Gevoelens/Gedachten/Dromen

De gevoelens zijn het die ons de beelden van dromen brengen. Dat komt doordat de gevoelens veel inniger met het eigenlijke wezen van de mens samenhangen dan het gedachtenleven. De gevoelens dragen we ook in de slaap binnen. Ze zijn dus een zielselement dat ook tijdens de slaap met ons verbonden blijft. In tegenstelling tot de gewoonlijke gedachten zijn de gevoelens iets wat met ons in de slaap meegaat, wat dus veel nauwer, veel intensiever met de menselijke individualiteit samenhangt dan het gewone denken dat niet van gevoelens doortrokken is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Leipzig, 4 november 1911 (bladzijde 109)

2 gedachtes over “Gevoelens/Gedachten/Dromen

 1. henri

  In zijn esoterische scholing raadt Steiner aan van de indrukken en daarbijgaande voorstellingen die men in de dag heeft beleefd los te laten juist vóór het slapengaan ( in bed) . En zich in plaats daarvan op de geestelijke wereld te richten en zich deze voor te stellen dmv zinnebeelden die je daarin binnenvoeren zoals het ‘licht’ welke de goddelijke wijsheid voorstelt en de’ warmte’ welke de goddelijke liefde representeert .[ …Dit alsof er een lichtzee in verschillende kleuren glanst en dat die lichtzee op zijn beurt doorstroomt wordt door warmtegolven en dat een van deze warmte golven door mijn hart gaat . …] Men probere de volgende spreuk ,die tegengesteld is aan de ochtendmeditatie daarbij vast te houden :

  ” Bewust treedt mijn IK
  Uit ‘ t Rijk van ’t aards bestaan
  Om te rusten in het Wezen der Wereld
  Het streve in het Goddelijke .
  Verwerf , ziel , dit Rijk ;
  De glanzende Golvenzee van de Geest
  Van Licht-stralende Gestaltes . ”

  Daarna in achteruitgaande beelden (= retrograad ) de dingen die men die dag heeft beleefd, voor de geest te halen ,- en gaan slapen .

  [ zie GA 245 ‘Raadgevingen voor een esoterische scholing ‘ De belangrijkste oefeningen voor ’s ochtends en ’s avonds ]

 2. Dit is een erg interessant onderwerp, maar de gevoelens zijn verbonden met het astraal lichaam, die tijdens de slaag samen met ik-lichaam uit het fysieke lichaam treden

  “In tegenstelling tot de gewoonlijke gedachten zijn de gevoelens iets wat met ons in de slaap meegaat, wat dus veel nauwer, veel intensiever met de menselijke individualiteit samenhangt dan het gewone denken dat niet van gevoelens doortrokken is.”

  Deze zin verwart mij, wat wordt hier bedoeld met de menselijke individualiteit,?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s