De centrale betekenis van opvoeding en onderwijs voor het hele mensenleven

Wanneer je het hele mensenleven in het oog vat, niet alleen wat makkelijker is, niet alleen de kinderleeftijd, om pedagogische basisregels, pedagogische impulsen te verkrijgen, dan wordt het voor het eerst duidelijk wat voor een centrale betekenis in het hele mensenleven onderwijs en opvoeding eigenlijk hebben, hoe dikwijls geluk of ongeluk wat betreft het geestelijke, psychische en lichamelijke met onderwijs en opvoeding samenhangen. Wanneer je ziet hoe de dokter bij de op leeftijd gekomen mens, zonder dat hij het weet, opvoedingsfouten moet corrigeren en dat vaak niet meer kan, omdat ze te stevig in het mensenwezen verankerd liggen; wanneer je ziet dat wat een kind gevoelsmatig meebeleeft, zich verandert met fysieke gevolgen; wanneer je dit in elkaar overgaan van het lichamelijke en het psychische doorziet, krijg je pas het echte respect, schat je naar de juiste waarde wat de methodiek van het leren, wat de existentiële voorwaarden voor het opvoeden eigenlijk moeten zijn, eenvoudig volgens de natuur van de mens zelf.

Bron: Rudolf Steiner – GA 308 – Die Methodik des Lehrens und die Lebensbedingungen des Erziehens – Stuttgart, 8 april 1924 (bladzijde 16)

Vertaling: Pieter H.A. Witvliet – De gehele vertaalde voordracht is te vinden op zijn weblog VRIJESCHOOL – PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE ACHTERGRONDEN Rudolf Steiner over pedagogie(k) – GA 308 – voordracht 1 (bladzijde 16)

Eerder geplaatst op 25 november 2016

Advertentie

Een gedachte over “De centrale betekenis van opvoeding en onderwijs voor het hele mensenleven

 1. walterhebing

  Wanneer je ziet dat wat een kind gevoelsmatig meebeleeft, zich verandert met fysieke gevolgen; wanneer je dit in elkaar overgaan van het lichamelijke en het psychische doorziet, krijg je pas het echte respect, schat je naar de juiste waarde wat de methodiek van het leren, wat de existentiële voorwaarden voor het opvoeden eigenlijk moeten zijn, eenvoudig volgens de natuur van de mens zelf.
  Ik vraag me af hoeveel baby’s jonger dan zes dagen Steiner in zijn armen heeft genomen in kringen waar hun moeder was, maar zijn/haar moeder het niet voor elkaar kreeg de baby gerust te stellen. Ik heb gisteren weer een aantal moeders verrast op een party waar een moeder met huilende baby was, maar niet kon/wilde vertrekken met de baby. De baby werd zowat door elke moeder en vader geknuffeld, maar bleef huilen, de hopeloze moeder zag mij halverwege de avond uit het toilet komen en ik had de huilende baby al in mijn armen alvorens zij of ik iets gezegd hadden. En de baby viel in mijn armen in slaap
  Precies dat gebeuren en gevoel deel ik met veel vrouwen op aarde en daarom sta ik zowel achter de stelling van Jezus, als wel de links van Arnoldvdp naar David Icke. Ze dwingen ons ertoe, dat we gaan begrijpen dat ons lichaam het toppunt van onze Geest is en niet de Concepten van onze individuele geesten..
  De gemiddelde mens mag dan wel langer leven op aarde, maar weet niet dat hij/zij ten koste van andere levensvormen leeft op aarde. Daar kun je geen kind voor opleiden, dat voelt ’n kind alvorens je het ervoor opleidt. Flappie het Konijn van Joep van het Hek is er een goed voorbeeld van.
  Ik vind Steiner ook een telg van de Matrix, die David Icke in het nu beschrijft, Nicolay Berdjajov, die ten tijde van Steiner leefde ging hem voor! Als alle kinderen op aarde gewoon zouden proberen te overleven, zonder rekening te houden met alles wat al hun menselijke voorgangers ten koste van levensvormen op aarde gecreëerd hebben, pas dan komt de ware mens op aarde.
  De ware mens is niet meer of minder dan het toppunt van Levensbewustzijn op aarde! Ik en jij zijn ertoe op aarde geboren en ik wil mij menselijke ervaringen er best uitputtend ten opzichte van eenieder openbaren die ’n kind jonger dan zes dagen, waar ook ter wereld geboren heeft.
  Pas dan ervaar je de bekrompenheid der mensheid op aarde!
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s