Op goed geloof

Bedenk eens hoe vaak men tegenwoordig hoort – ik heb dit herhaaldelijk gezegd, sinds vele jaren genoemd -, als de een of ander weer eens gelogen heeft, duimendik (Duits: tüchtig knüppeldick) gelogen heeft: ‘Maar hij heeft het geloofd, wat hij gezegd heeft, hij heeft het naar beste weten en te goeder trouw (Duits: aus bestem Wissen und Gewissen) gezegd.’ – Ja, dat verandert net zomin iets aan de objectieve feiten als het iets verandert als u naar beste weten en te goeder trouw uw vinger in een vlammend vuur steekt; dan zal geen voorzienigheid u helpen, dat u uw vinger niet verbrandt, als u hem ook naar beste weten en te goeder trouw in het vuur steekt.

Net zomin helpt in een grotere samenhang – en het zou ook treurig zijn als het anders was – het zich beroepen op het ‘naar beste weten en te goeder trouw’. De mens heeft niet de vrijheid om naar beste weten en te goeder trouw de onwaarheid te zeggen, maar de mens heeft de verplichting zich erom te bekommeren, dat het waar is wat hij zegt. […]

Er is in feite geen verlokkerender en  verleidelijker gezegde dan dit ‘op goed geloof’. Want dit ‘op goed geloof’ is het gemakzuchtige bed voor de uitermate trage mensheid, die niet de verplichting voelt, als ze iets beweert, zich er eerst van te vergewissen of het waar is of niet, of iets met de feiten overeenstemt of niet.

Bron: Rudolf Steiner – GA 205 – Menschenwerden, Weltenseele und Weltengeist – Dornach, 17 juli 1921 (bladzijde 238-239)

4 gedachtes over “Op goed geloof

 1. Herman E van Vuure

  Alice in Wonderland zijn de woorden in de mond gelegd, nadat ze nadacht, of ze nou wel uit dat flesje zou moeten drinken dat haar groter maakt:” Ik gaf mezelf weer eens een goede raad. ”

  En ondanks het lange nadenken pakte het toch verkeerd uit.

  Hoelang zou deze Steiner erover nagedacht hebben alvorens al die onbewezen en onbewijsbare “waarheden” te hebben uitgesproken?
  want veel van die ‘waarheden’ zijn nu leugens gebleken: immers achterhaald !

  Dat mocht hij zich dan wel zelf aantrekken: eerstens is er veel wat hij bedacht heeft waar hij niet genoeg over heeft nagedacht, en wat nu herroepen moet en is geworden [ racistische uitspraken].

  En het is nogal aanmatigend: iedereen die onwaarheid spreekt, heeft dus niet lang genoeg nagedacht? “Want dit ‘op goed geloof’ is het gemakzuchtige bed voor de uitermate trage mensheid, die niet de verplichting voelt, als ze iets beweert, zich er eerst van te vergewissen of het waar is of niet, of iets met de feiten overeenstemt of niet. ” Nou, dat is nogal een belediging ook zeg! Je moet zeker nadenken tot je overleden bent !
  En dan de ander die in alle eerlijkheid meent de waarheid te spreken, van gemakzuchtigheid te beschuldigen !

  Zoals Loesje schreef: Ik denk altijd heel goed na ….. voor ik iets doms doe [ en zeg].

  Af en toe denk ik bij het lezen van deze citaten: is het de bedoeling Rudolf Steiner ‘onderuit te halen’ ? met zijn eigen uitspraken?

  1. henri

   Steiner heeft tot op heden nog geen enkele onwaarheid uitgesproken, niets is tot nog toe daarover ontdekt, integendeel alles is al uitgekomen , alleen de skeptici ,de atheïsten hebben geprobeerd zijn werk op onjuiste basis , oa boek als racistisch te bestempelen, en daarvan is de voorcover weggenomen en de rechterlijke uitspraak was dat het niet racistisch was .
   Veel hangt af van de tijdsgeest en tijdsgeest van nu als die is , en vooral de groen linksen bestempelen eigenlijk juiste uitspraken als racistisch .

 2. Er is in feite geen verlokkerender en verleidelijker gezegde dan dit ‘op goed geloof’. Want dit ‘op goed geloof’ is het gemakzuchtige bed voor de uitermate trage mensheid, die niet de verplichting voelt, als ze iets beweert, zich er eerst van te vergewissen of het waar is of niet, of iets met de feiten overeenstemt of niet.
  Deze luiheid is veelvoorkomend, maar zorgt ook voor minder spanning, stress en andere spanningen, en daarom een oud gezegde “wie schrijft die blijft” een waarheid die zijn weerga niet heeft.

 3. walterhebing

  In den beginne was er het Woord en het Woord was bij God, het Woord was God en het Woord is vleesgeworden! En het toppunt(samenvatting) van het vleesgeworden Woord is de mens. Mijn geest snapt niet dat de mens ten koste van alles wat op aarde leeft, fysiek naar de maan wil reizen, atoombommen vergaart, enz.enz. Al het Leven op aarde valt onder de verantwoordelijkheid van de mens, in den beginne waren dat Adam en Eva! En in wezen zijn ze het nu nog! Er is geen enkele menselijke bewuste vordering tussen het mannelijke, het vrouwelijke en het onzijdige leven op aarde!
  Ik heb op deze site al eens over mijn katholieke moeder gesproken die me ten strengste verbood met ’n protestantse leeftijd genoot te spelen. Een zoontje van het enige protestants gezin in ons dorp, in wezen zou mijn moeder beter moeten weten, want ze was getrouwd met een heiden.
  En dat kon al helemaal niet in ons dorp en dat alles hebben we als onzijdige zijn(kinderen en omgeving) op een uniek plekje op aarde mogen ervaren.
  En dat het een “uniek” plekje in Nederland is, heb ik sindsdien altijd kunnen uitbuiten ten opzichte van mijn medemens binnen Europa. Maar daarbij maak ik de aantekening dat het Europees uniek plekje in Nederland, ten koste ging van onze wandelrichtingen, voorheen konden we als kinderen in alle windrichtingen vanuit ons dorp wandelen. Behalve dan de meest zuidwestelijke richting, waar we stuitte op de omheining van munitie opslagplaatsen, maar nu werd ook de noordwestelijke richting omheind en dit accepteerde we niet en namen de volgende keer kniptangen mee, om toch de door ons geplande windrichting te kunnen bewandelen. Is er sindsdien iets veranderd ter ontwikkeling van het menselijk bewustzijn op aarde?
  Bij mijn ervaring op aarde helemaal niets, atoombommen liggen opgeslagen in Volkel en de Efteling is uitgegroeid in zowat elke windrichting van Loon op Zand.

  De vraag doet zich stellen, wat kan de mens als waarheid via het woord aannemen, eigenlijk niets. Want de mens(Adam en Eva) is het toppunt van Leven en Waarheid(dood).
  Het moment van Levensbewustzijn, zowel persoonlijk, als levens omvattend zou de leidraad naar de beleving van Adam en Eva in het artsparadijs kunnen inhouden.
  Maar alles in ons huidig leven, weerhoudt ons(klokkenluiders) ervan, er is geen waarheid omtrent leven op aarde, elke vorm van leven op aarde is waarheid!
  En worden 255 baby’s per minuut op aarde geboren, is het een kwestie van een worden of zijn van de mens?
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s