Het gevaar van hypnotiseren

Op het moment van de dood doet zich voor de mens iets merkwaardigs voor: een korte tijd herinnert de mens zich alle belevenissen in het zojuist afgelopen leven. Als een groot tableau staat in een enkel ogenblik zijn hele leven voor zijn ziel. Iets dergelijks gebeurt in het leven van de mensen alleen in zeer zeldzame gevallen, en alleen dan als hij in levensgevaar verkeert of een grote schrik krijgt; bijvoorbeeld iemand die bijna verdrinkt of in een afgrond dreigt te storten, ziet op het moment van de naderende dood zijn leven voor zijn ziel staan.

Een ander soortgelijk verschijnsel is het eigenaardige, prikkelende gevoel als een lichaamsdeel ingeslapen is. Waardoor komt dit? Dit komt door een losraken van het etherlichaam. Als een deel, bijvoorbeeld een vinger, slaapt, dan ziet de helderziende naast de vinger een tweede vinger uitsteken; dat is het etherlichaam dat zich op deze plaats losgemaakt heeft en er uitsteekt.

Daarin ligt ook het grote gevaar van hypnotiseren, omdat hierbij de hersenen aan hetzelfde proces onderhevig zijn als bij de slapende vinger. Aan beide kanten van het hoofd ziet de helderziende, als twee kwabben of zakken, het losgemaakte etherlichaam er buiten hangen. Als het hypnotiseren vaak wordt herhaald, dan ontstaat de neiging van het etherlichaam om zich los te maken, wat grote gevaren met zich kan meebrengen. De betrokken personen worden meestal onvrij, dromerig, hebben aanvallen van duizeligheid enzovoort.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 24 augustus 1906 (bladzijde 31)

Eerder geplaatst op 8 november 2016

Een gedachte over “Het gevaar van hypnotiseren

  1. henri

    Er is een groot verschil tussen slapen en het fenomeen van het mediumschap of somnabulisme , bij beiden wordt er wel door het IK en astrale lichaam naar buiten gegaan dwz. buiten het fysieke en etherische lichaam. Nochthans is de slapende volledig in zijn eigen lichaam nog verbonden en heeft daar zelfs enige controle over . Het medium of de slaapwandelaar kennen een zelfde fenomeen ,zij zijn echt buiten de beider lichamen zowel etherisch als fysiek en bevinde zich in de buitenwereld van de natuur . Hun wil is weg en bijgevolg kan de plaats waar. Het Ik aangrijpt overgenomen worden door een ander wezen ,een dierlijk astraal wezen ,oftewel het IK en de wil van de hypnotiseur ….waar je volledig aan overgeleverd bent . Niet zo leuk dus als men hetwel wil voorstellen in de shows en allerhande media evenementen . De wezens die het medium overneemt zijn ookwel ahrimanische wezens,die wel zeer intelligent zijn en ver op dit gebied boven de mens staan .
    Zo heb ik het althans begrepne, en kan je lezen in ” Het bewustzijn van de Ingewijde ” ( GA 243 voordr,7 en 9 )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s