Schijnbare en ware motieven

Het kan in het leven voorkomen dat twee mensen in relatie tot elkaar staan, twee mensen lange tijd met elkaar leven, en dat door de eigenaardige krachten, welke uit het onbekende van het astrale lichaam en het Ik van de ene persoon in het astrale lichaam en het Ik van de andere persoon spelen – deze krachten blijven dus in het verborgene -, dat vanuit deze krachten de ene persoon tegenover de andere een lust tot kwelling heeft, een soort behoefte aan wreedheid.

Het kan nu zijn dat de persoon die een dergelijke lust tot kwelling, een dergelijke onmenselijkheid heeft, helemaal niets vermoedt van deze emoties in astraallichaam en Ik, en dat hij over deze dingen die hij doet uit wreedheid, zich een hele reeks van ideeën opbouwt, welke de handelingen vanuit heel andere redenen verklaren dan uit de drang tot wreedheid.

Zo’n persoon kan iemand vertellen dat hij om deze of gene reden de andere persoon dit of dat heeft aangedaan. Deze redenen kunnen zeer scherpzinnig zijn en toch geven ze niet de waarheid weer. Want de ideeën die we ons in het dagelijkse leven over de motieven van onze eigen daden, ja zelfs onze eigen gevoelens maken, die staan, zoals gezegd, vaak in ver, ver verwijderde samenhang met wat werkelijk in ons innerlijk leeft en weeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 161 – Wege der geistigen Erkenntnis und der Erneuerung künstlerischer Weltanschauung – Dornach, 5 februari 1915 (bladzijde 85)

Eerder geplaatst op 28 oktober 2016

8 gedachtes over “Schijnbare en ware motieven

 1. henri

  Misschien hebben die zogen. verborgen krachten te maken met het vorige leven waarbij al karma is opgebouwd tussen betreffende personen .

  1. hapeem

   Het gaat om deze krachten:
   Wir müssen uns dabei klar sein, daß in unserem Astralleib und in unserem Ich alle jene Gefühle und alle jene Willensemotionen liegen, die uns zu unseren Handlungen, zu unseren Taten, aber auch zu unseren Urteilen, zu unseren Auffassungen über die Welt verleiten. Da, in den Tiefen unseres Wesens, wo unser Astralleib und unser wahres Ich sitzen, da haben wir eine ganze Welt von Emotionen, eine ganze Welt von Gefühlen, von Willensimpulsen.

 2. Bernard

  Bedenk je dat in 1915 de dieptepsychologie net opkwam. Jung die reageerde op Freud. Gerhard Wehr heeft over Jung en Steiner een interessant boek geschreven (vertaling 1979), waaruit blijkt dat er geen contact tussen beiden is geweest, terwijl ze – vanuit heel verschillende uitgangspunten – op veel punten elkaar raken.
  Wat Steiner hier zegt is boeiende dieptepsychologie, waarbij beslist een karmische achtergrond een rol speelt, én het is wijze mensenkennis. Zéker in die tijd, 100 jaar geleden!

 3. walterhebing

  Welk bewustzijn heeft de mensheid opgebouwd sinds Adam en Eva met hun kinderen(Kaïn en Abel) op aarde geleefd hebben?
  Als ik op aarde rond me heen kijk is er niets veranderd sinds Adam(man) en Eva(vrouw) op aarde geleefd hebben en zeker niet ten opzichte kinderen!
  Ik vind het lied(Flappie) van Joep van het Hek een schoolvoorbeeld van de zwevende mens op aarde! En de mens zal zwevend blijven totdat hij/zij beseft dat elke mens een manifestatie van Godsbeeld en Gelijkenis is! Pas dan zal de mensheid gaan beseffen dat elk kind jonger dan zes dagen meer levensmacht op aarde heeft, dan de gehele mensheid op aarde!
  De mensheid leeft nu ten koste van het mineralenrijk, het plantenrijk en het dierenrijk op aarde en zelfs te koste van hun eigen nazaten(kinderen).
  Maar dat was al zo tussen Adam en Eva, toch beweert Steiner in zijn oeuvre dat de mens zich door de eeuwen heen ontwikkeld! Ik zie nu het tegenovergestelde op aarde gebeuren! Raar maar waar!
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s