Twijfel/Waarheid/Dwaling

Als u soms ook twijfel zou kunnen overvallen bij de gedachte: Er is wel een sterk licht aanwezig, maar ook een grote kans op vergissingen, hoe zal jij zwakke mens daarin de goede weg vinden? Hoe zul je kunnen onderscheiden, wat van de waarheid stamt en wat dwaling is? – Als zulk een gedachte in u opstijgt (Duits: in der Brust aufsteigt), kunt u versterking en kracht voelen door het devies: De waarheid zal het zijn dat de hoogste impuls voor de mensheidsontwikkeling zal geven, en de waarheid zal mij nader staan dan mijzelf. Stel ik mij zo in op waarheid en vergis ik mij hier in deze incarnatie, dan zal de waarheid de kracht hebben mij tot zich te trekken in de volgende incarnatie. Als ik mij eerlijk vergis in deze incarnatie, zal zich deze dwaling compenseren in de volgende. Het is beter zich eerlijk te vergissen dan oneerlijk dogma’s aan te hangen. En het woord zal voor ons oplichten: Niet door onze wil, wel echter door de goddelijke kracht van de waarheid zelf zal deze waarheid zegevieren.

Bron: Rudolf Steiner – GA 127 – Die Mission der neuen Geistesoffenbarung – Kopenhagen 5 juni 1911 (bladzijde 180)

Eerder geplaatst op 25 augustus 2013 

Een gedachte over “Twijfel/Waarheid/Dwaling

 1. hapeem

  Waarheid is een heel belangrijk onderdeel van Steiners uiteen zettingen. Hij begint al met Waarheid en Wetenschap als introductie voor Filosofie der Vrijheid.
  Vanaf 1900 duid hij op verschillend wijze op het belang hiervan, veel in verband met Lucifer en Ahriman.
  Net zo als het heel moeilijk is om liefde te definiëren (als dat al mogelijk is, daar het m.i. in ontwikkeling is. Denk hierbij aan dat de missie van de aarde ontwikkeling LIEFDE is) zo is het ook niet eenvoudig om WAARHEID op zicht te bevatten. Het gaat hier dus niet over de of een waarheid.
  Nog een paar termen ter overdenking in deze context: waarnemen, gewaarworden, waarachtig, waardig, waarlijk, waarschijnlijk, waarzeggen. Alles wat betrekking heeft op waarde (geld) is niet van toepassing hier.
  Er zijn zoveel citaten die hier overgaan, dat ik er maar een weergeef:
  Unless we acquire the faculty for the perception of truth in this physical world we shall never be able to unfold it in regard to the spiritual world. The capacity to find our true bearings in the spiritual world must be developed here in the physical world. It is for this purpose that we are placed in the physical world, where it behoves us to seek agreement between idea and objective reality, in such a way that this may become natural to us, may become a habit and a faculty which we then carry with us into the spiritual world. – See more at: http://wn.rsarchive.org/Lectures/GA170/English/APC1948/19160828p02.html#sthash.mEvzNyEf.dpuf

  Doe er je voordeel mee of laat het voor wat het is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s