De beste boeken

Als we bijvoorbeeld een heel moeilijk boek bestuderen, dan komt het er minder op aan de inhoud te begrijpen dan dat we op de gedachtelijnen van de auteur ingaan en meedenken leren. Daarom zou men ook geen boek te moeilijk moeten vinden; dat zou slechts betekenen dat men te gemakzuchtig is in het denken. De beste boeken zijn juist de boeken, die men steeds weer opnieuw bestuderen moet, die men niet meteen begrijpt, die men zin voor zin overdenken moet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 4 september 1906 (bladzijde 140)

Eerder geplaatst op 18 oktober 2016

13 gedachtes over “De beste boeken

 1. hapeem

  Daarom moeten Steiners Boeken en lezingen niet gemakkelijker te lezen worden gemaakt, dat leidt tot gemakzucht. Geen hogere ontwikkeling! Zonder imaginatief denken is Steiner niet te bevatten.

 2. Wat een enorme opsteker zeg.
  Ik snap heel veel niet van wat Steiner schrijft. Het blijft me wel trekken.
  En…er vallen zo waar af en toe kwartjes.
  Ik vind het ook geen goed idee om Steiners boeken zogenaamd leesbaarder te maken. Zijn woordkeuze en zinsbouw zijn ook van groot belang.
  Liefst in het Duits lezen, maar dat maakt het extra moeilijk. Wat ik soms doe is het in het Duits simultaan meelezen.
  Zo hebben we nu ook de Bijbel in gewone taal.
  Als je die van de Christengemeenschap er naast legt, heb ik toch het idee dat men door de taal te vereenvoudigen de betekenis heeft veranderd, naast andere wijzigingen.
  1 vb:
  Onze Vader die in de Hemelen zijt.
  Onze Vader die in de Hemel is.

  1. hapeem

   Zijn boeken zijn te vertrouwen qua schrijfstijl, zijn lezingen moet je kritisch beschouwen wanneer ze een weergave zijn van notities van aanwezigen, dus niet zijn letterlijke woorden.
   De openbare voordrachten zijn eenvoudiger dan die voor de leden. Bovendien is het geen wij lezen voort gekomen uit de erfenis van Marie Steiner(Nachlass-verwaltung), waarbij ik soms kritische vragen heb of zij aan de tekst gesleuteld heeft, maar dat is mijn persoonlijke kijk hier op.
   Dit citaat komt bijvoorbeeld uit leden bijeenkomst maar zijn Hörernotizen, toehoorders notities, met andere woorden HUN weergave, uitleg, invulling van wat Steiner gezegd zou kunnen hebben. Het punt blijft hoe dan ook je zult zelf “de waarheid” (jou waarheid) hier van zien op te maken.

   1. henri

    Ik denk dat de openbare voordrachten die met steno opgenomen zijn wél de letterlijke weergaven zijn op enkel kleinigheden of fouten in het luisteren van een woord na en soms eindigt wel een zin niet helemaal .. ,want ik voel dat bij het lezen daarvan krachten uitgaan die er niet zijn bij andere . Het boek dat Steiner zelf heeft geschreven ,’ De wetenschap van de geheimen der zelf” voelt daarom heel anders aan , al is het door hemzelf wel authentiek , maar wel meer in een beredeneerde taal geschreven . Dat voelt anders aan .

 3. Dank je voor je reactie Hapeem.
  Ik weet dat Steiner zich aanpaste aan zijn toehoorders.
  Inderdaad, is de tekst direkt van Steiner, of opgetekend (dmv steno) of eventueel bewerkt.
  Zeer goede opmerking.

  1. hapeem

   Heel veel is door Marie Steiner bijeen vergaard zeker de beginjaren. En zelfs in de steno weergave zitten soms gaten. Het moet ook wel heel moeilijk zijn geweest Steiners taal gebruik meteen om te zetten. Steiner verteld over iemand zonder eerst te zeggen over wie het gaat, aan het eind noemt hij de naam pas, m.i. doet hij dit zodat je dan onbevangen moet luisteren, zonder voor in genomen gedachten over de betreffende persoon.
   Het is niet alleen het oude Duits zoals Bernard aan gaf maar ook het woord gebruik waardoor je aangezet wordt actief mee te denken.
   Ook nog even dit, de lezingen in Engeland werden in het Duits gehouden en ter plekken vertaalt, ik gelooft met 5 min interval weet niet zeker. Was de steno in het Engels of Duits dat weet ik niet.

 4. Bernard

  Steiner geeft zelf af en toe aan, dat de lezers zijn uitspraken controleren moeten. Helaas heb ik niet zo snel een citaat, maar wellicht kan Ridzerd een citaat weergeven. Steiner zegt dan dat ook hij vergissingen kan maken.
  Alle sprekers die vanuit de antroposofie iets zeggen, doen dat uiteraard vanuit hún weergave en uitleg, net zoals Hapeem zegt.
  In mijn werk in de Europese antroposofische heilpedagogie heb ik totaal geen moeite met Duits; maar Steiners taal uit het begin van de vorige eeuw blijkt zelfs voor Duitsers iets teveel van het goede. Daarom ben ik blij met een goede Nederlandse vertaling.

  1. hapeem

   Persoonlijk ervaar ik de oude vertalingen prettiger dan de heden ten daagse. Ik leest veel in het Engels waardoor ik soms ook geconfronteerd wordt terug te kijken naar het Duits, het grappige hiervan is dat ik nog meer na ga denken wat staat er nu eigenlijk. Een voorbeeld: In het Duits staat er vertauen in mensch gegenuber mensch, Engels vertaalt confidence in the other. Het Engels heeft ook de woorden faith en trust die van kunnen toepassing kunnen zijn. Nou zoek maar uit wat het is. Het Nederlands heeft het woord vertrouwen maar het heeft een verschillende betekenis in geval van vertrouwen op of vertrouwen in!

 5. Bernard

  Dank je Ridzerd. Mij staat ook nog een ander citaat voor ogen, maar ik heb nu geen tijd om uit te zoeken waar dat staat. Best interessant overigens.

  1. Ik kon geen citaat vinden op mijn site over het toetsen of controleren van zijn uitspraken. Het is mij bekend dat Steiner herhaaldelijk beweert dat men zijn uitspraken zelf moet toetsen, maar ik heb dit altijd nogal een twijfelachtige zaak gevonden. Hoe zal men toetsen dat Friedrich Nietzsche in een vorige leven een dominicaanse monnik was bijvoorbeeld.? Of dat er een astraal lichaam of een etherlichaam bestaat? Men kan volgens mij tot de zeer vaste overtuiging komen dat het waar is wat Steiner beweert, maar hij moet het hebben van de hele manier waarop hij het beschrijft en de logica en ook doordat uit zijn hele werk zonneklaar overduidelijk blijkt dat hij geen charlatan en zwetser is, maar een mens die meer verstand heeft dan alle anderen bij elkaar. Maar toetsen kan men het eigenlijk niet als men zelf geen ziener is, lijkt mij.

 6. Bernard

  . . . maar er kunnen best zieners onder ons zijn, of nog komen. En trouwens – de wereld ontwikkelt zich en dan blijken er dingen en situaties waaruit je ook kunt opmaken of het klopt wat Steiner heeft aangegeven.
  Daarbij ga ik er altijd nog vanuit dat de stenogrammen niet altijd zuiver hoeven weer te geven wat Steiner écht heeft gezegd. Laatst vond ik 2 zinnen die vlak na elkaar komen erg tegenstrijdig. En dan denk ik: ik moet de werkelijke boodschap uit de omringende tekst halen en verder op mijn persoonlijke inzicht vertrouwen. En het is altijd interessant om met mensen te praten die ook zo hun eigen gezichtspunten hebben, en dan te bekijken of je tot een beter inzicht kunt komen.

  1. hapeem

   Ziener wordt je niet opeens, het begint met intuïtief denken waardoor je een ruimere blik op het leven krijgt o.a. daarbij begin je verbanden “te zien”, eigenlijk verbanden te leggen tussen niet direct oorzakelijk voor de hand liggende belevingen. Denken in beeld spraak, overdrachtelijk, imaginaties, meerdere mogelijkheden tegelijk voor ogen zien. Overigens zijn al dit soort belevingen innerlijke aangelegenheden, ziele roerselen waardoor de ziel groeit.
   Het meest moeilijke is nog het zelf verifiëren of je waarnemingen gekleurd zijn met persoonlijke betrokkenheid of voorkeuren. Vandaar dat zelfkennis zo belangrijk is.
   M.i. gaat het niet om Steiner te toetsen maar voor jezelf uit te maken wat waar is, in ieder geval hem niet op blind vertrouwen na te praten (authoriteit), dat is geen geestelijke ontwikkeling.
   Het pad lopen zo je dat al wilt gaan zoals hij aan geeft in “Hoe verkrijgt men” is zelf ontwikkeling en begint met ongenaakbare zelfkennis en dat kan je alleen zelf. Waar hij over leraar praat hoeft dit niet noodzakelijk een persoon te zijn. Dat kan ook het leven zijn, of andere in je leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s