Men kan niets onzinnigers menen dan dit

Het hart is ook met betrekking tot de geesteswetenschappelijke onderzoekingen een buitengewoon interessant orgaan. U weet dat onze triviale wetenschap het zich wat betreft de kennis van het hart reuze eenvoudig maakt. Ze ziet het hart als een pomp, een pomp die het bloed door het lichaam pompt. Nu, men kan niets onzinnigers menen dan dit, wat het hart heeft helemaal niets te maken met pompen van het bloed, want het bloed wordt door de activiteit van het astrale lichaam, van het Ik, in beweging (Duits: Tätigkeit) gezet, en het hart is alleen de reflex van deze bewegingen.

De beweging van het bloed is een eigen beweging en het hart brengt alleen tot uitdrukking wat de beweging van het bloed, de krachten veroorzaken. Het hart is feitelijk slechts het orgaan dat de beweging van het bloed uitdrukt; het hart heeft geheel geen activiteit ten opzichte van de bloedbeweging. De hedendaagse natuurwetenschappers worden woedend (Duits: fuchswild) als men over deze zaak spreekt.

Ik heb eens vele jaren geleden, ik geloof 1904 of 1905, op een reis naar Stockholm aan een natuuronderzoeker, een arts, deze zaak uiteengezet, en hij werd zowat razend hierover, dat men het hart niet langer als een pomp moet zien, maar dat het het bloed zelf is dat door zijn vitaliteit in beweging komt en dat het hart slechts ingevoegd is in de algemene bloedstroom en ze meemaakt in de hartslagen enzovoort.

Bron: Rudolf Steiner – GA 205 – Menschenwerden, Weltenseele und Weltengeist – Dornach, 2 juli 1921 (bladzijde 104-105)

12 gedachtes over “Men kan niets onzinnigers menen dan dit

 1. henri

  Bewijzen te over dat het hart geen pomp is .
  Alle beweging van het hart is een gevolg van de werkingen van de menselijke ziel .
  Beweging is iets astraal , en staat ivm de geesten van Beweging ,de Dynameis .
  Er is ook anatomisch bewijs : het hart zou moeten een gladde spier zijn , die instaat voor onwillelkeurige bewegingen , maar is ‘uitzonderlijk ‘ een dwarsgestreepte spier , en zou bijgevolg moeten beantwoorden aan de uitingen van wil ,net zoals wij onze armen en benen bewegen kunnen , doch doet dit niet . De reden ligt geeteswetenschappelijk in het feit dat in de toekomst het hart wel bewegingen zal uitvoeren die binnen de innerlijke zieleimpulsen van de mens gelegen zijn .
  Het hart is ook het karmaorgaan en is het geweten . In de toekomst zal de mens van zijn daden op voorhand kunnen zien als dit orgaan verder ontwikkeld zal zijn .
  [zie Uit de Akashakroniek,’De vierledige aardemens ‘ RvSteiner]

  1. henri

   In de toekomst zal de mens de karmische gevolgen van zijn daden op voorhand kunnen zien als dit orgaan verder ontwikkeld zal zijn .

 2. Truus

  Dank je wel, Henri. Prachtige aanvulling die ik nog niet kende.
  Snap nog niet
  1 de relatie tussen dwarsgestreept en de wil
  2. ‘ In de toekomst zal het hart wel bewegingen uitvoeren die binnen de innerlijke zieleimpuls van de mens gelegen zijn’. Die bewegingen voert het hart nu toch ook uit? Ons hart reageert toch op onze ziel, beweegt niet vanuit eigen activiteit.

  1. Haike

   Truus,

   Als ik mij mijn biologie lessen goed herinner dan heb je twee groepen spieren; de groep die valt onder de willekeurige spieren en de groep van de onwillekeurige spieren. De ene groep is bewust verbonden met mij, als ik mijn hand wil heffen doen die spieren die daar voor nodig zijn netjes waar ik opdracht voor geef, Maar dat er ook spieren zijn waardoor darmen pulseren en hun werk doen, daar heb ik geen bewuste wilskracht voor nodig. Zo als ik ook niet de hele dag loop te denken en te willen, dat mijn kringspier dicht moet blijven omdat anders mijn ontlasting er uit zou kunnen lopen.

  2. henri

   Truss ,
   Steiner zegt :

   De “vorm van het hart” zal in de toekomst gewijzigd zijn, en is op weg een spier te worden die bewegingen zal uitvoeren ,die worden bewerkstelligt door innerlijke zieleimpulsen.en nu reeds is aan de vorm van het hart af te lezen welke zijn taak is uitdrukking te zullen zijn van de menselijke wil , net zoals men nu zijn hand of voet verplaatst door zijn wil .

   Nog verder interessant is dat het hart is ontstaan uit de kosmos /heelal waar de grote mens de ‘Adam Kadmon’ het makrokosmische evenbeeld is van de aardse mens in zijn mikrokosmische afspiegeling.En dit gebeurde wanneer de zon in het teken van de krachten van de Leeuw stond .Van daar werken Tronen, Cherubijnen en Serafijnen en dat wisten de Ouden in hun oerwijsheid . Zij wezen dan naar dit teken van de Leeuw . Teken Leeuw staat voor orgaan het hart . En de mens vormde vooralleer zijn hart te vormen eerst het borstpantser , dat was de oorspronkelijke naam voor het dierenriemteken dat nu bekend staat als de Kreeft en naast de Leeuw ligt , omdat die een natuurlijke pantser heeft als omhulsel.

 3. Naast hart een pomp? hier een artikel van Jaap van der Wal, embryoloog.
  Steiner karakteriseert zijn onderwerpen vaak vanuit verschillende standpunten, wat hij hier minder doet.
  Het hart heeft zeker ook ‘pompkarakter’ – al is dit maar één aspect – anders was bijv. reanimatie niet mogelijk.

   1. In bijv. ‘Algemene menskunde’ (GA 293) karakteriseert Steiner de mens vanuit het standpunt van de geest, dat van de ziel en vanuit het lichaam. Het fysieke is altijd de uitdrukking van geest en ziel.
    Als je zo naar het hart kijkt, kun je m.i. zeggen:
    Fysiek gezien is het hart dan een orgaan met pompkarakter; vanuit de ziel gezien een denkend, voelend en willend orgaan
    En vanuit de geest de uitdrukking van o.a. de werkzaamheid van hiërarchische wezens, (en daarmee) ook van de invloedsfeer van de dierenriem en de planeten.

   2. Haike

    Steiner rekent het Hart toch ook tot het zenuw-zintuigenstelsel? En deelt het toch ook niet in bij een van de spiergroepen?

  1. henri

   Reanimatie is om zuurstof in de longen te pompen en niet om het hart als pomp in bewe ging te brengen ,dat denkt men omdat me denkt dat het hart een pomp is .

   Het feit dat Steiner gelijk heeft dat het hart geen pomp is vindt je oa in dit artikel waar een mens is die leeft met een’ still heart ‘ alzo ook twee anderen . Ja zeggen de skeptici dan, dat is allemaal niet waar … zo kan ik het ook …

   [ ” Vitali Lecitski , a professor of the institue of cardiology said that Nikolai Mithalnichuk became the thirt person in the world ,who could live with a still heart . The two other individuals like Nikolai live in Brazil ans Japan . …]

   http://www.pravdareport.com/society/stories/12-03-2005/7876-heart-0/

 4. Truus

  Dank jullie wel!
  Snap nu beter wat ik me herinner van Steiner dat hij zegt: dat je je hart kunt voelen als je denkt. Meen dat ook ervaren te hebben.
  Henri, mag ik even kort door de bocht? Wat bedoelt de cardioloog met een still heart? Als het hart niet zou pompen, omdat het geen pomp is, blijft het toch niet still, omdat we toch denken, voelen en willen, maw omdat het verbonden is met ons astrale lichaam?

  1. Haike

   Truus,

   Ik ken het verhaal van een Poolse Cardioloog (het verhaal kwam mij ergens in de allereerste van de ’90-er jaren op een conferentie over Driegeleding in Groesbeek ter ore). Markus Sieber vertelde het, Sieber is een van de weinige antroposofen die zonder opgaaf van reden officieel geroyeerd zijn, en uit de vereniging is gezet, en niet het Goetheanum in mag, maar in mijn subjectieve waarneming wel het Hart op de juiste plaats heeft.

   Hij vertelde over deze Poolse Cardioloog dat deze zeer precies bestudeert had wat Steiner vertelt/schrijft over het Hart, en dat het geen pomp is. Maar deze man was in de gelegenheid (waarbij je je kunt afvragen of dat ethisch en moreel wel zuiver is) dit verder te onderzoeken op een hond. Hij heeft alle aderen die op het Hart aangesloten zijn losgekoppeld en direct aan elkaar verbonden, dus het Hart van de hond werd buitengesloten.

   En hij constateerde daarbij dat het bloed bleef stromen weliswaar langzamer, maar het bloed had het Hart niet nodig om door het lichaam van de hond heen te gaan.

   Hij heeft deze bevindingen ook naar Dornach gestuurd, en daar is het als kennisgeving aangenomen en toen snel in een la weg gedouwd en er mocht niet over gesproken worden, laat staan dat deze informatie gedeeld wordt met een groter publiek en we met zijn allen verder komen in onze ontwikkeling.

   Dat was ook Sieber zijn grooste frustratie, dat die informatie niet wereldkundig werd gemaakt, hij noemde als een ander voorbeeld het boek van J.E. Zeylmans van Emmichoven (zoon van) “Wer war Ita Wegman” ISBN 3929104024 Ook dat werd in Dornach afgedaan als het zoveelste boek over een bekend persoon, maar het is wel meer dan dat.

   Maar iedereen die dat boek wou verkopen moest toezeggen, dat ze het niet zichtbaar in hun winkel zouden zetten, nee het moest in de voorraad buiten het zicht van de klanten blijven. Pas als er expliciet naar gevraagd werd mocht het over de toonbank gaan. Zo ook bij de Zaailing destijds in Amsterdam waar ik het kocht, het werd daadwerkelijk uit de voorraad gehaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s