het Parfum” van Patrick Süskind (1949) is toch een streven naar iets dat je hebben wil : het realiseren van een droom….misschien ook onderhuids de zoektocht naar Liefde …
  Het hoofdpersonage Grenouille was eigenlijk ook gewetenloos . Was het niet door zijn fascinatie voor geuren dat hij in staat was tot moord?

  Over ‘parfum’ of ‘geur’ bestaat er nu ook echt geen poëzie…

  1. Niet precies, ik neem aan dat het geesten zijn die zich op Saturnus bevinden, maar tegelijk op de aarde aanwezig zijn en inwerken. Ruimte en tijd bestaat niet in de geestelijke wereld, hoewel ik daar ook geen hout van begrijp. 😉

 3. Bernard

  Het gaat er m.i. niet om dat je het vermijdt, maar dat je er mee leert omgaan. Als je je overgeeft aan al die dingen die Steiner in verband brengt met kwade geestelijke entiteiten, dan raak je in de ban er van; dat is wat je veel ziet gebeuren. Maar als je het leert hanteren, het kunt gebruiken in je aarde-ontwikkeling, en je er ook weer van kunt losmaken als dat aan de orde is, dan sta je er boven. Zoals Steiner het een aantal keren verwoord heeft: het slechte is het goede op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats.

 4. Ritdserd is weer eens volkomen zichzelf en dat is altijd weer een verademing onder het sofische. Desalniettemin ….Type rode jas, veel make- up, rode nagels en lippen gedrenkt in een potporie van doordringende geuren……? Daar heeft Rudolf dan toch een punt dat daar woeste krachten in schuil gaan 🙂 deze komen in mij omhoog als het mijn neus bereikt !👹

 5. Ja, Leonie, op iets dergelijks doelt Steiner waarschijnlijk, zij het in bedekte termen. Want die vrouw gebruikt die geuren in de hoop dat de mannen op haar afvliegen als een geit op de haverkist. 😉

   1. Haike

    Als daar aluminium in zit kan er niks uit, maar misschien kan er dan ook niks in.

  1. Daar zit wat in, Leonie, ik heb nog steeds een elektrische en een klassieke gitaar en een keyboard, maar als ik erop speel, heb ik er na een paar minuten al weer genoeg van. Citaten zoeken en plaatsen vind ik nog steeds wel leuk.

 6. Bernard

  Ik kom nog even terug op mijn reactie gisterenmiddag; ik heb het citaat van Steiner gevonden: “Maar vervalt u alstublieft niet in het waanidee: ‘Dus moeten we al het luciferische en al het ahrimanische mijden.’ Dat is namelijk de beste manier aan het luciferische en ahrimanische ten prooi te vallen! Want wie leeft met de mensheid, moet weten dat Lucifer en Ahriman als het ware zijn toegelaten. Als de mens niet kon afdwalen, zou hij nooit tot vrijheid kunnen komen . . . . .”. En: “We moetren er alleen voor zorgen dat de klaagzang ‘Ach, dat is luciferisch, dat moeten we mijden; dat is ahrimanisch, dat moeten we mijden, geen vat op ons krijgt, maar dat we ons op de juiste manier tegenover deze reële machten opstellen, wetend dat we Lucifer niet moeten mijden, maar dat we de krachten van Lucifer moeten veroveren omwille van de voortgang van de menselijke cultuur; dat we Ahriman niet moeten mijden, maar dat we de krachten van Ahriman moeten veroveren voor de voortgang van de menselijke cultuur, dat we ze naar binnen moeten halen.”

  Citaat uit: Duisternis en verblinding – de concrete werking van het kwaad, Dornach, 24 sept. 1916. Te vinden in de bundel ‘De strijd om het menszijn’, pag.157.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s