Innerlijke wereld/Uiterlijke wereld

Er zijn spirituele bewegingen die de mensen van de uiterlijke wereld wegvoeren (hinwegweisen); men zou het hoger zelf alleen in zichzelf moeten zoeken. Dit standpunt kan nooit tot een werkelijke kennis voeren; [….] Alleen in de gerichtheid (Hinkehr) op de wereld, die ons omringt, vinden we ons hoger zelf. Wij moeten de God zoeken in de onzichtbare werelden en in alle uiterlijke wezens, feiten en gebeurtenissen. Als iemand ons zegt: Verloochen de uiterlijke wereld, de uiterlijke materie schenkt ons niets -, dan ontkent zo iemand de goddelijke wereld; en er is voor grote perspectieven niets ergers als het zich afkeren van de zichtbare wereld. Juist de verdieping in de buitenwereld voert naar hogere kennis.

Bron: Rudolf Steiner – GA 054 – Die Welträtsel und die Anthroposophie – Berlijn, 19 april 1906 (bladzijde 467)

Eerder geplaatst op 12 augustus 2017 (11 reacties)

11 gedachtes over “Innerlijke wereld/Uiterlijke wereld

 1. henri

  Het binnenste van de mens ,dat door de wetenschappers anatomen bestudeerd wordt is ook het uiterlijke . Doch de organen zijn de veruiterlijking van het heelal , de geestelijke mens . Elk orgaan is een wereld , die waargenomen wordt in de geestelijke sfeer , meer bepaald in de Zonnesfeer , na de dood . Dan draagt de mens de Zon en de Maan in zich ,net zoals wij nu twee longen in ons dragen . Bij het nederdalen naar de aardesfeer ,komen de Zon en Maan weerom uit de mens ,en draait de ‘handschoen ‘ zich om , wordt omgestulpt binnenste -buiten . Dan wordt de kosmische mens getrokken naar de kiem die zal incarneren in de moeder bij de conceptie .
  Zie GA 214 , voordr van 22 aug 1922 ” Het universum mens binnen het heelal . Het beginsel van de omstulping .”
  Ook in : “Over het voorgeboortelijke leven ” GA 161 CV

 2. Haike

  Steiner heeft het er ook wel over dat materie niks anders is dan verdichte Geest, dat is hier ook wel langsgekomen, als je dat negeert dan negeer je denk ik inderdaad een deel van de Geestelijke wereld ook al besef je dat misschien niet..

  1. henri

   Het is , ‘gebroken geest ‘ , legt hij mooi uit in het boek van de wereld van de zintuigen en de wereld van de geest’. GA 134

   Citaat : ‘ we hebben gezegd: materie ontstaat doordat een geeselijke vorm tot aan een bepaalde grens komt en vervolgens stukspat zodat deze verpulverde vorm de materie is. ‘
   Wanneer geest stukspat in het luchtledige ,dan wordt het minerale materie , als in het etherische stukspat wordt het pantaardige materie, en als het fysieke en astrale hierbij betrokken zijn wordt het zenuw of spierweefsel .

   1. hapeem

    Hi Henri,
    In hoofdstuk 10 van Manifestaties van Karma, geeft hij aan dat alle substanties op aarde gecondenseerd licht is. En verder over de Kosmos of Liefde en De Kosmos Wijsheid. Vrije wil en helend werken. Heel waardevol.

   2. henri

    LIcht en Liefde !
    De basissubstantie van de materie is licht of gevallen licht . Wij zijn nog geen echte geen mensen , maar lichtwezens doordrenkt met de ziel van liefde . Zuivere liefde kon geen. Ik-bewustzijn laten geworden ,en daarom werd het licht gecorrumpeerd door de Luciferische Wezens , die brachten de ik-ontwikkeling de wW jsheid voor de ontwikkeling van de mens . De Liefde is hoger dan het Zijn . De Liefde is een moreel proces ,terwijl de idee van het Zijn : de ‘ God die is ‘voortkomt uit de opvatting van een natuurverschijnsel . Plato onderscheid Zijn en Essentie ,waarbij de Essentie slaat op de Ideeën . Zo behoort essentie alleen aan God zelf ,en het andere valt in de catgorie van de substantie .

   3. Haike

    Ergens in het boekje “Achtergronden van de Olieramp: Gesprekken met natuurwezens” ISBN 9789073310872 komt egoïsme en ook terrorisme ter sprake. De natuurwezens hebben het er dan over dat de zelfmoord terrorist uiteenspat tot zand… als hij zijn daad uitvoert.. Kon niet zo snel vinden waar het in het boekje staat.

   4. Haike

    Ze?? Dat zogenaamde “ze” kun je ook niet concreet maken. Het toont alleen maar aan, dat je er vanuit gaat dat je aanname de juiste is, en dat je te lui bent om te controleren of die klopt.
    Want dat is je aanname niet, verre van dat. En zo moeilijk was dat niet geweest hoor Arnold, want dit gespreksonderwerp is al vele jaren hier op deze site eerder langsgekomen, dus je had het zo kunnen vinden.

    Dus over concreet maken gesproken: Steiner is er heel duidelijk over: Hij spoort zijn toehoorders aan heel kritisch te zijn over wat hij ze vertelt, maar spoort ze vooral aan om te gaan controleren en te onderzoeken of zijn beweringen kloppen en het niet zomaar van hem aan te nemen. Dat laat jij dus gewoon 100% achterwege, maar wel voortdurend met het vingertje naar de ander wijzen. Zou me niet verbazen dat als Steiner een graf had gehad, hij zich nu erin had omgedraaid..

    En als ik een ISBN noem en de titel van het boek wat hier voor me ligt, is dat niet concreet genoeg? Je kunt gaan googelen op dat nummer en erachter komen dat dat boekje echt bestaat, bestellen en gaan lezen. Wat daar niet concreet aan is, ontgaat me..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s