Bijgeloof

Bijgeloof is niet: achter de dingen de geest te zoeken, maar hem blindelings in de dingen zelf te verleggen. De bijgelovige lijkt niet op degene die voor een uurwerk de uitvinder zoekt, maar op degene die in het uurwerk zelf een geest vermoedt, die de wijzers vooruit beweegt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS 1903-1908 – GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE (bladzijde 55)

5 gedachtes over “Bijgeloof

 1. henri

  Aldus het echte bijgeloof ligt bij de wetenschappers die de geest ontkennen, want zij weten wel dat de motoren de auto aandrijft of de tandradertjes de wijzers van het uurwerk doen voortbewegen en dat dat allemaal uitgevonden is door geniale natuurvorsers (zonder te weten/ erkennen dat ook zij inspiraties van Boven gehad hebben) ,maar geloven dat daarbij de kous af is . Zo is het niet, … een hele orde van elementale wezens van aarde, water , lucht en warmte doen dit werk .,en zij staan onder de deva’s en de engelen !
  Ja, wel echt bijgelovig zijn dat soort van wetenschappers!

  1. Haike

   Hum..

   Ik heb begrepen dat elementair wezens niet meer onder het gezag van de Engelen valt, maar dat deze dat gezag hebben overgedragen aan ons mensen, dat de elemetair wezens daar vreselijk over geschrokken zijn, omdat de meeste mensen geen flauw benul van hun wereld hebben.. laat staan hoe ze er dan leiding aan moeten/kunnen geven.

   1. henri

    De mensen moeten zich nu inderdaad uitzetten met de elementaire wezens , sinds de engelen de mensen verlaten hebben ,en deze wezens zullen schrikken van wat mensen allemaal uisteken aan kwaad, bossen zomaar vellen, beken en natuur verwoesten dit alles ten koste van ahrimanische technologieën etc Zelfs van de Christus hadden zij schrik gekregen door wat de kerken allemaal uitstaken …Het is aan de mens van deze wezens weer te verchristelijken op een goede manier .

  1. Haike

   Een zomer met het kleine volkje ISBN 978 90 6038 4961 is een bijzonder boek, Vooral het stukje over Vincent van Gogh heb ik met grote verbazing gelezen.
   IK heb ook net bij Nearchus uitgekomen het boekje “Leven met Natuurwezen van Roland & Lieke Schwaiger-Dijkstra bestelt. Ben benieuwd hoe dat is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s