Nationaliteit

Als we de blik richten op wat we het hogere zelf van de mens noemen, dan verliest de uitdrukking nationaliteit zijn betekenis. Want tot alles wat we afleggen als we door de poort van de dood gaan, behoort de gehele omvang van wat bedoeld wordt met nationaliteit. En als we in ernst spiritueel strevende mensen willen zijn, dan past het ons eraan te denken dat de mens, doordat hij door opeenvolgende incarnaties gaat, niet tot één, maar tot verschillende nationaliteiten behoort en dat wat hem verbindt met de nationaliteit behoort tot wat afgelegd wordt, afgelegd moet worden op het moment dat we door de poort van de dood gaan.

Bron: Rudolf Steiner – GA 157 – Menschenschicksale und Völkerschicksale – Berlijn, 31 oktober 1914 (bladzijde 28)

Eerder geplaatst op 31 oktober 2016 

8 gedachtes over “Nationaliteit

 1. Haike

  Toch jammer dat dit citaat niet in de tweede helft van de jaren ’90 naar boven is gekomen het had misschien een bijdrage kunnen leveren tegen de hetze die er toen was tegen Antroposofie.

  1. Ja, daar zeg je wat, Haike. Ik heb me altijd dood geërgerd aan dat gepraat dat Steiner een racist zou zijn. Ik zie het als een hetze van vijandig gezinde lieden die Steiner aan de hand van enkele nogal ongelukkige uitspraken proberen in een kwaad daglicht te stellen.

 2. Bernard

  Ik denk dat jullie beiden heel erg gelijk hebben, Haike en Ridzerd. Je kunt geen werk van wetenschappers aan het begin van de vorige eeuw opslaan of je komt begrippen tegen die toen gebruikelijk waren, maar die nu als discriminerend worden gezien. Terwijl Steiner juist met veel respect over de verschillen tussen mensengroepen en volken sprak, maar uiteraard wel in de taal van zijn tijd.
  Voor mij werd duidelijk hoe belangrijk antroposofie is, dat er machten zijn die ons bewustzijn proberen te vernauwen; en ja, er zijn mensen die daar met open ogen intrappen. Gelukkig is de antroposofische beweging daar op een volwassen manier mee omgegaan.

  1. Haike

   Op een volwassen manier?? Daar heb ik zo mijn vraagtekens bij.. Bij de Vrije scholen hebben ze zich flink te grazen laten nemen inplaats hun rug recht te houden en te gaan staan voor deze soort van onderwijs. Vroeger kregen namelijk alle leerlingen tot de 12e klas gewoon vrije school onderwijs, en daarna kon je een zogenaamde 13e klas volgen waarin je eindexamen voor HAVO of VWO deed. Een eindwerkstuk maken deed je aan het einde van het 12e jaar. Dat laatste is vervroegt, terwijl je je kan afvragen of dat zo gunstig is voor een puber/tiener die nog volop in ontwikkeling is.

   Die hele rel die begon op de Zutphense vrije school, met de uitspraak “Dat negers dikke lippen hebben” Dat zou een uitspraak zijn van Steiner, en de ene journalist na de andere nam dat van elkaar over zonder onderzoek te doen naar de bron. Want de bron is niet Steiner, maar een Amsterdamse Vrije school leraar die deze uitspraak midden in de zestiger jaren deed, dus een dikke 40 jaar na het overlijden van Steiner.

   De enige die ik in al die tijd dat zwakjes heb horen ontkennen was Jelle van der Meulen tegenover radio en TV presentator Felix Meurders. Maar ook Jelle zei niet van wie die uitspraak dan wel was, althans niet in dat interview en dus niet publiekelijk.

   Die uitspraak was namelijk van Max Stibbe leraar Maatschappijleer, die namelijk had bedacht dat het handig zou zijn om in een schriftje op te tekenen voor zijn collega’s hoe je een dergelijke periode maatschappijleer moest geven. Misschien goed bedoeld, maar daarmee ging hij dwars tegen Steiner in die juist de docenten voorhield dat je iedere keer opnieuw moet kijken wat een klas nodig heeft en waar ze aan toe zijn, ook al heb je al eerder aan die groep kinderen les gegeven. Stap erin alsof je nog nooit eerder met die kinderen te maken heb gehad en kijk vanuit die onbevangenheid wat er nodig is en leeft. In een misschien wat andere bewoording dan de mijne schijnt hij daarover te hebben gesproken.

   Dus geen schriftjes bijhouden hoe een periode gegeven moet worden. De kans dat de docent dan het kind niet meer ziet, en alleen oplepelt wat zijn/haar voorganger in dat schrift heeft geschreven, en das nou net niet de bedoeling.

   Was Max Stibbe dan misschien een racist? Als je daarna naar Zuid-Afrika vertrekt en daar een vrije school opricht speciaal bedoelt voor donkere kinderen denk ik niet dat dat vol te houden is..

   Maar om nou te zeggen dat er met probleem volwassen is om gegaan… een toenmalig bestuurslid van de AVIN uit die dagen die op een bijzondere ledenvergadering een sprookje gaat voorlezen, ik denk dat je dan wel mist wat er speelt.. of speelde.

   1. Ik vind het ook niet volwassen, meer toegeven aan een linkse dictatuur van de waarheid. Net als nu in Amerika, “Gone with the wind” is nu verboden door de linkse dictatuur net als monumenten van de burgeroorlog, alsof men de geschiedenis wil vernietigen

 3. Mijn beste ik geloof altijd wat Steiner zegt, maar in de context

  Dit is niet de goeie context, dat moeten we niet verwarren met Steiner zijn woorden. Die woorden zijn hetzelfde als de verschillende rassen neem de aandacht tot welk ras je in het vorige leven heb gehad, dan is racisme nog slechts een politiek instrument

 4. Bernard

  Wat je vertelt over die leraar in Amsterdam, kan ik als Amsterdammer beamen, Haike. Maar er werden meer onzinnige dingen gezegd over uiterlijke kenmerken van mensen die iets zouden zeggen over hun eigenschappen. Ik zeg wel eens: ‘antroposofen zijn net mensen’ – ook daar zitten onnozele halzen tussen.
  Wat ik bedoel met: ‘ze zijn er volwassen mee omgegaan’, is dat ze zich naar mijn gevoel niet hebben laten inpakken. De antroposofie is overeind gebleven, enkele termen die 100 jaar geleden normaal waren, maar nu beladen zijn, zijn bijgesteld en de vrijeschool bloeit als nooit tevoren. Het probleem is natuurlijk wel het gebrek aan antroposofisch opgeleide leraren.

  1. Haike

   Tja daar denken we dan toch echt anders over wat betreft dat inpakken, de Antroposofie is een schaduw van wat het was, Zonnehuizen weg, Wervel van Eva Mees weg, hoge school Helicon weg, therapeutische Muziekopleiding weg waar mijn toenmalige vriendin een van de eerste studenten was.. Arta kliniek voor ernstig drugsverslaafden en ooit de hoogste landelijke geslaagde afkick percentage van Nederland, ik hoor er nooit meer iets van. Alleen de Land en Tuinbouwschool De Warmonderhof doet het nog heel behoorlijk en is geloof ik voor de 6e of 7e maal het beste ROC van Nederland..

   En er zijn natuurlijk ook wel dingen voor teruggekomen, en ik wil ook niet op een verkapte manier zeggen dat vroeger alles beter was, maar in mijn belevenis (en ja die is natuurlijk subjectief) zijn een aantal van die doorstartende initiatieven een vage schim van wat ze waren…

   Maar misschien moet dat ook zo wel zijn.. Rome is ook niet in een dag gebouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s